Ce vor studenţii de la noua lege a educaţiei

Ce vor studenţii de la noua lege a educaţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii studenţilor la nivel naţional au stabilit care sunt priorităţile privind noua lege a educaţiei şi care sunt principiile care ar trebui să caracterizeze o organizaţie cu adevărat reprezentativă.

Concluziile studenţilor au venit după cinci zile de dezbateri în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, la care au participat peste 200 de lideri ai studenţilor din întreaga ţară, inclusiv de la Liga Studenţilor Gălăţeni de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Potrivit unui comunicat de presă al ANOSR, toate discuţiile au fost sintetizate în Declaraţia comună a Organizaţiilor Studenţeşti din România prezente la Bucureşti, document semnat de către 52 de organizaţii din întreaga ţară.

„Având susţinerea organizaţiilor, ANOSR este recunoscut ca reprezentantul  legitim al studenţilor din România, acţionând în sensul menţinerii şi respectării statutului său de partener real şi calitativ al tuturor actorilor din educaţie, în toate aspectele ce vizează sistemul de învăţământ superior şi drepturile studenţilor”, se arată în comunicat.

Prin semnarea declaraţiei, organizaţiile şi-au asumat şi reprezentarea studenţilor doctoranzi.

Reprezentanţii studenţilor susţin prin declaraţie o serie de drepturi:

„Studenţii au dreptul să fie reprezentaţi echitabil în toate forurile decizionale, executive şi consultative, la toate nivelurile, indiferent de natura problemelor academice  care îi vizează, în proporţie de minim 25 la sută”.

„Condamnăm cu fermitate orice tentativă de îngrădire, limitare sau încălcare a dreptului studenţilor de a fi parteneri în educaţie”.

„Nu vom accepta să fim trataţi ca şi clienţi care cumpără un produs ˝educaţional˝ sau tineri care nu au dreptul de a se pronunţa asupra problemelor ce vizează comunitatea academică”, mai susţin liderii studenţilor.

Întâlnire cu ministrul Daniel Funeriu

Evenimentul care a marcat încheierea Forumului a fost o dezbatere la care a participat şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Astfel, ANOSR a punctat o serie de priorităţi ale studenţilor în ceea ce priveşte noua lege precum: dorinţa de a avea o lege coerentă cu soluţii ale problemelor reale din sistem, introducerea unui statut al studentului – girul respectării drepturilor studenţilor, o investiţie mai mare a statului în educaţie, necesitatea consultării reprezentanţilor studenţilor în ceea ce priveşte realizarea legii.

„ANOSR salută dorinţa domnului ministru de a recunoaşte educaţia non-formală în România, fiind în concordanţă cu propunerile ANOSR făcute în trecut. Totodată ne declarăm reticenţa faţă de viziunea domnului Funeriu în ceea ce priveşte implicarea statului în educaţie”.

„Sub nici o forma statul nu trebuie să se transforme dintr-o structură care susţine educaţia într-un stat care asistă educaţia, micşorarea alocaţiilor bugetare care să susţină educaţia fiind o gravă greşeală şi un adevărat pericol pentru societatea românească”.

Citit 636 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.