Mare atenție la carnea de porc consumată de Sărbători!

Mare atenție la carnea de porc consumată de Sărbători!
Avertizări de la DSVSA
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Două aspecte de actualitate se află în preocuparea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) în prag de Crăciun. De maximă importanță este efectuarea examenului pentru trichină pentru carnea de suine ce urmează a fi comercializată și consumată de Sărbători. „La animale, trichineloza nu se manifestă clinic, iar exemplarele bolnave sunt aparent sănătoase. Proprietarii care evită analiza pentru trichină fac o greșeală foarte mare, presupunând că animalul este sănătos, asumându-și riscul să se îmbolnăvească de trichineloză. La om, aceasta este o boală foarte gravă care dacă nu este diagnosticată la timp poate produce sechele permanente pentru toată viața, sau poate fi chiar fatală”, atrage atenția dr. Vasile Ștefan, directorul executiv al DSVSA Galați.

De altfel, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, echipele DSVSA efectuează controale privind verificarea modului de sacrificare a porcilor în unitățile de abatorizare, dar și verificarea modului de respectare a cerințelor legislației aplicabile comerțului cu porcine, carne de proc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de pestă porcină africană (PPA). „Din fericire, așa după cum bine se știe deja pesta porcină africană nu se transmite la om și nici la alte animale domestice. La suine, însă, boala nu are tratament și nici vaccin. Din această cauză, porcii bolnavi de PPA se ucid și se denaturează fie prin incinerare, fie prin îngropare cu respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, conform legii”, a mai precizat Vasile Ștefan. Directorul executiv al DSVSA Galați a adăugat că la această dată în județul Galați avem trei localități (Scânteiești, Țigănești și Tulucești) cu patru focare active de PPA.

La nivelul instituției, până inclusiv în Ajunul Crăciunului și apoi în perioada 27.12.2019-7.01.2020, va fi asigurată permanența, chiar și în zilele de sâmbătă și duminică între orele 8,00-13,00. Totodată, consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare la numerele de telefon 0236/412123, sau 0236/479394.

Citit 3464 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2019 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.