Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii Federaţiei “Ambulanţa”. Întâlnirea a făcut parte dintr-o serie de consultări pe care ministrul Sănătăţii le are cu personalul medical şi sindicatele din domeniu încă de la începutul mandatului său.
Ministrul Sănătăţii le-a prezentat sindicaliştilor strategia ministerului pentru anul 2010 privind sistemul serviciilor de urgenţă, dar şi detalii asupra modului în care va fi realizat procesul de descentralizare.
De asemenea, Cseke Attila şi liderii federaţiei au avut o discuţie privind situaţia locurilor de muncă a celor din serviciile de urgenţă, procesul de descentralizare a sistemului, plata orelor suplimentare şi reabilitarea sediilor ambulanţelor.
Ministrul susţine schimbarea modului de finanţare
Ministrul Sănătăţii consideră că este necesară schimbarea modului de finanţare din sistemul medical. “Unul dintre primii paşi pe care trebuie să îi facem în acest sens, chiar înainte de realizarea procesului de descentralizare a spitalelor, îl reprezintă egalizarea tarifului pe caz ponderat”, a declarat Cseke Attila, în cadrul unei vizite efectuate în judeţul Covasna.
„În prezent există diferenţe semnificative între TCP-ul spitalelor, ceea ce înseamnă că aceeaşi intervenţie este decontată cu sume diferite la spitale diferite. Înainte să transferăm managementul spitalelor către consiliile locale, respectiv judeţene, vom proceda la egalizarea tarifului. În opinia mea, dacă cineva suferă un accident la jumătatea drumului dintre două oraşe cu spitale de aceleaşi competenţe, ar trebui să fie indiferent la care unitate medicală se internează, ceea ce nu se întâmplă în prezent”, a spus ministrul.
Covasna a fost al zecelea judeţ vizitat de ministru. Acesta a subliniat că, pentru sistem, este esenţială încercarea de stopare a scurgerilor de fonduri. Ministrul a spus că este conştient de complexitatea procesului descentralizării dar se bazează pe sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, care, în majoritate, s-au declarat în favoarea descentralizării.
„Ştiu că reforma, această „intervenţie chirurgicală” numită descentralizare, este şi va fi în continuare dureroasă. Dar medicii ştiu că intervenţiile în cazuri grave sunt dureroase. Mă bazez pe parteneriatul cu medicii, dar şi pe sprijinul declarat al autorităţilor locale”, a spus ministrul.
Cartel Alfa şi introducerea coplăţii
Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Cseke Atilla, în care solicită ca introducerea sistemului de coplată să se facă numai pentru serviciile medicale suplimentare.
„Cartel Alfa se pronunţă împotriva declaraţiei prin care aţi anunţat că veţi introduce sistemul de coplată pentru toate serviciile medicale, fără să faceţi mai întâi o analiză amănunţită asupra consecinţelor aplicării acesteia în privinţa serviciilor medicale şi a impactului asupra veniturilor cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite la stat”, se spune în scrisoarea semnată de preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicaliştii amintesc faptul că Guvernul n-a anunţat în programul aprobat de Parlament că le va impune cetăţenilor să plătească suplimentar faţă de obligaţia de a achita contribuţia pentru asigurările de sănătate pentru acte medicale cotidiene.
„Întrebarea pe care îndreptăţit şi-o pot pune cetăţenii României este de ce, dacă se doreşte introducerea coplăţii, aplicabilă pentru absolut toate serviciile medicale, mai trebuie plătit şi CAS?”, se spune în scrisoare.
În loc de concluzii
Referitor la descentralizare, o ştire apărută tot săptămâna trecută poate ţine loc de concluzii. Echipajul de prim ajutor (EPA) din localitatea Şipote, subunitate din cadrul Serviciului Medical de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi, şi-a încetat activitatea, după ce toţi cei 12 angajaţi ai acestei instituţii au fost concediaţi de primărie, care nu a mai avut fondurile necesare pentru a le plăti salariile. Cei 12 angajaţi ai EPA Şipote au făcut o cerere la Primărie pentru a face voluntariat, însă ea nu a fost aprobată.