Sporul de doctorat - în pericol

 Sporul de doctorat - în pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe 2010 se va acorda din sume compensatorii tranzitive *

Prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora se anulează   art. 50 alin. (10) şi art. 90 alin. (5) din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic.

Conform actului normativ cu pricina, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar care are titlul ştiinţific de doctor nu mai poate fi remunerat cu 15 la sută în plus la salariul de bază, atât cât a fost până în prezent sporul de doctorat.

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de această prevedere şi susţin că acest spor trebuie să se păstreze în continuare, pentru a avea personal bine pregătit, care să asigure un învăţământ de calitate.

Cu toate acestea, de la inspectorul general Doruleţ Resmeriţă am aflat că profesorii vor primi anul acesta sporul de doctorat prin finanţări complementare tranzitive şi că prevederea urmează să se aplice abia din 2011.

„Nu cred însă că va rămâne aşa. Se va elabora un act normativ care să reintroducă sporul de doctorat pentru cadrele didactice, atât din învăţământul universitar, cât şi din preuniversitar”.

„La universitate, doctoratul condiţionează ocuparea unor anumite funcţii, iar în preuniversitar reprezintă a patra treaptă de perfecţionare, după definitivat şi cele două grade. Acest spor se dădea până acum tuturor bugetarilor care au doctoratul”.

„Dacă la profesori sunt sigur că va rămâne, sporul ar putea să nu mai fie remunerat pentru celelalte categorii, acolo unde fişa postului nu prevede necesitatea obţinerii doctoratului”, ne-a spus Doruleţ Resmeriţă, el însuşi doctorand la ora actuală.

De la purtătorul de cuvânt ISJ, Nicoleta Crânganu, care deja deţine acest titlu ştiinţific şi beneficiază de sporul respectiv, am aflat că prevederea ar fi nedreaptă şi din perspectiva salarizării în concordanţă cu cele trei niveluri ale ciclurilor Bologna.

„Aşa cum se fac diferenţe salariale între ciclul I şi ciclul II Bologna, să existe şi o treaptă de salarizare corespunzătoare ciclului III. De aceea, sunt convinsă că legea va fi corectată pe parcurs”, consideră inspectoarea de specialitate la limba română.

Citit 2094 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.