Mormane de deşeuri periculoase la Căminul ”Sf. Spiridon”

Mormane de deşeuri periculoase la Căminul ”Sf. Spiridon”
Focar de infecţie
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Pericol biologic la căminul "Sf. Spiridon", din cauza zecilor de saci de gunoaie care zac în curtea instituţiei, chiar lângă gardul din strada Domnească. Mormanele de gunoaie, care provin din camerele bătrânilor decedaţi din cauza coronavirusului, unele ambalate în saci, altele aruncate la voia întâmplării zac de zile în şir în curtea instituţiei, în apropiere aflându-se inclusiv o staţie de autobuz. Autorităţile locale promit că problema se va rezolva cât mai repede posibil.

Sacii de gunoaie sunt uşor de văzut de orice trecător care are drum pe strada Domnească. Ce conţin acei saci şi de ce au ajuns ei în curtea instituţiei ne-a explicat chiar o angajată de la căminul "Sf. Spiridon", care se teme că se va infecta şi ea cu temutul virus, dacă autorităţile nu vor lua măsuri cât mai urgent. "Acela este gunoi COVID. Ar fi trebuit luat. Stă acolo de săptămâna trecută, de vineri, când i-a luat pe cei care i-a dus la spital. Acelea sunt gunoaie COVID, a trebuit să eliberăm camerele, că au murit oameni sau au plecat la spital. Am eliberat camerele ca să se facă dezinfecţie, dar gunoiul trebuia ridicat de aici, din curte", ne-a spus Constanţa Gherghe, angajată a căminului de bătrâni.

Primăria, care are în administrare acest cămin, aflat în carantină încă din data de 11 aprilie, recunoaşte că sacii din curte conţin gunoaie periculoase, care ar trebui ridicate de o firmă specializată. "De la căminul de bătrâni, gunoiul rezultat în urma activităţilor curente a centrului este ridicat periodic de firma specializată în gestionarea şi neutralizarea acestui tip de deşeuri periculoase. Ceea ce aţi văzut astăzi (n.r. - luni) sunt obiecte scoase din camerele beneficiarilor care au decedat. Din dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică au fost scoase imediat în spaţiu deschis, în afara camerelor, în afara clădirii. Toate aceste obiecte urmează să fie ridicate în cel mai scurt timp, cu sprijinul aceleiaşi firme de gestionare a acestui tip de deşeuri", ne-a explicat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Povestea de la căminul "Sf. Spiridon" readuce în atenţie aceeaşi problemă, a gunoiului periculos, care trebuie ridicat de o firmă specializată. Problema majoră este legată de faptul că în zona noastră există o singură firmă specializată în neutralizarea acestor tipuri de deşeuri, care îşi are sediul şi incineratorul la Constanţa. Firma cu pricina, care îşi desfăşoară activitatea în mai multe judeţe, pare să nu facă faţă volumului mare de deşeuri rezultate, atât la centrele de carantină, cât şi în zonele focar. Astfel, există pericolul ca aceste deşeuri extrem de periculoase să zacă cu zilele, aşa cum s-a întâmplat şi la centrele de carantină, pe domeniul public sau în apropierea domeniului public, pe unde trec zilnic zeci sau sute de oameni.

 
Citit 3496 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.