Prin proiectul de lege ce va fi prezentat în guvern săptămâna aceasta, ministrul Educaţiei modifică pentru a patra oară, în ultimii 5 ani, modalitatea de admitere la liceu, dorind ca toţi elevii de gimnaziu să treacă printr-o testare în domeniul ştiinţelor, un examen la limba română, precum şi printr-o probă practică de utilizare a calculatorului.
Planul lui Funeriu vine la doar 6 luni după ce fosta şefă a învăţământului, Ecaterina Andronescu, a schimbat criteriul de admitere la liceu, înlocuind tezele cu subiect unic (care au funcţionat pentru o perioadă de doar 4 ani) cu examene scrise la română, matematică şi istorie.
Cum noua lege a Educaţiei prevede că liceul va avea 3 ani (cuprinzând clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a), testările elevilor vor avea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a şi sunt gândite astfel încât să-i determine să combine informaţiile pe care le-au acumulat la clasă.
Reprezentanţii ministerului susţin că elevii nu vor avea dificultăţi la această probă, deoarece noua lege prevede introducerea cursurilor de informatică în trunchiul comun la clasele V-IX.
Portofoliul elevului
Dacă admiterea vi se pare complicată, lucrurile nu se vor opri aici. Admiterea se va face şi în funcţie de un portofoliu pentru fiecare materie în parte.
Practic, în respectivul portofoliu al fiecărui elev va figura media obţinută de şcolar la disciplina respectivă, o remarcă scrisă a profesorului despre elev, precum şi un punctaj acordat în baza capacităţii elevului de a folosi informaţiile primite la clasă. Iar lucrurile nu se vor opri aici.
Dacă elevul se va înscrie la un liceu cu concurenţă ridicată, portofoliul, împreună cu cele trei sau patru teste vor reprezenta 70% din media de admitere la liceu.
Aceasta, deoarece liceele considerate de prestigiu vor putea să organizeze o evaluare suplimentară, în funcţie de filieră şi profil, astfel încât, în proporţie de o treime, să aibă controlul asupra candidaţilor pe care îi vor tria.
Schimbările nu-i vor viza însă pe cei care intră anul acesta în clasa a VIII-a. Cel mai probabil, ele se vor aplica pentru elevii care vor trece în clasa a V-a, în anul şcolar următor.