Absolvenţii colegiilor de institutori trebuie să facă facultatea din nou

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Universitatea promite un an de completare, dacă vor fi mai multe cereri *

Aşa cum am mai scris, învăţătoarelor şi educatoarelor care sunt absolvente ale fostelor colegii universitare de institutori nu li se recunosc diplomele. Din acest motiv, ele nu vor putea fi încadrate ca profesoare la învăţământ preprimar sau primar.

„Li se face o nedreptate. Deşi au dat un examen pe tipicul celui de licenţă, pe vremea când s-au înfiinţat colegiile de institutori, studiile universitare de scurtă durată se finalizau cu examene de absolvire, nu cu examene de licenţă”.

„De aceea, n-au fost considerate absolvente ale ciclului I Bologna. Aşa a fost făcută legislaţia, nu este vina noastră” susţine conf. dr. Simona Alecu Marin, directoarea Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Ciclul I Bologna, după 6 ani de facultate?

Aceasta susţine însă că, pentru a obţine diploma de licenţă, învăţătoarele şi educatoarele vor fi nevoite să urmeze alţi trei ani de facultate:

„Vom înfiinţa din anul universitar următor o secţie de  Psihopedagogia învăţământului preprimar şi primar. Cele care au absolvit vechile colegii şi vor să obţină în final diploma de licenţă vor fi nevoite să se înscrie la admitere în anul I, la această specializare. După ce vor fi considerate admise, li se vor echivala examenele pe care le-au susţinut în cursul colegiului”.

„Sunt numai două serii de cadre didactice care au această dublă specializare pentru învăţământ preprimar şi primar. De aceea, celelalte vor fi nevoite să parcurgă modulele şi să susţină examenele”, declară conf. dr. Simona Alecu Marin.

Cu alte cuvinte, respectivele învăţătoare, deşi au urmat trei ani de studii universitare, vor fi nevoite să se mai perinde pe băncile universităţilor încă trei ani, pentru a obţine diploma de licenţă echivalentă ciclului I Bologna.

Şi asta după 6 ani de facultate! Mai mult decât strigător la cer.

Anul de completare, în discuţie

Directoarea  DPPD susţine că Universitatea gălăţeană ar putea organiza pentru aceste cazuri un an de completare de studii, numai în situaţia în care ar fi peste 30 de cereri de înfiinţare a unui asemenea curs:

„Nu avem cum să-i înscriem într-un an superior, pentru că abia înfiinţăm anul I. Însă am înţeles de la rectorat că ar mai putea exista o soluţie, dacă vor fi multe cereri pentru anul de completare”,  declară Simona Alecu Marin.

Aceasta susţine că va sta la dispoziţia cadrelor didactice interesate cu informaţii, la telefon 0336 13 01 64.

Citit 4039 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.