Centru de zi pentru copiii cu autism

Centru de zi pentru copiii cu autism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Galaţi, există nu mai puţin de 55 de copii cu autism care au nevoie de terapie individuală şi de grup, în cadrul unui centru special *

Este motivul pentru care Consiliul Local a votat realizarea proiectului „Centrul de zi pentru copii cu autism în Municipiul Galaţi” şi documentaţia  de avizare a lucrărilor de intervenţii propuse pentru anul 2010,  pentru acest obiectiv.

Primul centru de specialitate pentru copiii autişti din Galaţi va fi realizat în imobilul situat pe strada Constructorilor nr. 29, care, în prezent, la parter, funcţionează ca ambulatoriu pentru copii, iar la etaj se va amenaja parţial Centrul multifuncţional de recuperare Kids.

Finanţare europeană

Centrul de zi va fi realizat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”.

Valoarea eligibilă a proiectului este de 2.186.709 lei (fără TVA). Aleşii au aprobat şi contribuţia de la bugetul local - 43.734,50 lei, reprezentând doi la sută din totalul costurilor eligibile şi acoperirea cheltuielilor conexe.

Consiliere şi dotări

Potrivit documentelor avizate de aleşi, centrul le va oferi copiilor cu probleme de autism sală de kinetoterapie, cabinet de terapie de grup pentru copii, consiliere psihologică, un cabinet de stimulare senzorială, cabinet de terapie prin joc precum şi săli de terapie individuală, care vor permite o mai bună recuperare a capacităţilor neuro-psihice ale micuţilor. Pentru părinţii acestor copiii va exista şi un cabinet consiliere parentală.

După cum prevăd hotărârile, Centrul va avea un caracter extern, nefiind necesară internarea sau servirea mesei. Capacitatea va fi de 40 de locuri. Centrul va dispune de echipamente pentru persoane cu dizabilităţi, echipamente IT şi programe informatice.

Lista de dotări cuprinde: masă de kinetoterapie, masă de masaj, masă de tratament, bandă de mers, placă pentru echilibru, bicicletă ergometrică, dispozitiv pentru reabilitarea gleznei, scară modulară, trambulină, saltele, minge medicinală, aparat pentru recuperarea piciorului şi a gleznei, spirometru portabil, ministepper, scaun cu rotile pentru invalizi.

Avem medici specialişti!

„În prezent, aceşti copii se află în evidenţa noastră. Totuşi, se doreşte ca ei să aibă parte de asistenţă medicală la standarde şi mai înalte. În plus, nu există nicio şcoală pentru copiii cu autism. Tocmai de aceea este necesar un asemenea centru”.

„Nu s-a pus încă problema personalului medical care va lucra acolo, dar important este că avem, în acest moment, medici cu specializarea neurologie şi neuropsihiatrie infantilă”.

„La momentul respectiv, se va completa şi chema de personal”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Galaţi, dr. Victoriţa Ştefănescu. (Gabriel Kolbay)

Citit 3003 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.