Cum reacţionăm fizic la frica legată de COVID

Cum reacţionăm fizic la frica legată de COVID
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Această criză economică, socială, emoțională devine riscantă pentru sănătatea noastră dacă alegem să punem capac tuturor emoțiilor pe care le trăim în această perioadă. Frica, furia, confuzia, nesiguranța, revolta, ura, panica, incertitudinea dau dureri de cap, afecțiuni ale sistemului digestiv, afecțiuni ale rinichilor.

 

Capul. Are legătură cu ceea ce știm că suntem, ceea ce vrem să fim și cu ceea ce alegem să credem despre viață. Reacțiile psihosomatice la nivelul capului pot veni dintr-o respingere puternică a realității actuale, o rezistență la schimbare, inflexibilitate, dificultăți de adaptare și o pierdere a identității. “Ce poți face în acest sens? Urmărește timp de o săptămână șirul gândurilor tale și notează-le într-un carnețel. Recitește la câteva ore ce ai scris și apoi reformulează arătând părţile pozitive, tot în scris. Citește reformulările și îmbunătățește unde simți nevoia. Recitește-le de fiecare dată când observi că gândurile tale merg în direcția nedorită”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Urechile. Au legatură evident cu ceea ce "auzim". În această perioadă, multor persoane le este frică de ceea ce pot auzi, nu mai vor să audă sau pot simți frică de viitor. “Fie că este din revoltă, fie că este din frică, este important să ne detașăm și să lăsăm lucrurile să fie”, spune psihologul.

Gura/Dinții. Partea superioară are legătură cu partea feminină, definită prin atenția la detalii, creativitate, capacitatea de a construi visuri de viitor, empatie. Partea inferioară are legătură cu partea masculină, anume cu capacitatea de a analiza, decide și acționa. Dezechilibrul între cele două aspecte sau incapacitatea temporară de a face ceva în direcția obiectivelor noastre se poate manifesta la nivelul gurii/dinților. “Reamintește-ți că este o situație temporară. Totul va trece și lucrurile vor reveni la normal. Ai răbdare și profită de acest timp pentru a stabili obiective personale. Scrie o listă de calități și defecte personale și observă-le. În ce situații pot fi defectele tale, calități?”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Nasul.  Este legat de instinctul nostru, de capacitatea de a simți persoane, situații, decizii potrivite sau nu pentru noi. O problemă în această zonă poate arăta refuzul nostru de a ne asculta instinctul. “Profită de această perioadă pentru a face o instrospecție serioasă. Ce te face să te simți cu adevărat fericit, împlinit? Care este viața pe care îți dorești cu adevărat să o trăiești?”, afirmă specialistul.

Gâtul. Este expresia capacității și deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, de a cere ajutorul atunci când este necesar. Problemele apărute în zona gâtului reprezintă un semnal ce ne atrage atenția asupra lipsei flexibilității de a vedea situațiile și soluțiile posibile din mai multe perspective. “Riscul în această perioadă este să rămânem "fixați" asupra unei singure perspective (cea mai tragică, de cele mai multe ori) gâtul nostru manifestând dureri, "înțepeniri", etc. Refuzul de a vorbi, izolarea față de ceilalți, refuzul de a ne exprima emoțiile, de a spune ce ne doare, pot să ne dezechilibreze atât emoțional, cât și fizic și ne limitează capacitatea de a înțelege care este abordarea cea mai potrivită situației”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Ficatul. Reprezintă sediul iertării, al acceptării și are de suferit atunci când reprimăm furia. “Ca urmare a unui conflict între rațional și emoțional, ficatul poate avea de suferit, prin dereglarea bunei funcționări a acestuia. Oprește-te din a te înfuria. Atâta timp cât nu poți influența o situație în niciun fel, ce rost are să îți riști sănătatea?”, ne sfătuiește psihologul.

Rinichii. Reprezintă centrul exprimării de sine, al exprimării talentelor sau capacităților, al dorințelor sau credințelor. Rinichii sunt „responsabili” de procesarea fricii și a tristeții. Dacă reprimăm ceea ce simțim, dacă renunțăm la noi înșine, atunci putem manifesta diferite dezechilibre în funcționarea rinichilor. “Fă o listă cu toate fricile pe care le simți în acest moment și apoi scrie toate lucrurile care îți provoacă tristețe. Selectează care sunt lucrurile pe care le poți controla și asupra cărora poți acționa pentru a le schimba”, afirmă Andra Tănăsescu

Plămânii. Corpul se încarcă cu energie, cu viață, cu iubire, prin respirație. Atunci când ne “ținem respirația”, pot apărea afecțiuni la nivelul plămânilor. Stările de depresie, de doliu, de tristețe profundă, nemanifestată sau neverbalizată, precum și frica de a trăi sau de a “inspira viață” sunt poate unele dintre cele mai mari motive ale bolilor sistemului respirator. “Tristețea și frica sunt trăite la nivel global. În cazul fricii, este important să ne reamintim că suntem în siguranță, mai ales dacă respectăm indicațiile date de autorități. Deveniți conștienți de ceea ce simțiți și apoi preluați controlul! Sunt două variante din care puteți alege: Să lăsați frica să vă controleze sau să preluați volanul și să decideți voi încotro vă direcționați atenția și energia”, ne recomandă specialistul.

Sistemul digestiv. Reprezinta capacitatea de a “digera” experiențele și de a accepta noul. Ura, mânia, frica, regretul legat de trecut, precum și grija, teama și îngrijorarea față de viitor, favorizează afecțiunile la nivelul stomacului, al vezicii biliare și al intestinelor. “Lasă controlul! Dacă e ceva ce îți dorești din tot sufletul, păstrează-l în minte, fără a te agăța de asta! Dacă va fi să fie, va veni la tine fără forță. În schimb, concentrează-te pe tot ce îți aduce bun această perioadă. Contribuția personală ajută mult la eliminarea furiei și aduce în schimb sentimente de împlinire, realizare și de bucurie”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Coloana vertebrală. Printre lucrurile care pot provoca reacții somatice la nivelul coloanei vertebrale sunt teama de viitor și lipsa de susținere financiară sau afectivă. “Coloana vertebrală reprezintă sprijinul, protecția și este asemeni unui “stâlp” de susținere al sinelui. Aceasta poartă amprenta împlinirilor noastre, a blocajelor și a temerilor, a refuzului de a evolua, de a iubi și a tuturor suferințelor. Cere ajutorul! Lasă rușinea! Toți trecem, mai mult sau mai puțin, prin provocări și pentru majoritatea este greu! Dacă ne închidem în noi înșine, tot ce vom face va fi să ne îmbolnăvim”, spune specialistul.

Citit 2161 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2020 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.