Alegerile şi protestele au scos jandarmii în stradă

Alegerile şi protestele au scos jandarmii în stradă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

2019 a fost un an plin pentru jandarmii gălăţeni, solicitaţi să participe la nu mai puţin de 4.999 de misiuni pentru asigurarea liniştii publice. Cele mai multe cazuri care au implicat prezenţa militarilor s-au înscris în sfera situaţiilor de menţinere a ordinii publice, peste 3.500 fiind numărul misiunilor în care jandarmii au patrulat, individual sau alături de poliţişti, în scopul asigurării siguranţei publice.

Aproape 14 pe zi este media misiunilor pe care le-au îndeplinit, în 2019, jandarmii gălăţeni, solicitaţi să participe, sub diferite forme, la menţinerea ordinii publice şi asigurarea legalităţii. Ceea ce a făcut ca militarii să muncească mai mult şi mai des în anul care abia s-a încheiat au fost evenimentele electorale, respectiv Referendumul pentru legile justiţiei, alegerile pentru Parlamentul European şi alegerile prezidenţiale din noiembrie, situaţii care au angrenat un număr mare de cadre, respectiv 1.107.

"Din totalul misiunilor executate în anul 2019, 395 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice, 55 de misiuni executate la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Galați, 141 de misiuni ocazionate de desfășurarea alegerilor, 3.534 de misiuni de menţinere a ordinii publice, 564 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, 289 de acţiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere și 21 de acțiuni speciale", se detaliază în raportul de bilanţ al Jandarmeriei Galaţi.

Şapte jandarmi pentru asigurarea ordinii 

Este media cadrelor care au fost angrenate în cele aproape 400 de misiuni pe care jandarmii le-au avut de îndeplinit la evenimentele publice din judeţ, în 2019. Peste o sută de manifestări sportive, tot pe-atâtea evenimente cultural-artistice la care s-au adăugat peste 50 de manifestări religioase sau aproape 50 de proteste au constituit misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice. Evenimentele au fost gestionate corect, apreciază şefii Jandarmeriei Galaţi, care susţin, la final de an, că reprezentanţii unităţii nu s-au abătut de la reguli şi au executat ceea ce legea prevedea pentru ca lucrurile să nu degenereze.

"Situaţiile tensionate, care au existat în anul 2019 la nivelul judeţului Galaţi, au fost gestionate astfel încât nu au fost înregistrate tulburări grave ale ordinii publice şi, pe cale de consecinţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi nu a executat misiuni de restabilire a ordinii publice", se specifică în documentul citat. De menţionat ar fi că, la manifestările care au adunat laolaltă un număr foarte mare de persoane, jandarmii gălăţeni au beneficiat de sprijinul colegilor din ţară, în speţă al celor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Bacău, precum şi de sprijinul poliţiştilor, locali sau naţionali.

Peste 3.500 de patrule

Şi mai solicitaţi au fost jandarmii în stradă când a venit vorba de patrulele menite să ne apere siguranţa. Oficial, în medie, patru jandarmi pe zi au executat patrule individuale sau mixte cu poliţiştii pentru a menţine ordinea publică. Cele mai multe acţiuni, efectuate în zonele cu potenţial criminogen ridicat, 1.038, s-au desfăşurat în mediul urban, în timp ce aproape 300 au vizat localităţile din mediul rural.

"Pe lângă acestea, au fost organizate şi executate 2.108 patrule de jandarmi, 75 de patrule de jandarmi în zona instituțiilor de învățământ, 19 acțiuni în cooperare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Galați, din care una în domeniul silvic", se arată în bilanţul pe 2019 al Jandarmeriei Galaţi.

Citit 2088 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.