Instituţii care n-au respectat drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Instituţii care n-au respectat drepturile persoanelor cu dizabilităţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi şi-a prezentat raportul de activitate pentru anul trecut cu privire la controalele efectuate în cadrul mai multor entităţi publice din judeţul Galaţi, pentru a se stabili dacă acestea respectă drepturile persoanelor cu dizabilităţi la un mediu accesibilizat.

Printre aceste entităţi se numără sălile de spectacol din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, Teatrului Dramatic "Fani Tardin" şi Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", niciuna dintre aceste instituţi nedeţinând toate elementele de accesibilizare la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, pentru ultimele două dispunându-se măsura configurării a minimum două locuri rezervate persoanelor care utilizează fotoliul rulant.

Au intrat, de asemenea, în atenţia inspectorilor sociali pentru neîndeplinirea condiţiilor de accesibilitate, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Muzeul de Istorie "Paul Păltănea". În urma verificărilor, la Muzeul de Istorie au fost montate dispozitive destinate ghidării în interiorul clădirii a nevăzătorilor şi au fost achiziţionate rampe mobile. De asemenea, a fost încheiat un contract pentru asigurarea unui interpret mimico-gestual.

Potrivit aceluiaşi raport, în urma verificărilor efectuate, Biblioteca "V. A. Urechia" a luat toate măsurile necesare pentru a remedia neregulile, printre care şi lipsa materialelor informative în limbajul Braille. Astfel, instituţia a dispus atât amplasarea unor sisteme cu avertizare vizuală şi sonoră şi suprafeţe tactile, cât şi a unor rampe şi grupuri sanitare adaptate persoanelor cu nevoi speciale. Ca element de noutate, biblioteca a încheiat un parteneriat cu Asociaţia Naţională a Surzilor din România pentru asigurarea unui interpret mimico-gestual.

Echipele de control au constatat, de asemenea, nereguli în ceea ce priveşte asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la toate sălile de sport verificate. Este vorba despre Sala Sporturilor "Dunărea", Patinoarul Artifical "Dunărea" şi Sala Sporturilor "Siderurgistul".

În ceea ce priveşte, complexele comerciale, s-a constat că în cadrul SC Metro Cash & Carry Galaţi nu exista grup sanitar adaptat şi echipat corespunzător şi nici casă de marcat adaptată şi semnalizată, cea din urmă neregulă fiind depistată şi la Selgros.

Au fost efectuate verificări şi la primăriile Vîâători, Independenţa, Tudor Vladimirescu, Costache Negri, Cuza Vodă, Şendreni, Braniştea, Folteşti, Scânteieşti şi Măstăcani, constatându-se că niciuna dintre ele nu deţinea pagină de internet accesibilizată, în timp ce Primăria Măstăcani nu dispunea de rampă de acces.

Conform AJPIS, pentru remedierea neconformităţilor, au fost implementate 56 de măsuri care au vizat asigurarea accesului la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional al persoanelor cu dizabilităţi, dintre care au fost îndeplinite 52, celelalte patru aflându-se în terme de îndeplinire.

Citit 2426 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2020 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.