„Traian”, înghiţit de „Radu Negru”

„Traian”, înghiţit de  „Radu Negru”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Este pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean când se desfiinţează un liceu * Comasarea s-a făcut prin ordin ministerial, spune inspectorul general Doruleţ Resmeriţă *

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis desfiinţarea prin reorganizarea reţelei şcolare a 18 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi: cinci grădiniţe, 12 şcoli gimnaziale şi un colegiu. Practic, elevii vor învăţa în continuare în localurile respective, dar şcolile îşi vor pierde personalitatea juridică şi nu vor mai avea, nume şi directori proprii.

„S-a stabilit prin ordin ministerial”

Este pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean când sunt comasate două licee. Decizia a fost luată anul trecut de către inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, în urma analizei făcute pe baza rezultatelor la bacalaureat, dar şi pe baza numărului mic de candidaţi pe care ambele instituţii l-au avut la admitere în clasa a IX-a.

Anul acesta, Colegiul „Traian” n-a mai figurat pe listele de admitere, profilurile şi specializările sale fiind alocate Colegiului Tehnic „Radu Negru”.

„Comasarea celor două unităţi a fost stabilită prin ordin ministerial, la propunerea mea. «Radu Negru» este acum instituţia cu un patrimoniu foarte mare, având o bază materială care reuneşte toate clădirile şi dotările ambelor instituţii” susţine Resmeriţă.

Dacă anul trecut „Radu Negru” realizase doar 2 clase din 5, iar „Traian”-ul îşi completase locurile pe jumătate, anul acesta cele 11 clase au fost ocupate deocamdată în proporţie de două treimi. Bilanţul final va fi după cea de-a treia etapă a admiterii.

La 1 septembrie, un director interimar

Nu se ştie deocamdată cine va conduce noua instituţie rezultată din comasarea celor două unităţi. Va fi un cadru didactic  de la „Traian” sau de la „Radu Negru”?

„Voi numi un director la 1 septembrie, când expiră mandatele actualilor manageri de la ambele unităţi, ei fiind cu delegaţie. Dar va fi vorba doar de un director interimar.”

„Tot la 1 septembrie urmează să fie stabilită noua formulă a consiliului de administraţie, lucru ce se va întâmpla în absolut toate unităţile de învăţământ. Conform noii legi, acest consiliu de administraţie are dreptul să organizeze concurs pentru directorul unităţii. Dacă numirea mea va fi una greşită, am satisfacţia că va fi doar o numire pe termen scurt”, spune inspectorul general.

Cele mai multe comasări, în mediul rural

Majoritatea unităţilor care şi-au pierdut personalitatea juridică anul acesta sunt din mediul rural. În afară de cele 2 unităţi liceale, în urban mai s-au mai comasat 2 grădiniţe din Tecuci. Restul de 4 grădiniţe şi 12 şcoli sunt din comunele judeţului.

„Nu se va închide nicio şcoală şi nicio grădiniţă dintre cele comasate. Unii directori mi-au spus că ar dori să mute într-un corp de şcoală tot învăţământul primar şi în altul pe cel gimnazial. Explicaţia a fost că vor să organizeze after-school pentru elevii de la clasele mici”, a precizat inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu.

Citit 4171 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.