Înainte de Crăciun şi Anul Nou, sute de colindători pe esplanada Catedralei (VIDEO și FOTO)

Înainte de Crăciun şi Anul Nou, sute de colindători pe esplanada Catedralei (VIDEO și FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cultură şi tradiţii de Crăciun şi Anul Nou, la Galaţi. Peste 250 de colindători din mai multe localităţi ale judeţului, dar şi din alte zone din ţară s-au aflat, duminică, 22 decembrie 2019, în procesiunea care a prefaţat Sărbătorile de Iarnă.

Alături de colindătorii gălăţenii, la cea de-a  XXIX-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile", manifestare tradiţională care se doreşte a fi cel mai reprezentativ eveniment folcloric din judeţ, privind colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din sudul Moldovei, au fost prezenţi şi colindători din Mehedinţi, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Botoşani. 

Organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Consiliul Judeţean, festivalul îşi propune să aducă în prim plan obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă, cu Pluguşor, cu măşti, urşi şi capre, cu snoave, urături şi colinde, astfel încât tradiţiile să nu fie date uitării.

Evenimentul a debutat cu o reprezentaţie în faţa sediului Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, iar apoi participanţii la festival au plecat în alai către Catedrala Arhiepiscopală, circulaţia pe strada Domnească fiind închisă. Ajunse la catedrală, cetele de colindători şi urători au fost binecuvântate de ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ulterior, fiecare grup a fost invitat să îşi prezinte obiceiurile şi tradiţiile din zonele pe care le reprezintă. Astfel, capra, colindele, dar şi pocnitul din bici au creat o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă. Mai mult, spectatorii veniţi pe esplanada din faţa Catedralei au putut urmări şi jocul ursului, obicei adus din judeţul Bacău.

Trebuie remarcat faptul că fiecare grup în parte avea în componenţă membri de toate vârstele, lucru remarcat şi apreciat atât de gălăţenii prezenţi la catedrală, cât şi de ÎPS Casian.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile" a început sâmbătă seară, când toate grupurile participante au susţinut un spectacol la teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Citit 2857 ori Ultima modificare Marți, 24 Decembrie 2019 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.