Pensii de invaliditate fără fraude

Pensii de invaliditate fără fraude
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La nivelul judeţului Galaţi, din cele aproximativ 10.000 de pensii de invaliditate acordate, mai mult de jumătate ar putea fi abuzive *

Deputatul PD-L Mihail Boldea (FOTO) anunţă, printr-un comunicat de presă, că procedura de acordare a pensiilor de invaliditate va fi modificată de către Guvern, astfel încât să fie eliminate potenţialele fraude.

Prin noua lege, spune Boldea, procedurile de acordare a pensiei de invaliditate sunt mult mai stricte şi independente de factori subiectivi care să permită abuzurile şi frauda.

Deputatul precizează că până în prezent, medicul specialist curant era cel care realiza evaluarea pentru ca mai apoi comisia de analiză să stabilească gradul de invaliditate.

Noua procedură prevede că analiza va fi realizată de medicul expert în medicina muncii împreună cu comisia de specialitate, care vor efectua atât documentarea preliminară cât şi stabilirea gradului de invaliditate corespunzător fiecărei afecţiuni.

Peste 2.000 de falşi invalizi

Deputatul aminteşte că la nivelul anului 2009, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a verificat la nivel naţional 9.000 de persoane dintre care 3.500 aveau propunere de pensionare de invaliditate.

În urma analizelor, 35 la sută dintre aceştia au fost respinşi, iar 4.500 de persoane deja pensionate pentru invaliditate au fost reevaluate şi aproape jumătate au pierdut dreptul la pensie.

„Nu ne mai permitem ca de la fondul de pensii să se scurgă sume uriaşe justificate prin abuz, fraudă sau chiar mită”.

„Trebuie să reanalizăm foarte serios procedurile în vederea asigurării unui proces de acordare a pensiilor de invaliditate bazat pe criterii foarte clare, obiective şi corecte. Acesta este unul din punctele esenţiale ale legii pensiilor, aflată acum în dezbatere publică”, a declarat Mihail Boldea.

Oare câţi sunt în Galaţi?

Mihail Boldea susţine că la nivelul judeţului Galaţi, se acordă, în prezent aproximativ 10.000 de pensii de invaliditate din care, datorită procedurilor de evaluare, mai mult de jumătate se bănuieşte că sunt acordate abuziv.

Potrivit deputatului, sunt foarte multe cazuri în care o colaborare foarte strânsă între medicul curant şi pacient a dus la scurgeri masive de fonduri de la bugetul naţional de pensii.

„O analiză a Ministerului Muncii a concluzionat că aproximativ 250.000 de pensii de invaliditate sunt acordate ilegal şi abuziv la nivel naţional. Noua lege a pensiilor va pune în ordine această situaţie inacceptabilă”, a mai declarat Mihail Boldea, viceliderul grupului democrat-liberal din Camera Deputaţilor.

Citit 1340 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.