UPDATE. Bloc evacuat din cauza unui miros înțepător. (FOTO)
Foto: Teodora Miron

UPDATE. Bloc evacuat din cauza unui miros înțepător. (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

31 de persoane au stat, marţi seară, ore bune în frig, după ce o locatară a sunat la 112 şi a anunţat că pe casa scării blocului T10 de pe strada Drumul Viilor se simte un miros înţepător. La faţa locului, a fost trimis un echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pompierii constatând că mirosul se manifesta şi în apartamente.

Acesta a fost motivul pentru care s-a decis de urgenţă evacuarea tuturor locatarilor, aceştia părăsindu-şi apartamentele în ţinutele cu care stăteau în casă. Totodată, la faţa locului a fost chemată şi o echipă Distrigaz, fiind imediat oprită alimentarea cu gaze.

Cum mirosul persista şi după sistarea gazelor, pompierii au decis să ceară ajutorul colegilor de la Brăila, care au trimis o autospecială de cercetare chimică, biologică şi nucleară (CBRN). În timp ce erau aşteptaţi specialiştii de la Brăila, oamenii încercau să se învelească cu pături primite de la vecini, astfel încât să nu îngheţe de frig. ”Am ieşit în halat, cum eram în casă. Ne-am speriat îngrozitor, mirosea foarte tare. Pe mine m-a anunţat vecina, ea a sunat şi la 112. Am ieşit afară şi acum aşteptăm să vedem ce ne spun, dacă ne putem sau nu întoarce în case”, ne-a spus una dintre locatare.

Apartamente verificate din uşă în uşă

Pompierii au început verificările pentru a stabili de unde provine mirosul înţepător. Cum nu au depistat nimic pe casa scării, salvatorii au decis să verifice fiecare apartament în parte. Astfel, pompierii, împreună cu proprietarii, care au fost asiguraţi cu măşti de respirat, au intrat în apartamente pentru a încerca să depisteze sursa mirosului, dar şi să verifice concentraţia de substanţe chimice. În jurul orei 20,00, adică după aproximativ patru ore de verificări, pompierii au constatat că mirosul dispare dacă este aerisită casa scării, dar că revine în momentul în care trapa blocului este închisă. În aceste condiţii, s-a apelat şi la specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică, care au venit la faţa locului pentru a face şi ei măsurători. Între timp, unii locatari au decis să plece la rude. ”O să dorm la părinţi în noaptea asta. Am trimis şi copiii acolo. Este mai bine aşa. Mă bucur că am reuşit să îmi iau pisica din apartament. Am lăsat numărul de telefon pentru ca pompierii să poată lua legătura cu mine”, ne-a spus o locatară. Tensiunea creştea pe măsură ce minutele treceau, oamenii dorind să se întoarcă acasă, mai ales că unii dintre ei aveau nevoie şi de medicamentele lăsate înăuntru.

Soluţiile de curăţenie au creat panică

După ce şi specialiştii de la DSP Galaţi au făcut măsurători s-a stabilit o posibilă sursă a mirosului înţepător: un sac cu resturi menajere, în care erau aruncate şi recipiente cu resturi de produse de curăţenie. De asemenea, au explicat pompierii, produsele de curăţenie folosite în mai multe apartamente au intrat în reacţie. ”Se pare că cineva a folosit, la etajul trei, clor, iar în apartamentul de la etajul inferior s-a folosit detartrant, iar cele două substanţe au intrat în reacţie”, le-au spus pompierii locatarilor.

”S-au făcut măsurători. S-a stabilit că sacul lăsat pe casa scării, la etajul trei, emana substanţe toxice, acesta fiind acolo de mai multe zile, iar produsele aflate în interior au intrat în putrefacţie. A fost îndepărtată sursa, iar oamenii se vor putea întoarce în apartamente”, ne-a explicat Dan Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Locatara care şi-a lăsat sacul de gunoi pe casa scării a refuzat să explice ce avea în el, susţinând că acesta nu era acolo de mult timp şi că în el era doar un recipient cu soluţie de spălat geamurile. După ce au scos sacul cu probleme, pompierii le-au permis locatarilor să se întoarcă în case, cu condiţia să aerisească. La scurt timp, după ce au închis geamurile, oamenii au constatat că, în anumite apartamente, mirosul a revenit. Acesta a fost motivul pentru care atât pompierii, cât şi reprezentanţii DSP au continuat verificările. 

”S-au reluat verificările în fiecare apartament în parte. S-a constatat că mirosul, a cărui sursă este încă necunoscută, a revenit în anumite apartamente, în cantităţi variabile şi periculoase. Ca urmare, militarii, împreună cu angajaţii Apă Canal, au verificat şi canalizările din proximitatea blocului, existând posibilitatea ca substanţa chimică să fi ajuns şi acolo. La finalul verificărilor s-a stabilit faptul că o serie de substanţe chimice necunoscute au fost deversate în scurgerea blocului, cel mai probabil de la etajul trei. Ulterior, acestea au ajuns în canalizare, dar s-au manifestat, pentru o perioadă, şi în coloanele de aerisire”, a adăugat Dan Ionaşcu.

În jurul orei 02,00, pompierii au plecat din zona blocului T10, asta după ce au stabilit că nu mai există nici un pericol ca mirosul care a creat panică printre oameni să mai revină în apartamente.


UPDATE, marți, 17 decembrie 2019. Bloc evacuat | 31 de persoane au stat ore bune în frig după ce o locatară a sunat la 112 și a anunțat că pe casa scării blocului T10 de pe strada Drumul Viilor se simte un miros înțepător. La fața locului, a fost trimis un echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, pompierii constatând că mirosul se manifesta și în apartamente. Acesta a fost motivul pentru care s-a decis de urgență evacuarea tuturor locatarilor, aceștia părăsindu-și apartamentele în ținutele cu care stăteau în casă. Totodată, la fața locului a fost chemată și o echipă Distrigaz, fiind imediat oprită alimentarea cu gaze.

Cum mirosul persista și după sistarea gazelor, pompierii au decis să ceară ajutorul colegilor de la Brăila, care au trimis o autospecială de cercetare chimică, biologică și nucleară (CBRN). În timp ce erau așteptați specialiștii de la Brăila, oamenii așteptau vești încercând să se învelească cu pături primite de la vecini.

”Am ieșit în halat, cum eram în casă. Ne-am speriat îngrozitor, mirosea foarte tare. Pe mine m-a anunțat vecina, ea a sunat și la 112. Am ieșit afară și acum așteptăm să vedem ce ne spun, dacă ne putem sau nu întoarce în case”, ne-a spus una dintre locatare.

Pompierii au început verificările pentru a stabili sursa gazului. ”S-a dispus verificarea fiecărui apartament în parte. Pompierii, împreună cu proprietarii, care au fost asigurați cu măști de respirat, au intrat în apartamente pentru a încerca să depisteze sursa mirosului, dar și să verifice concentrația. În jurul orei 20,00, adică după aproximativ patru ore de verificări, pompierii au constatat că mirosul dispare dacă casa scării este aerisită, dar că revine în momentul în care trapa blocului este închisă. În aceste condiții, pompierii au apelat la specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică, care au venit la fața locului pentru a face și ei măsurători. Între timp, unii locatari au decis să plece la rude. ”O să dorm la părinți în noaptea asta. Am trimis și copii acolo. Este mai bine așa. Mă bucur că am reușit să îmi iau pisica din apartament. Am lăsat numărul de telefon pentru ca pompierii să poată lua legătura cu mine”, ne-a spus o locatară. Tensiunea creștea pe măsură ce minutele treceau, oamenii dorind să se întoarcă acasă, mai ales că unii dintre ei aveau nevoie și de medicamentele lăsate în casă. După ce și speciliștii de la DSP Galați au făcut măsurători s-a stabilit o posibilă sursă a mirosului înțepător: un sac cu resturi menajere, în care erau aruncate și recipiente cu resturi de produse de curățenie. De asemenea, au explicat pompierii, produsele de curățenie folosite în mai multe apartamente au intrat în reacție. ”Se pare că cineva a folosit, la etajul trei, clor, iar în apartamentul de la etajul inferior s-a folosit detartrant, iar cele două substanțe au intrat în reacție”, le-au spus pompierii locatarilor.

”S-au făcut măsurători. S-a stabilit că sacul lăsat pe casa scării, la etajul trei, emana substanțe toxice, acesta fiind acolo de mai multe zile, iar produsele aflate în interior au intrat în putrefacție. A fost îndepărtată sursa, iar oamenii se vor putea întoarce în apartamente”, ne-a explicat Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Locatara care și-a lăsat sacul de gunoi pe casa scării a refuzat să explice ce avea în el, susținând că acesta nu era acolo de mult timp și că în el era doar un recipient cu soluție de spălat geamurile. După ce au scos sacul cu probleme, pompierii le-au permis locatarilor să se întoarcă în case, cu condiția să aerisească. La scurt timp, după ce au închis geamurile, oamenii au constatat că, în anumite apartamente, mirosul a revenit. Acesta a fost motivul pentru care atât pompierii, cât și reprezentanții DSP au continuat verificările.

”S-au reluat verificările în fiecare apartament în parte. S-a constatat că mirosul, a cărui sursă este încă necunoscută, a revenit în anumite apartamente, în cantități variabile și periculoase. Ca urmare, militarii au început verificarea canalizărilor din proximitatea blocului, existând posibilitatea ca substanța chimică să fi ajuns și acolo”, a dăugat Dan Ionașcu.

Ulterior, s-a constatat că nu mai există niciun pericol, astfel că echipele de salvatori s-au retras, totul revenind la normal.


Dispeceratul ISU-SAJ a fost solicitat în Galați, marți după-amiază, 17 decembrie 2019, pe Drumul Viilor, la blocul T10, din cauza unui miros persistent care se manifesta pe casa scării blocului cu 4 etaje. Pompierii au evacuat 25 persoane din întregul bloc, iar Distrigaz a sistat gazul. Sursa mirosului nu este cunoscută și a fost solicitat un echipaj cu autospeciala CBRN (cercetare chimică, biologică, nucleară) de la ISU Brăila, care urmează să ajungă în scurt timp la incident.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 15845 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2019 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.