Spitalul din Iveşti, îngropat de Ministerul Sănătăţii

Spitalul din Iveşti, îngropat de Ministerul Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă fostul ministru, Cseke Attila, i-a săpat groapa Spitalului din Iveşti, un director adjunct de departament din cadrul Ministerului Sănătăţii l-a îngropat: a respins propunerea de transformare a lui în unitate medico-socială.

Până la şedinţa următoare, Consiliul Judeţului Galaţi trebuie să găsească o soluţie pentru salvarea spitalului, a celor şapte pacienţi care nu au unde să plece şi a personalului care nu a avut unde să se angajeze.

Ministerul a spus „NU”

Situaţia dramatică a spitalului de la Iveşti, care de la 1 aprilie 2011 nu mai are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi deci nu mai este finanţat a fost unul dintre cele mai importante subiecte ale şedinţei Consiliului Judeţului de ieri. Vicepreşedinta CJ, liberala Tania Bogdan, a prezentat verdictul final al Ministerului Sănătăţii, care, iniţial, agrease transformarea spitalului în unitate medico-socială, apoi s-a răzgândit.

„Încă din aprilie CJ a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea statutului de unitate medico-socială pentru a rezolva atât cazurile bolnavilor cronici, cazurile sociale, cât şi pe ale bolnavilor care nu au bani să  meargă la alte spitale”.

„Am primit răspunsul de la un director adjunct al unui departament din cadrul Ministerului Sănătăţii - nu şi-a însuşit răspunsul nici măcar un secretar de stat. Nu se aprobă transformarea unităţii în unitate medico-socială”, a spus Tania Bogdan, precizând că fostul spital este într-o extraordinară dificultate, având un statut incert. CJ trebuie să ia rapid o decizie în privinţa lui.

„Sunt mai multe propuneri. Una dinte ele  este să-l transformăm în azil de bătrâni, dar ar fi o cheltuială degeaba. Centru multifuncţional nu poate fi de sine stătător, ci doar ca secţie a Spitalului Judeţean şi aici trebuie analizat cadrul juridic în care se poate face această transformare”.

„O altă propunere este de a-l transforma în secţie exterioară a Unităţii Medico-sociale Găneşti, dar fiind aşezată la drum naţional, instituţia este total improprie cazării unor bolnavi cu probleme psihice”, a spus vicepreşedinta CJ.

Dacă ministerul ar fi acceptat să devină unitate medico-socială, la finanţarea lui ar fi contribuit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Sănătăţii. Dar în acest caz, CJ va trebui să ia o decizie pe propriul buget.

Fără bani, fără viitor

Managerul unităţii spitaliceşti, dr. Sorin Baican, le-a prezentat autorităţilor situaţia actuală: din cei 9 pacienţi câţi mai erau, au mai rămas 7, doi fiind mutaţi la Spitalul Judeţean şi, respectiv, la Psihiatrie.

Dacă asistentele medicale şi-au găsit posturi la Spitalul din Tecuci şi la Spitalul Judeţean, personalul TESA şi trei dintre muncitori sunt neîncadraţi. Infirmierele au fost îndrumate către Spitalul Municipal Tecuci, unde li s-a promis că vor fi angajate, dar au primit negaţie.

„Suntem salariaţi, dar fără retribuţie lunară din aprilie. Am mers pe ideea că spitalul se va transforma în unitate medico-socială. Problema este că o infirmieră a născut şi de pe 18 august îşi cere dreptul la concediu maternal şi nu putem să-i oferim plata concediului. Ne dă în judecată pentru acoperirea acestui salariu”.

„Dintre cei 7 pacienţi, unul este aici de 20 de ani, iar o altă pacientă este imobilizată la pat. Nu am avut unde să-i ducem pentru că şi Găneştiul e suprapopulat, stau şi câte 2-3 pacienţi în paturi. Cum îi hrănim? Din donaţii”, a spus directorul spitalului.

Preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac a cerut rezolvarea situaţiei infirmierei care trebuie să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului.

De asemenea, preşedintele a solicitat Comisiei de Sănătate a CJ un proiect de hotărâre, evaluare şi transformare a unităţii de la Iveşti, astfel încât să nu rămână pe drumuri nici pacienţii, nici salariaţii.

Citit 811 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.