Două cazuri de tuberculoză la CP2

Două cazuri de tuberculoză la CP2
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Îmbolnăviri confirmate în rândul beneficiarilor aflaţi în plasament * O a treia persoană îşi aştepta diagnosticul * Anchetă epidemiologică a DJSP * „Nu putem vorbi despre focar de tuberculoză, pentru că numărul îmbolnăvirilor nu a ajuns la patru”, susţine purtătorul de cuvânt al DJASPC Galaţi, Tania Calcan *

Un cititor ne sesizase, la redacţie, faptul că la Centrul de Plasament Nr. 2 din Galaţi au fost înregistrate mai multe îmbolnăviri de tuberculoză.

Detalii suplimentare despre situaţia sănătăţii beneficiarilor şi angajaţilor din respectivul Centru ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DJASPC) Galaţi, Tania Calcan.

„Avem două cazuri, nu e focar!”

„Într-adevăr, este vorba despre îmbolnăviri de tuberculoză în cazul a doi dintre beneficiarii Centrului, amândoi cu vârste de peste 18 ani”.

„În prezent, cei doi sunt internaţi în spital, nu au rămas în centru şi deci nu pot fi consideraţi surse de îmbolnăvire pentru ceilalţi beneficiari, minori sau nu”.

„În prezent, o a treia persoană este în aşteptarea rezultatelor analizelor specifice. Chiar dacă şi în acest al treilea caz s-ar confirma îmbolnăvirea, tot nu am vorbi despre un focar”.

„Pentru a folosi acest termen, ar trebui să avem minim patru îmbolnăviri”, a precizat Tania Calcan.

„În plus, s-au luat toate măsurile de siguranţă necesare. Copiilor li s-a făcut IDR, iar adulţilor li s-au făcut teste de sânge”.

„Centrul are în prezent 33 de beneficiari (copii şi tineri peste 18 ani) şi 35 de angajaţi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DJASPC Galaţi.

Anchetă epidemiologică

„Atunci când vorbim despre tuberculoză, este obligatorie desfăşurarea unei anchete epidemiologice”.

„Chiar şi dacă ar fi  vorba despre un singur caz, toţi contacţii de la locul de muncă sau de la domiciliul celor care au intrat în contact direct cu bolnavul trebuie testaţi pentru a se stabili cu precizie dacă au contactat sau nu boala”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Tinerii nu sunt feriţi de îmbolnăvire

Din nefericire, indiferent de mediul din care provin sau în care ajung să locuiască, copiii şi tinerii nu sunt feriţi de tuberculoză - o boală care se vindecă într-un timp destul de îndelungat, în urma unui tratament puternic şi nu întotdeauna uşor de tolerat de către organism.

Numai în cursul anului, potrivit datelor care ne-au fost oferite de directorul DJSP, dr. Valentin Boldea, 21 de copii cu vârste de până la 14 ani au contractat boala, cu 17 mai puţini decât în 2008.

O realitate este şi faptul că personalul care lucrează în astfel de centre de plasament este în permanenţă expus unor astfel de riscuri de îmbolnăvire. Şi, indirect, familiile angajaţilor respectivi sunt expuse.

Citit 1564 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.