Stare de urgență (şi) în cimitirul ”Eternitatea”. Înălțarea, celebrată printre buruieni (FOTO)
Foto: Sonia Baciu

Stare de urgență (şi) în cimitirul ”Eternitatea”. Înălțarea, celebrată printre buruieni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cele două luni de stare de urgență au lăsat urme vizibile în cimitirul "Eternitatea", care a fost năpădit de boschete înalte cât un stat de om, dar și de gunoaie, deși, în afară de personalul administrativ și cei recent înhumați, nu au existat vizitatori.

Un gălățean ne-a sesizat că, lângă mormântul străbunilor lui, a găsit, duminică, un morman de gunoaie și s-a arătat foarte mâhnit de lipsa de respect pentru cei înhumați în Cimitirul "Eternitatea".

La vizita noastră de documentare, chiar dacă pe aleile principale se vedea puțină mobilizare, în zonele mai puțin vizibile vegetația a pus stăpânire pe cruci şi morminte, dar și peste gunoaiele aruncate la întâmplare.

Contactat telefonic, Dragoș Magearu, directorul Gospodărire Urbană, ne-a asigurat că a început încă din weekendul trecut o acțiune de curățare a spațiilor verzi din cimitir. "Am avut toți oamenii la cosit, vineri și sâmbătă, în vederea pregătirii pentru Înălțare. Lucrăm mai greu, pentru că trebuie să acoperim și ceea ce este vizibil, pe domeniul public, dar facem eforturi pentru a remedia tot, în limita timpului disponibil", ne-a spus Magearu.

Cu sârmă ghimpată peste lacăt

În toată perioada de stare de urgență, poarta de acces din partea de vest a cimitirului a fost închisă, cu lanț și lacăt, dar și cu sârmă ghimpată. Se ştie că enoriașii din cartierul IC Frimu aparțin de Biserica "Adormirea Maicii Domnului", astfel că accesul acestora la biserică este îngreunat, mai ales că vorbim de regulă de persoane mai în vârstă, care sunt nevoite să facă un ocol destul de mare, pe strada Basarabiei, până la intrarea principală. "Am sperat că se va deschide și această poartă", ne-a transmis o femeie, pe adresa redacţiei.

La solicitarea noastră, directorul Gospodărire Urbană ne-a transmis că, începând de astăzi (miercuri - n.r.), va fi permis accesul şi pe această poartă, între orele 8.00 și 16.00. 

Gard spart, lucrări furate

Unul dintre motivele pentru care cimitirul "Eternitatea" este închis pe timpul nopții îl reprezintă și interesul unora, fie că vorbim de furt sau distrugere, pentru ceea ce se află în cimitir.

"Am venit acum la mama mea la mormânt, după starea de urgență, și am rămas surprinsă când am văzut că lipseau piese din lucrarea funerară", ne-a spus dna Iorga, vizibil marcată de starea în care se află cimitirul, parcă abandonat de autorități.

Directorul Dragoş Magearu ne-a anunțat că sâmbătă a fost spart gardul de cărămidă, dinspre strada George Coșbuc. "L-am reparat, provizoriu. Primăria are în proiect reabilitarea întregului gard al cimitirului", a precizat acesta. 

Nevoie urgentă de forță de muncă

Pentru a putea face față la tot ceea ce ține de spații verzi, Gospodărire Urbană are nevoie de 50  de noi angajaţi, în condiţiile în care, în acest moment, societatea de utilitate publică are 30 de salariaţi în acest sector. "Anul acesta am vrut să aducem personal din spațiul extracomunitar, dar situația actuală ne-a împiedicat să facem acest lucru. Avem contract cu un consultant și sperăm că după ce va fi deblocată circulația persoanelor să putem relua acțiunea. Sunt deja zece noi angajați în urma anunțurilor făcute până acum", a spus directorul Dragoş Magearu.

Citit 4504 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2020 00:23

10 comentarii

 • postat de liliana
  Joi, 28 Mai 2020 13:50
  82.77.88.***
  Situașia este similară(dacă nu mai gravă) la cimitirul de la Cătușa unde mizeria de pe alei și dintre morminte este crasă Cu toate astea au tupeul să ceară taxa pentru ce? de ce?
  0
  2
  Raportează
 • postat de liliana
  Joi, 28 Mai 2020 13:50
  82.77.88.***
  Situașia este similară(dacă nu mai gravă) la cimitirul de la Cătușa unde mizeria de pe alei și dintre morminte este crasă Cu toate astea au tupeul să ceară taxa pentru ce? de ce?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Vesnica pomenire
  Miercuri, 27 Mai 2020 21:18
  86.124.204.***
  Cine a intrat pe poarta cimitirului Eternitatea, bineinteles din motive nefericite, pe partea stanga vis a vis de cladirea administrativa, sunt doua alei blocate cu noi morminte ale somitatilor care se ingramadesc sa fie cat mai in fata, daca se poate sa fie direct in B-dul. G. Cosbuc! Si sunt locuri in continuare, oare pentru cine sunt rezervate?
  Daca in anul 2018, am platit 26,78 lei Tarif de intretinere a cimitirului, in 2019 am platiit 35,47 lei, deci cu cat la % a fost marit tariful? Desigur curatenia la mormant o fac singur iar gunoiul in lipsa pubelelor colectoare, in locuri asa cum sunt cele din fotografiile de mai sus. Explicatia a fost una simpla, nu sunt bani. Oare!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Mioara
  Miercuri, 27 Mai 2020 19:51
  188.24.200.***
  Cimitirul Eternitatea arată așa de ani buni. Starea de urgență este o scuză. Dacă faci curățenie la un loc mai mărginaș, nu ai unde să arunci gunoiul deoarece nu sunt locuri special amenajate. Întotdeauna a trebuit să car gunoiul până spre centrul cimitirului și nu este deloc ușor să faci slalom printre morminte. În plus, nici în mijlocul cimitirului nu găsești containere întotdeauna și ești nevoit să lași gunoiul lângă un simplu coș, asemănător cu cele de pe stradă.
  Un alt aspect este lipsa paznicilor. De multe ori am văzut lucrări distruse sau piese din lucrări, furate. Chiar dacă am semnalat acest lucru, mi s-a spus că nu se poate face nimic.
  La Cimitirul Eternitatea e nevoie de reorganizare.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Carmen
  Miercuri, 27 Mai 2020 18:18
  109.166.131.***
  Nu mai platim taxe , mortii nu fug ,,,,lucrari furate .mizerie,atunci ptr ce platim????ce include taxa de cimitir?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Tică
  Miercuri, 27 Mai 2020 15:43
  79.68.163.***
  Asistații sociali isi scot adeverințe medicale de la doctor ca nu sunt apti sa lucreze si cu asta sa terminat . Nu mai insistati pe adtia ca nu sunt sanse . Doctorii sunt vinovati ca pentru un ban in plus se pretează la asa ceva .
  0
  4
  Raportează
 • postat de ELLA
  Miercuri, 27 Mai 2020 11:28
  89.137.228.***
  BINE CA STITI SA INCASATI TAXE,DAR DE AVUT GRIJA DE CIMITIR NU AVETI.DE CE NU PUNETI LA MUNCA PE CEI CE PRIMESC AJUTOR SOCIAL SI SINT OBLIGATI SA PRESTEZE ORE DE MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATI?
  0
  22
  Raportează
 • postat de Contribuabil
  Miercuri, 27 Mai 2020 08:03
  81.12.150.***
  Repet ce s-a spus de nenumarate ori:
  folositi asistatii sociali !!!!

  Obligațiile ce trebuie respectate de beneficiarii venitului minim garantat sunt stabilite de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care prevede următoarele: :

  „Pentru sumele acordate ca ajutor social, (...) una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”.

  Corect???
  0
  27
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 27 Mai 2020 07:14
  188.24.200.***
  Incredibil....cata nesimtire!

  Poate avem soarta pe care o meritam...

  Fara educatie, noi nu o sa avansam ca tara!
  0
  28
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Miercuri, 27 Mai 2020 06:30
  109.166.128.***
  Cei cu ajutor social nu pot fi mobilizați?
  0
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.