Revoltă la Liceul „Racoviţă”

Revoltă la Liceul „Racoviţă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directoarea e acuzată de profesori că le taie salariile în mod ilegal *

Cadrele didactice de la Liceul „Emil Racoviţă” s-au revoltat când au aflat că în consiliul de administraţie al şcolii s-a decis ca salariile pe luna februarie 2010 să fie plătite fără mărirea de 37 la sută, câştigată de dascăli prin hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă şi executorie.

Profesorii de la „Racoviţă” s-au întrunit ieri într-o şedinţă a membrilor de sindicat, la care a participat liderul SIP, Valeriu Diculescu, şi jurista organizaţiei.

„Într-o pauză, doamna directoare a convocat ad-hoc consiliul de administraţie la care nu au fost prezenţi toţi membrii şi s-a supus la vot dacă să se dea în continuare banii în conformitate cu Legea 221”.

„Cum la consiliul de administraţie cei trei directori şi contabila-şefă au votat împotrivă, degeaba cei trei profesori au votat pentru aplicarea legii, secretara a primit ordine clare să taie salariile. Aşa ceva nu se poate”.

„Doar consiliul de administraţie să decidă drepturile atâtor salariaţi din şcoală, fără măcar să fie întrebaţi”, a spus la întrunire lidera SIP din liceu, profesoara Maria Hanu, în asentimentul cadrelor didactice prezente.

Deşi la discuţie a fost invitată să participe şi directoarea unităţii, Maria Popa, aceasta s-a retras, nedorind ulterior să facă declaraţii.

Abuz de funcţie?

Cum nu au avut cu cine să discute şi să ia decizii comune, reprezentanţii SIP i-au sfătuit pe dascăli să  facă sesizări la procuratură împotriva conducerii liceului şi a contabilei-şefe întrucât:

„Nu se respectă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă şi s-a făcut abuz de funcţie în serviciu, deoarece directorul nu poate stabili reţineri din salarii atâta vreme cât există o hotărâre judecătorească”.

Cum situaţia cu ordonanţele care se anulează una pe alta şi legislaţia în vigoare după care se face salarizarea profesorilor este departe de a fi clară, cadrele didactice au cerut juristei clarificări:

„Nu ne mai descurcăm în hăţişul acestor ordonanţe şi al acestor note contradictorii care sosesc fie de la ISJ, fie de la sindicat. Dacă e să fie legal să ne ia banii înapoi, să ştim şi noi”.

„Nu vrem ceea ce nu ni se cuvine. Dar dacă e legal să-i primim, atunci nu are dreptul nimeni să ni-i ia”, a spus unul dintre profesori.

Răspunsul juristei SIP a venit categoric: „Nu se pot cere banii înapoi şi nu se pot tăia salariile fără să existe o altă hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest sens. Sau fără ca Legea 330 să fie anulată de o altă lege”.

O notă de la ISJ – motivul diminuării salariale

„Am înţeles că o notă de la ISJ a stat la baza deciziei conducerii liceului de a diminua salariile. Dar nota respectivă e pe puţin ciudată, având în vedere că este doar semnată de inspectorul general şi juristul ISJ, dar nu are nicio ştampilă”, spune Valeriu Diculescu.

Iată ce se arată în nota de la ISJ: „Chiar dacă instanţa a acordat drepturi în baza Legii 221, această sentinţă nu poate fi aplicată, considerăm noi, decât până când această lege nu a suferit nicio modificare”.

Auditul de la Primărie cere angajamente ciudate

Neliniştea cadrelor didactice de la „Racoviţă” e sporită şi de faptul că zilele acestea se desfăşoară în şcoală un control al comisiei de audit de la Primărie:

„Nu ni s-au cerut banii înapoi, deocamdată, dar domnul de la audit a spus că pe luna februarie să se dea salariile mărite, dacă profesorii scriu un angajament că în cazul în care li se vor cere banii înapoi, ei îi vor restitui. Aşa ceva nu este normal”, mai spune Maria Hanu.

După şedinţă de sindicat, urecheală în consiliul profesoral

Nici nu s-a terminat bine şedinţa de sindicat că profesorii au fost anunţaţi că la ora 14.00 se va organiza un consiliu profesoral fulger, la care va participa şi inspectorul general şi juristul ISJ.

„Am fost urechiaţi că ne-am revoltat împotriva deciziei directoarei. Ne-au expus punctul dumnealor de vedere, care este cel din nota trimisă deja şi ne-au spus că nu vom primi salariile mărite, pentru că nu sunt bani”.

„Bugetul per capita al liceului nu ajunge nici pentru toate salariile plătite normal, dar să mai primim şi majorări, a fost unul dintre argumentele care ne-au fost aduse”, ne-a relatat, după şedinţă, Maria Hanu.

Profesorii de la „Racoviţă”  sunt hotărâţi să nu renunţe la ceea ce li se cuvine şi au semnat în majoritate pentru mişcări de protest, în cazul în care nu se aplică Legea 221.

Ei solicită să se facă grevă generală, dar şi să se boicoteze încheierea anului şcolar. Rămâne de văzut ce se va stabili la nivelul întregii organizaţii sindicale.

„Nu vreau să fie învinuiţi directorii pentru o decizie a ministerului”

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine că a venit la consiliul profesoral de la „Racoviţă”, deoarece directoarea Maria Popa şi-a depus demisia:

„Nu vreau să fie învinuiţi directorii pentru aplicarea acestor prevederi care vin de la minister. Eu am trimis notă în şcoli atenţionând că Ordonanţele 31 şi 41 au fost declarate constituţionale”.

„Ca urmare, profesorii nu pot primi salariile mărite decât până la 1 aprilie 2009, nu şi după această dată. Zilele acestea, decizia Curţii Constituţionale referitoare la constituţionalitatea celor două ordonanţe va fi publicată în Monitorul Oficial şi atunci se va vedea că pretenţiile profesorilor nu au suport legal”, declară inspectorul general.

Citit 4133 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.