Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
9 comentarii

Ministrul de interne Marcel Vela a anunțat, sâmbătă seară, noi măsuri pentru limitarea epidemiei de coronavirus, cuprinse într-o ordonanță militară, care a și fost publicată, duminică dimineață, în Monitorul Oficial al României. Printre măsurile impuse de Ordonanța Militară nr. 2 din 21 martie 2020 se regăsesc interdicții de circulație și interzicerea intrării străinilor în țară. Mai mult, cabinetele stomatologice se vor închide. Aceeași măsură se aplică și pentru magazinele din mall-uri, dar, cel mai probabil, și în spații unde activează mai mulți comercianți, cum ar fi depozitul din Galați. 

Iată care sunt noile reguli, marea majoritate fiind valabile încă de duminică seară.  
Art.1. – (1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.
(2) Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență.
(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.
 Art. 2. – (1) Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
(2) Prin centru comercial se înțelege „structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.
 Art. 3. – (1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.
(2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de trei persoane care nu locuiesc împreună.
Art. 4. – În intervalul orar 06,00 - 22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
 Art. 5. – (1) În intervalul orar 22,00 - 06,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22,00, ora României.
Art. 6. – (1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.
(2) Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:
a) sunt membri de familie ai cetățenilor români;
b) sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
c) sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
h) sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.
(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.
Art. 7. – (1) Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
(2) Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
(3) Măsurile dispuse potrivit alin.(1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.
(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 8. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.
(2) Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
(3) Comitetele locale, județene și al municipiului București pentru situații de urgență identifică modalități de sprijin pentru persoanele prevăzute la alin.(1).
(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 9. – (1) Ordonanța militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:
„(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.
2. După alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:
„(3) Prevederile alin.(1) și (2) se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t”.
 3. După alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:
„(3) Alte excepții de la interdicția prevăzută la alin.(1) se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.”
(2) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 10. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2;
b) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7;
c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6.
(2) Nerespectarea măsurilor de primă urgență prevăzute la art.1 – 7 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Citit 4725 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 12:31

9 comentarii

 • postat de nicolae Luni, 23 Martie 2020 11:55 89.137.230.*** Link la comentariu
  0
  0

  Propun Transurb-ului sa anuleze valabilitatea abonamentelor gratuite si partial gratuite pe o perioada nedeterminata,care sa fie adaugata dupa data expirarii.

  Raportează
 • postat de Hai sa fim seriosi : Luni, 23 Martie 2020 10:16 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  2

  sa nu-i plangem noi pe straini, ca nu mai au unde sa isi vanda produsele de import.

  Raportează
 • postat de Bor Alla Duminică, 22 Martie 2020 13:24 86.124.203.*** Link la comentariu
  15
  15

  Vom scapa de virus cand va disparea psd , adica in 2056-5 . Aceasta capusa , ciuma sovietica seko , zatul societatii , incultura si barfa , glodul de care te debarasezi . Pana cand Ro nu va scapa de asa paraziti guralivi va fi rau .

  Raportează
 • postat de Traian Duminică, 22 Martie 2020 13:10 86.125.62.*** Link la comentariu
  2
  4

  Dar se inchid toate magazinele, mai putin cele alimentare, farmaceutice, veterinare, numai din mall sau din tot orasul?

  Raportează
 • postat de DIASPORA fara drept de vot ! Duminică, 22 Martie 2020 13:10 77.111.247.*** Link la comentariu
  3
  21

  Nu mai dati stiri cu titluri din astea apocaliptice: ,,Măsuri fără precedent. Se închid mall-urile !"
  Un asemenea titlu ar putea provoca in Romania mai multe victime decat coronavirusul insusi !!!
  Romania este o tara a mall-urilor !!! Romania este o tara in care ,,cultura mall-urilor" a ajuns un fel de religie, un mod de viata, viata insasi !!!
  Sunt oameni care, efectiv, traiesc in mall-uri...viata lor este legata de mall.
  Sunt oameni care, dupa ce isi termina treburile zilnice, se napustesc in mall de unde nu mai ies decat la ora de inchidere dupa care, merg direct la culcare...a doua zi luand-o de la capat.
  In mintea acestor oameni, inchiderea mall-rilor reprezinta un soc, o spaima, mai mare decat cea de coronavirus insusi...reprezinta un motiv de ingrijorare mai mare decat lipsa oricarui leac in fata acestui virus ucigas...decat lipsa de pe piata a oricaror materiale de protectie (masti, manusi, ochelari, spirt...)...decat numarul mortilor care creste inspaimantator in tari aflate doar la cateva sute de kilometri de noi si din care continua sa curga catre Romania hoarde intregi de patrioti iubitori de patrie care si-au adus aminte ca sunt romani chiar acum...dupa zeci si zeci de ani de absenta din tara, dupa acuzatii si jigniri si bataie de joc si raul pe care le-au facut poporului acestei tari in diferite feluri si il fac acum, mai mult si mai grav decat oricand !!!

  P.S.
  Nu am inteles de ce s-ar transmite mai mult sau ar fi mai virulent acest virus in intervalul 22-06 de s-a luat masura restrictionarii circulatiei pe timp de noapte.
  Prin restrictionarea circulatiei persoanelor pe timp de noapte se intampla SIGUR urmatoarele doua lucruri
  1. raspandirea sau agresivitatea virusului NU VOR FI INFLUENTATE IN NICIUN FEL.
  2. persoanele care aveau intentia de a se deplasa noaptea pentru a-si rezolva diverse probleme, o vor face ORICUM dar ziua...aglomerand astfel si mai mult spatiile publice, mijloacele de transport in comun...

  Raportează
 • postat de Fortele militare si sanitare de combatere a virusului ucigas Duminică, 22 Martie 2020 12:15 84.117.41.*** Link la comentariu
  2
  14

  Toti cetatenii trebuie sa inteleaga ca nu e joaca cu acest virus mortal nevazut si care poate ucide pe oricine. Fac apel la cetateni sa stea in case, sa nu se intalneasca cu alte persoane sau in grupuri, sa nu raspandeasca virusul. Granitele trebuie inchise. Magazinele alimentare sa asigure alimente pentru populatie si nimeni sa nu mai cumpere decat cat e nevoie si sa alse la raft si pentru ceilalti alimente. Nu intrti in panica si cumparati in plus. Mancare este si trebuie sa fie pentru toti. Purtati masti doar daca sunteti raciti si stranutati. Purtati manusi unde e cazul.
  Nu duceti mana la gura, nas, ochi dupa ce ati pus mana pe bani. Spalati-va si dezinfectati-va inainte!
  Cei care au rude in strainatate si vor sa vina de pasti rugati-le sa nu mai vina pana nu trece pandemia.
  Nu mai participati la slujbe religioase unde se aduna grupuri mari de oameni care transmit virusul.
  Mergeti doar la locul de munca si la magazin alimentar iar in rest stati acasa.
  Virusul se poate distruge si daca stati in sauna deci cei care aveti posibilitatea sa aveti sauna incercati.
  La cele publice prin rotatie cate o persoana.
  Beti mult ceai cald si lichide calde.
  Mancati multe vitamine, legume , fructe, ierburi, patrunjel, urzici, lapte cald.
  Nu mai dati mana intre voi si nu va mai pupati.
  Stergeti manerele la usi cu spirt sau dezinfectant.
  Nu mai organizati petreceri, concerte si adunari.
  Economia trebuie sa mearga in continuare asa ca nu inchideti fabricile si uzinele si centrele de productie. Luati masuri in interiorul lor dar nu trimiteti lumea in somaj pt ca vor muri de foame.
  Cei care vor sa se sinucida sa spuna autoritatilor si sa se asigure consiliere, hrana si apa potabila.
  Tarifele la internet si tv sa scada pentru ca toti sa aiba acces in aceasta perioada de izolare.
  Nu mai mariti preturile la nici un produs de baza si cine face specula sa fie amendat si inchis.

  Raportează
 • postat de Marian Duminică, 22 Martie 2020 10:38 79.116.110.*** Link la comentariu
  6
  21

  Am vrea sa stim ce program vor avea Penny, Profi, Kaufland, Carrefour, Lidl. Va multumim.

  Raportează
 • postat de CETATEAN Duminică, 22 Martie 2020 09:28 86.124.203.*** Link la comentariu
  5
  22

  Obligatia este sa ne adrresam medicului de familie. Acestia de vinery pana luni nu mai dau nici un semn de viata, La sate si commune nu ai cum sa dai de ei. ASA CA HASI SA NU II RIDICAM PE TOTI IN SLAVI. da, cei din spitale bafta lor. Isi rrspecta jurtamantul , ceilalati doar isi iau salariu. In comunelel Galatiului dezastru.

  Raportează
 • postat de ASA DA! Duminică, 22 Martie 2020 06:51 165.225.72.*** Link la comentariu
  2
  24

  ASTA TREBUIA FACUT MAI DEMULT, DAR E BINE SI ACUM,
  ATFEL AJUNGEAM DOAMNE FERESTE IN SITUATIA ITALIEI SI CHIAR MAI RAU CA NOI NU AVEM UN SISTEM MEDICAL PUS LA PUNCT.
  AM VAZUT SI MULTI CARE NU GANDESC DELOC CUM AU IESIT LA IARBA VERDE.
  STATI OAMENI BUNI ACASA SI PROTEJATIVA PE VOI SI PE CEI APROPIATI.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro