Roade de iarnă, din cele patru zări

Roade de iarnă, din cele patru zări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt destui gălăţenii care se plâng că iarna totul îngheaţă, mai puţin preţurile. Vorba unui comerciant din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale, preţurile se modifică la fiecare 10 minute, aşa că nici n-are rost să mai faci un top. Să ne luptăm cu morile de vânt, totuşi!

Mâncaţi spanac în week-end?

Acum că viaţa e grea şi trebuie să fiţi oţeliţi în faţa  necazurilor, vă propunem un meniu bogat în fir. Puteţi găsi, încă, pe tarabele din Piaţa Centrală, spanac la 6,5 lei kilogramul, alături de sortimentul „spanac-extra”, la acelaşi preţ.

Ceapa se da la 2 şi 2,5 lei – nici mai ieftină, nici mai scumpă decât în ultimele săptămâni.

Nici preţul kilogramului de boabe de fasole nu s-a schimbat, plafonându-se la 5 sau 6 lei, în funcţie de mărimea şi culoarea boabei, dar şi de părerea pe care o are comerciantul despre marfa sa.

Dacă merită să daţi între 0,5 şi 1,5 lei pe căpăţâna de salată verde, proaspăt îmbăiată, hotărâţi dumneavoastră. Mai merită menţionat că, până acum, nu toate ridichile şi-au găsit sfârşitul prin castroanele de salată, le mai puteţi cumpăra la 1,3 lei legătura.

Şi dacă tot am adus vorba despre salată (un fel, vedeţi bine, specific lunii ianuarie şi temperaturilor de – 10 grade), conopida se vinde cu 5 lei kilogramul, iar varza cu 2,5 lei.

Găsiţi şi vinete la 7,5 per kilogram. Dacă aveţi măcar puţin patriotism local, vă veţi bucura să aflaţi că puteţi cumpăra, cu doar 2 lei,  un kilogram de morcov scos din glia gălăţeană.

Dar am vorbit destul, parcă, despre legume. O să avem timp să le tot descântăm începând de la mijlocul lunii viitoare, când va începe Postul Paştelui.      

Ce-o fi  fructul de kaki?

Să vă spunem că, naivi din fire, la capitolul fructe, ne-am bucurat mai întâi văzând la merele ale căror preţuri încep de la 1,5 lei pentru un kilogram şi urcă până la 1,8, 2 şi chiar 2,5 lei?

Ei bine, curiozitatea a luat locul încântării când am văzut într-o lădiţă fructele de kaki. Ştiţi ce sunt? Dacă da, ne scoatem căciulile îmblănite şi vă facem o plecăciune respectoasă pentru că, deh!, noi n-am ştiut. 

Am aflat, însă, repede că sunt fructe exotice, galbene sau roşii, cultivate de chinezi, japonezi, indieni şi americani. 

Carevasăzică, fructele astea care arată ca nişte tomate au bătut drum lung de pe plantaţiile lor de origine până în Piaţa Centrală, aşa că preţul de 2,5 lei pe bucată pare să fie justificat.

Să nu uităm nici că  Turcia nu ne mai trimite de multă vreme doar blugi şi haine de piele, ci a devenit un furnizor cu tradiţie de lămâi la 4,5 lei kilogramul şi grapefruit de 3,99 de lei kilogramul.

Pentru a vă îndulci zilele de week-end, vă semnalăm existenţa la vânzare a caiselor confiate.

Costă 18 lei kilogramul, ce-i drept, dar le veţi consuma cu siguranţă pe îndelete, ca să nu vă crească glicemia.

Citit 957 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.