Galaţiul mai are încă două bombe cu ceas
Foto: Bogdan Codrescu

Galaţiul mai are încă două bombe cu ceas
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

După explozia din data de 9 decembrie 2019, de la fosta benzinărie din strada Frunzei, au fost demarate mai multe anchete, toate fiind încă nefinalizate. Chiar dacă nu s-au stabilit încă responsabilii şi nu s-au luat încă măsuri, Prefectul Gabriel Avramescu a dispus formarea unei comisii care să identifice toate fostele staţii de carburanţi din judeţul Galaţi, astfel încât să fie evitate evenimente neplăcute pe viitor. Acţiunile de control nu s-au finalizat însă cu sancţiuni, ci doar cu un raport care ne arată că în judeţ sunt 21 de staţii peco dezafectate, multe dintre ele fiind găsite cu nereguli. Trei dintre stațiile dezafectate sunt chiar în municipiul Galaţi, doar una dintre ele respectând toţi paşii necesari evitării unei explozii. 

Asta au explicat, într-o conferinţă de presă, comisarul şef al gărzii de Mediu Galaţi şi prefectul judeţului. „A fost formată o comisie din care au făcut parte reprezentanţi de la Garda de Mediu, ISU, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi ANAF. În total au fost identificate 21 de locaţii în care au funcţionat benzinării, acum dezafectate. Trei dintre acestea se află în Galaţi: două pe strada Brăilei şi una la ieşirea din oraş spre Tecuci”, a explicat Marian Mocanu, comisarul şef al Gărzii de Mediu. 

Conform sursei citate, doar în şase dintre cazuri au fost finalizate actele de control, în alte 12 cazuri fiind încă aşteptaţi reprezentanţii societăţilor pentru a aduce toate documentele necesare. În alte trei cazuri, susţine şeful Gărzii de Mediu, nu au fost încă identificaţi proprietarii. „S-au găsit nereguli, precum capace ridicate, neîndeplinirea obligaţiilor de mediu sau lipsa pazei la aceste foste benzinării, dar nu s-au dat sancţiuni, ci au fost trasate măsuri de punere în siguranţă. Au fost date termene de maximum 60 de zile pentru remedierea deficienţelor. Dacă nu vor fi respectate aceste termene, amenzile variază între 50.000 şi 100.000 de lei”,a  adăugat Marian Mocanu.

Câte despre cele trei benzinării dezafectate din Galaţi, comisarul şef a ţinut să precizeze că doar una dintre ele şi-a îndeplinit obligaţiile conform legii. „Una dintre benzinăriile de pe strada Brăilei (n.r. cea de lângă blocul Privilege) a urmat toţi paşii necesari pentru dezafectare. Pentru cealaltă fostă benzinărie nu a fost cerut niciun aviz de la Agenţia de Mediu, iar cea de la ieşirea din oraş a cerut, dar nu a dus la îndeplinire măsurile impuse”, a conchis comisarul şef. 

Aşadar, fostele containere de combustibil nu au fost curăţate corespunzător, iar o simplă scânteie poate provoca oricând o nouă explozie.

Traficul pe Frunzei rămâne restricţionat

Circulaţia pe strada Frunzei, acolo unde la începutul lunii decembrie a avut loc o explozie, va rămâne, cel puţin deocamdată, restricţionată. Şi asta pentru că, deşi carosabilul nu a avut de suferit, terasamentul a fost afectat. Conform comisarului şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu, reprezentanţii firmelor care îşi au sediul acolo au luat deja toate măsurile şi au curăţat bazinele, dar urmează ca acestea să fie scoase din subteran. „Carosabilul nu a fost afectat, dar terasamentul prezintă risc de prăbuşire. Reprezentanţii societăţii trebuie să facă ecologizare în zonă. Se va face şi o expertiză şi abia apoi se va discuta despre reluarea traficului”, a explicat Gabriel Avramescu, prefectul judeţului Galaţi.

Citit 9992 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.