Sărbători pascale cu liniște şi cu multă credință în suflet

Sărbători pascale cu liniște şi cu multă credință în suflet
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Liniște. Câteva mașini se îndreaptă agale spre Catedrală. Aici, pe esplanada care în alți ani era plină de lume, mai sunt acum doar câțiva jandarmi și polițiști. În jurul prei 21,00, o mașină a oprit în fața impunătoarei clădiri, iar din ea a coborât delegația care a adus Lumina Sfântă de la Ierusalim. Între-o liniște greu de descris în cuvinte, câte un preot intră în catedrală și iese apoi cu felinarul aprins. Un altul îi ia locul, în timp ce primul pleacă spre parohia lui pentru a împărți, alături de voluntari, lumina către credincioși. Unul câte unul, preoții au plecat fiecare spre parohia lui, iar în catedrală au intrat oamenii în uniformă - polițiști și jandarmi. Fiecare a luat lumină și a plecat spre spitalele sau centrele de carantină din municipiu și din județ.

Primii credincioși care au primit lumina sfântă au fost gălățenii care locuiesc lângă catedrală. Preotul din zonă, însoțit de doi voluntari, a bătut din poartă în poartă pentru a împărți lumina. ”Hristos a Înviat!”, s-a auzit pe strada pustie. Credincioșii au primit lumina și apoi au revenit în case, cu inima strânsă și cu gândul că, în curând, lucrurile se vor schimba. ”Nu am mai trăit așa ceva niciodată, dar sperăm să trecem cât mai repede peste această perioadă. Cu credință, vom treece cu bine peste tot”, ne-a mărturist o doamnă.

”La ora aceasta am fi fost în biserică, dar este bine măcar că ne-a adus părintele lumină. Credința ne face mai puternici și vom trece cu bine și peste acest obstacol. De obicei mergeam noi la biserică, acum a venit biserica la noi”, a adăuagt o altă gălățeancă. Oamenii au primit lumina cu speranță în suflet și, chiar dacă nu au putut fi la slujba tradițională de Paște.

În drumul de la catedrală spre casă am întâlnit mai mulți preoți care împărțeau lumină credincioșilor. La scările de bloc, oamenii așteptau să primească, fie de la preoți, fie de la voluntari, lumina sfântă.

Pandemia a reușit să închidă bisericile, să țină oamenii departe de lăcașurile de cult, dar nu a reușit să învingă credința oamenilor în Dumnezeu. Chiar dacă porțile bisericilor erau păzite de polițiști, jandarmi sau polițiști locali, fiecare casă s-a transformat înt-un mic lăcaș, fiecare credincios rugându-se, în felul lui, pentru a trece cu bine peste această grea încercare.

Viața liberă vă urează sărbători pascale liniștite și ”Hristos a înviat!”.

 

Citit 6302 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Aprilie 2020 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.