Planul de reduceri în învăţământ

Planul de reduceri în învăţământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă (FOTO) a prezentat, marţi, o statistică privind instituţiile de învăţământ gălăţene care îşi vor pierde personalitatea juridică (PJ) din septembrie 2010.

Asta ca urmare a scăderii populaţiei şcolare şi a comasărilor din sistem, prin aplicarea noilor norme care prevăd că, pentru a rămâne cu PJ, o şcoală nu poate avea mai puţin de 300 de elevi (faţă de 250, cât era până acum), iar o grădiniţă mai puţin de 200 de preşcolari (faţă de 150).

Din prognoza realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, din anul şcolar 2009 / 2010 numărul instituţiilor de învăţământ cu PJ va scădea de la 239 la 192, cele mai multe reduceri înregistrându-se în cazul grădiniţelor.

Există şi excepţii, în care şcoala coordonatoare cu PJ are puţin sub 300 de elevi, pentru că în comuna respectivă nu sunt alte unităţi de învăţământ cu populaţie şcolară mai numeroasă.

De asemenea, numărul centrelor financiare se va înjumătăţi, ajungând, în septembrie, de la 150 la 64, cele mai multe fiind reduse în municipiul Galaţi.

Prin intrarea mai multor şcoli-structură sub coordonarea aceleiaşi şcoli-PJ, dar şi prin micşorarea numărului centrelor financiare, se reduc, de fapt, cam tot atâtea posturi de directori, secretare şi contabili. 

În judeţul Galaţi urmează să fie restructurate, în total, 337 de posturi din învăţământ.

Numai o parte dintre acestea decurg din scăderea numărului şcolilor cu PJ şi a centrelor financiare.

Conform declaraţiilor reprezentatului ISJ, restul ar urma să fie operate de la personalul nedidactic, iar cadrele didactice titulare nu ar trebui să fie afectate de aceste restructurări.

Citit 1902 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.