Stare de urgență (şi) în cimitirul ”Eternitatea”. Înălțarea, celebrată printre buruieni (FOTO)
Foto: Sonia Baciu

Stare de urgență (şi) în cimitirul ”Eternitatea”. Înălțarea, celebrată printre buruieni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cele două luni de stare de urgență au lăsat urme vizibile în cimitirul "Eternitatea", care a fost năpădit de boschete înalte cât un stat de om, dar și de gunoaie, deși, în afară de personalul administrativ și cei recent înhumați, nu au existat vizitatori.

Un gălățean ne-a sesizat că, lângă mormântul străbunilor lui, a găsit, duminică, un morman de gunoaie și s-a arătat foarte mâhnit de lipsa de respect pentru cei înhumați în Cimitirul "Eternitatea".

La vizita noastră de documentare, chiar dacă pe aleile principale se vedea puțină mobilizare, în zonele mai puțin vizibile vegetația a pus stăpânire pe cruci şi morminte, dar și peste gunoaiele aruncate la întâmplare.

Contactat telefonic, Dragoș Magearu, directorul Gospodărire Urbană, ne-a asigurat că a început încă din weekendul trecut o acțiune de curățare a spațiilor verzi din cimitir. "Am avut toți oamenii la cosit, vineri și sâmbătă, în vederea pregătirii pentru Înălțare. Lucrăm mai greu, pentru că trebuie să acoperim și ceea ce este vizibil, pe domeniul public, dar facem eforturi pentru a remedia tot, în limita timpului disponibil", ne-a spus Magearu.

Cu sârmă ghimpată peste lacăt

În toată perioada de stare de urgență, poarta de acces din partea de vest a cimitirului a fost închisă, cu lanț și lacăt, dar și cu sârmă ghimpată. Se ştie că enoriașii din cartierul IC Frimu aparțin de Biserica "Adormirea Maicii Domnului", astfel că accesul acestora la biserică este îngreunat, mai ales că vorbim de regulă de persoane mai în vârstă, care sunt nevoite să facă un ocol destul de mare, pe strada Basarabiei, până la intrarea principală. "Am sperat că se va deschide și această poartă", ne-a transmis o femeie, pe adresa redacţiei.

La solicitarea noastră, directorul Gospodărire Urbană ne-a transmis că, începând de astăzi (miercuri - n.r.), va fi permis accesul şi pe această poartă, între orele 8.00 și 16.00. 

Gard spart, lucrări furate

Unul dintre motivele pentru care cimitirul "Eternitatea" este închis pe timpul nopții îl reprezintă și interesul unora, fie că vorbim de furt sau distrugere, pentru ceea ce se află în cimitir.

"Am venit acum la mama mea la mormânt, după starea de urgență, și am rămas surprinsă când am văzut că lipseau piese din lucrarea funerară", ne-a spus dna Iorga, vizibil marcată de starea în care se află cimitirul, parcă abandonat de autorități.

Directorul Dragoş Magearu ne-a anunțat că sâmbătă a fost spart gardul de cărămidă, dinspre strada George Coșbuc. "L-am reparat, provizoriu. Primăria are în proiect reabilitarea întregului gard al cimitirului", a precizat acesta. 

Nevoie urgentă de forță de muncă

Pentru a putea face față la tot ceea ce ține de spații verzi, Gospodărire Urbană are nevoie de 50  de noi angajaţi, în condiţiile în care, în acest moment, societatea de utilitate publică are 30 de salariaţi în acest sector. "Anul acesta am vrut să aducem personal din spațiul extracomunitar, dar situația actuală ne-a împiedicat să facem acest lucru. Avem contract cu un consultant și sperăm că după ce va fi deblocată circulația persoanelor să putem relua acțiunea. Sunt deja zece noi angajați în urma anunțurilor făcute până acum", a spus directorul Dragoş Magearu.

Citit 5090 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2020 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.