Cum să nu pierdeţi vara la buletine

Cum să nu pierdeţi vara la buletine
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Programarea online pentru depunerea documentelor şi plata taxei prin SMS sunt variantele pentru care puteţi opta dacă aveţi de gând să economisiţi timp la preschimbarea cărţii de identitate.

Vara este, prin excelenţă, anotimpul cu o mare adresabilitate la ghişeele de la Evidenţa Populaţiei, dar câteva facilităţi la îndemâna oricui vă pot scuti de drumuri inutile şi statul la cozi. Cu dosarul întocmit de acasă puteţi evita să mai bateţi drumuri pentru plata taxei de efectuare a cărţii de identitate, dovadă pe care trebuie să o depuneţi odată cu cererea, dar şi cozile interminabile şi obositoare. Programarea se poate face online pentru gălăţenii cu domiciliul în ţară, luna, ziua şi ora putând fi alese simplu, accesând linkul https://buletine.primariagalati.ro. Odată programarea confirmată, nu trebuie decât să adunaţi actele necesare. Puteţi plăti taxa printr-un SMS de pe telefonul mobil, la numărul 7530, după cum urmează: pentru eliberarea cărţii de identitate trimiteţi textul GL7 urmat de CNP (taxat cu 1,50 euro+TVA), iar pentru eliberarea cărţii de identitate provizorie, textul GL1 urmat de CNP (taxat cu 0,20 euro+TVA). 

Ce acte vă trebuiesc 

În plicul A4 cu care vă veţi prezenta la ghişeu la data şi ora programată va trebui să aveţi, în cazul în care solicită preschimbarea cărţii de identitate, următoarele documente: cererea pentru eliberarea actului de identitate, actul de identitate şi cartea de alegător, după caz, certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, după caz, original şi copie, certificatul sau hotărârea de divorţ, după caz, original şi copie, certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie, certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie, documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie, chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate sau dovada SMS-ului în cazul în care plata s-a făcut în această modalitate. Pentru prima carte de identitate, în cazul minorilor de 14 ani, sunt necesare: cererea, semnată atât de minor, cât şi de părinte/reprezentantul legal, certificatul de naştere, original şi copie, actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original şi copie, certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, certificatul ori hotărârea de divorţ în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, în original şi copie, şi chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, sau dovada SMS-ului. La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghişeul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, însoţit de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul său legal. În situaţia în care părinţii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul.

Citit 3021 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.