„Dacă şcoala merge prost, primarul e vinovat”

„Dacă şcoala merge prost, primarul e vinovat”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectorul general spune că, odată cu alegerea directorilor conform  noii Legi a Educaţiei, politica locală se va aplica în şcoală *

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă recunoaşte că, deşi a încercat să numească directori independent de criteriile politice, nu întotdeauna acest lucru i-a şi reuşit. El susţine însă că nu este singurul şef al învăţământului gălăţean care a făcut acest lucru, atâta vreme cât numirile în această funcţie s-au făcut în baza sprijinului politic al partidului de la guvernare.

„Aici nu se pune problema doar de politica partidului al cărui  membru sunt. Sunt primari care vor să ţină sub control şcoala. Prin noua lege, care prevede că directorii vor fi numiţi de către consiliul de administraţie al şcolilor, în care nu profesorii întrunesc majoritatea, ci reprezentanţii comunităţii, politica locală se va aplica în şcoală”.

„După 6 luni de probă, directorul va trebui să încheie cu Primăria un contract de management, prin care se va angaja să respecte ceea ce-i va cere angajatorul. Inspectoratul Şcolar nu va avea decât rol de mediere”, spune inspectorul general.

Primăria şi Consiliul Local, neinteresate de soarta şcolilor

Resmeriţă susţine că, pe de altă parte, primăriile vor fi cu timpul forţate să aleagă totuşi directori pe criteriul competenţei: „Oamenii trebuie să ştie că, dacă şcoala din localitatea lor merge prost, primarul este vinovat. El a ales directorul şi el a impus politica şcolii”.

Resmeriţă a mai dat ca exemplu de proastă practică modul în care se implică Primăria Galaţi în susţinerea unităţilor de învăţământ:

„Abia după 2 ani de solicitări repetate, Consiliul Local a luat decizia de a scoate patrimoniul şcolilor din administraţia ISJ pentru a-l trece în administrarea şcolilor, aşa cum prevede legea”.

„Totodată, sunt o mulţime de unităţi de învăţământ care nici la ora actuală nu au consiliile de administraţie complete, pentru că Primăria şi Consiliul Local nu şi-au desemnat reprezentanţii, aşa cum prevede legea. Or acest lucru nu poate fi decât lipsă de interes”, mai spune inspectorul general.

În concluzie, e de aşteptat ca reprezentanţii primăriilor şi consiliilor locale să se înghesuie să facă parte din consiliile de administraţie ale şcolilor doar în perioada în care se vor desemna directorii de şcoli, după care vor înceta să se mai intereseze de problemele unităţii respective.

Citit 2584 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.