Bătălia pentru căminele „Metalurgicului”

Bătălia pentru căminele „Metalurgicului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce locatarii speră să obţină autonomie şi să se transforme în asociaţie de chiriaşi cu drepturi depline, conducerea liceului ţine cu dinţi de cămine * Nelocuite de elevi de ani de zile, căminele  sunt pline în prezent de familii nevoiaşe care nu au găsit altă alternativă * Oamenii s-au constituit în asociaţie pentru a-şi apăra drepturile lăsate la cheremul consiliului de administraţie al şcolii *  Dintr-odată s-au găsit 25 de  elevi care solicită să locuiască la Metalurgic * Asociaţia chiriaşilor, nerecunoscută de Primărie, dar cu hotărâre judecătorească irevocabilă, a ajutat la „mazilirea” directorului Hăulică *

Căminele de la Metalurgic au fost încet-încet golite de elevi şi populate de familii care nu şi-au găsit un alt spaţiu mai ieftin de locuit. Deşi de ani de zile plătesc chirie, locatarii „Ghetourilor” de aici susţin că nu au beneficiat  de niciun drept.

Pe lângă mizerie multă şi condiţii insalubre au fost nevoiţi să plătească facturi uriaşe la energie şi la întreţinere, fără a avea posibilitatea să-şi contorizeze consumul propriu şi să încheie propriile contracte cu furnizorii de utilităţi.

Un exemplu grăitor în acest sens a fost faptul că la întreţinere, la căminul B, locatarii ar fi trebuit să plătească de două ori mai mult decât cei de la căminul A.

Noroc că anul acesta directoarea a intervenit prompt, a respins facturile şi s-a cerut recalcularea lor. Ceea ce nu s-a întâmplat în anii precedenţi. 

Nimeni nu s-a opus deciziilor luate de conducerea liceului până în primăvara anului trecut, când una dintre locatare – Ica Bulgaru, a venit cu ideea să  înfiinţeze o asociaţie de chiriaşi.

Însă contabila-şefă a liceului, Liliana Enache, susţine că această organizaţie a început sub auspiciile ilegalităţii.

Trafic de influenţă?

„Toată tărăşenia a început de anul trecut, când doamna Bulgaru Ica, locatara căminului F, încasa bani fără să emită chitanţe, pentru înfiinţarea unei asociaţii de chiriaşi”.

„Locatarii reclamau că cerea 60 de lei, fără să emită chitanţă.  I-am atras atenţie doamnei că nu are voie să facă aşa ceva şi că fapta ei e de natură penală”.

„A doua zi a sunat domnul deputat Mihai Boldea, care mi-a atras atenţia că doamna este în partidul dumnealui  şi că va face această asociaţie. I-am spus că nu poate face asociaţie, deoarece aceste spaţii sunt cămine de elevi şi schimbarea destinaţiei fără acordul ministerului este caz penal”.

„El ne-a spus că, indiferent de situaţie, el va face această asociaţie. Au început numeroase presiuni asupra directorului de atunci – domnul Hăulică şi asupra mea. În final, doamna Bulgaru a început să taie chitanţe, dar fără ştampilă.  Vreau să fac către procuratură o înştiinţare să se facă o cercetare de către Poliţia Economică”.

„La 31 iulie s-a înfiinţat asociaţia respectivă. Imediat am primit la registratura unităţii o solicitare prin care  doamna Bulgaru, care s-a autoproclamat preşedintă, ne cerea să-i cedăm în administrare căminele”.

„S-a luat decizia să nu recunoaştem această asociaţie, pentru că nu ni s-a adus  înştiinţare în scris de înfiinţarea ei. Nu ne-a spus că vrea să facă o asociaţie, în scris”.

„Am cerut statutul acestei asociaţii, la judecătorie, dar nu l-am primit nici acum”, susţine contabila-şefă Liliana Enache. 

Contabila-şefă spune că, nu mai târziu de săptămâna trecută, doamna Ica Bulgaru a făcut şedinţă cu locatarii la cabinetul deputatului Boldea (căminele se află în colegiul 9, unde acesta a fost ales  deputat) şi le-a cerut oamenilor să nu semneze contractele de închiriere, încurcând astfel recuperarea chiriilor de la chiriaşi şi încasarea banilor pe utilităţi.

„Ica Bulgaru numai instigă lumea”

Contabila-şefă susţine că această asociaţie urmăreşte să preia prin toate mijloacele posibile căminele de la Metalurgic, deşi legea învăţământului reglementează  că acestea nu-şi pot schimba destinaţia decât cu acordul ministerului care se publică apoi ca hotărâre de guvern în Monitorul Oficial. 

„Eu sunt o piedică în calea lor pentru că nu vreau să semnez în mod ilegal nişte hârtii, ca ei să poată prelua aceste cămine. Ca urmare, doamna Ica Bulgaru şi altă locatară din cămine, Cravciuc, care – aşa cum am înţeles - fac parte din grupul parlamentar PD-L al domnului Boldea, au depus plângere penală împotriva  directorului Hăulică şi a mea, aducând  acuze false că am fi făcut fraude, dar fără justificare şi fără documente”.

„Ca să vedeţi că doamna Ica Bulgaru numai instigă lumea am să vă spun că în urma plângerii penale, a fost  suspendat din funcţie domnul Hăulică, pe 16 octombrie 2009, iar pe 17 octombrie s-au primit la registratura liceului cinci reclamaţii una după alta, împotriva mea, din partea chiriaşilor”. 

„Dovadă că plângerea penală este nefondată este faptul că nu s-a început o anchetă în acest sens, deci nici urmărirea penală”, declară contabila-şefă. 

Aceasta susţine că în urma reclamaţiilor a cerut de la Primărie control în urma căruia nu s-a descoperit nimic ilegal. În schimb, în adresa scrisă de Primărie se consemnează că „înfiinţarea asociaţiei de chiriaşi a doamnei Bulgaru este nelegală”.  

„Avem hotărâre judecătorească irevocabilă”

Preşedinta Asociaţiei de Chiriaşi ”Aurel Vlaicu”, Ica Bulgaru, susţine că asociaţia este mai mult decât legală, deoarece din 31 iulie 2009 deţine o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

În plus, aceasta a transmis liceului o adresă prin care solicită schimbarea statutului acestor clădiri din „internat pentru elevi” în „apartamente de locuit”. 

În adresă se stipulează faptul că respectivele clădiri n-au fost locuite de ani de zile de elevi şi că liceul nu s-a preocupat să investească pentru menţinerea şi  întreţinerea acestora.

Printre altele, locatarii cer ca cele trei cămine, A, B şi F, să treacă în administrarea Primăriei, aşa cum s-a întâmplat cu căminul C de mai multă vreme.  

„Statutul juridic al căminului C este incert”

Directoarea liceului, Mirela Onişoru, susţine că a fost în repetate rânduri şi a discutat la Primărie problema căminelor. Aceasta susţine că a atras atenţia încă o dată că respectivele cămine nu-şi pot schimba destinaţia din spaţii destinate învăţământului în spaţii cu alte destinaţii decât prin decizia ministerială, aprobată prin hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial.

Din această perspectivă, nici căminul C nu are un statut cert. „Deşi el se află din 2004 în administrarea Primăriei, schimbarea destinaţiei nu s-a făcut prin procedură completă.

E adevărat că în 2004 ministrul decide schimbarea destinaţiei, dar hotărârea de guvern nu a fost publicată nici la ora actuală. Ca urmare, Primăria nu ar avea dreptul să-l administreze, deşi percepe chirie de la locatari de ani buni, clădirea ar trebui să fie a liceului”, spune Mirela Onişoru.

De dragul elevilor?

Aceasta a mai precizat că dacă locatarii vor obţine în final decizia ministerului ca aceste cămine să fie preluate de Primărie ca spaţii de locuit, măcar un singur cămin va rămâne al liceului, pentru că există cereri de la elevi să locuiască aici, iar aceştia sunt împrăştiaţi pe la alte cămine internat de la alte licee. 

Ciudat este că până la venirea Mirelei Onişoru, liceul nu s-a preocupat de soarta elevilor care ar fi vrut să stea în cămine. Tot acest interes a apărut acum, când există pericolul ca acestora să li se schimbe şi destinaţia în acte, pentru că în practică destinaţia lor nu mai are nimic de-a face cu învăţământul. 

„Contractele sunt nişte fiţuici”

Pentru că numele avocatului şi deputatului Mihai Boldea este menţionat în problema căminelor de la Metalurgic, l-am întrebat care este exact poziţia sa vizavi de această problemă:

„Doamna contabilă minte când spune că am dat telefoane ca să impun această asociaţie. Ştiu de constituirea asociaţiei, le-am dat sfaturi juridice, dar nu m-am implicat în niciun fel”.

„Eu reprezint interesele oamenilor din colegiul meu, iar aceşti oameni trebuie ajutaţi. Contractele pe care le au cu şcoala sunt nişte fiţuici şi nu şi-ar putea câştiga dreptatea în nicio instanţă”. 

„Personal, împreună cu domnul Resmeriţă, am vorbit cu ministrul Educaţiei şi am obţinut promisiunea că vom putea face acele contracte pe cinci ani, ca să nu-i mai lase pe oameni la cheremul contabilei-şefe”, spune Mihai Boldea.

Disputa e departe de a se fi epuizat. Plouă cu acuzaţii din toate direcţiile, dar nimic nu este dovedit deocamdată cu acte în regulă. Sigur rămâne doar faptul că sunt multe lucruri putrede în căminele de la Metalurgic.

Citit 2678 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.