Clădirea din Bălcescu nr. 17, analizată de voluntari, în vederea clasării ca monument istoric

Clădirea din Bălcescu nr. 17, analizată de voluntari, în vederea clasării ca monument istoric
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Monumentala clădire de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a fost salvată de la iminenta demolare, în luna martie a acestui an, după ce, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă ca monument istoric. Începând de joi, 16 iulie, tineri voluntari, studenţi la Arhitectură, trimişi la Galaţi de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), efectuează măsurători pentru realizarea documentaţiei tehnice necesare încadrării imobilului în categoria monumentelor.

"Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, Nicolae Bălcescu), va dispărea în foarte scurtă vreme. Conform datelor de pe panoul de şantier, până cel târziu pe 30 aprilie 2020, impresionantul imobil de la numărul 17 va fi pus la pământ, iar imaginea îi va mai rămâne doar în fotografiile de arhivă", scriam, în ediţia din 11 martie 2020 a ziarului "Viaţa liberă". Articolul a declanşat puternice reacţii în rândul gălăţenilor. O zi mai târziu, demolarea a fost sistată pentru că, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. 

Numai că acest demers nu se poate face bătând din palme. "După un «asediu» de multe luni de zile al Direcției pentru Cultură Galați la Institutul Național al Patrimoniului, astăzi am primit vestea cea mare: săptămâna aceasta demarează faza «pe teren» a acțiunii de clasare ca monument istoric a clădirii de pe strada Bălcescu nr. 17. INP va acorda întregul concurs pentru finalizarea demersului nostru", a anunţat, într-o postare pe Facebook, Direcţia pentru Cultură Galaţi.

Amănunte despre această acţiune am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul acestei instituţii. "Întrucât realizarea documentaţiei tehnice pentru clasarea de urgenţă a clădirii ca monument istoric este costisitoare, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi nu are fonduri suficiente pentru un asemenea proiect, am apelat la Institutul Naţional al Patrimoniului, în vederea întocmirii documentaţiei. După câteva demersuri, am obţinut sprijin. Institutul ne pune la dispoziţie cinci voluntari, studenţi ai Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, care vor efectua măsurători în vederea întocmirii releveelor clădirii", ne-a declarat Marius Mitrof. Voluntarii vor colecta toate datele necesare în vederea întocmirii proiectului tehnic.

Aceasta este doar o primă etapă, care va fi urmată de sosirea la Galaţi a unui specialist atestat de Ministerul Culturii, care să efectueze cercetările în vederea întocmirii studiului istorico-arhitectural al imobilului. "Pentru toate acesta, Direcţia Judeţeană pentru Cultură va sprijini INP prin punerea la dispoziţie a datelor disponibile, dar şi asigurarea accesului la imobil şi la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, în condiţiile în care acesta este închis din cauza pandemiei. Specialistul va trage concluziile şi va formula o serie de recomandări, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, în baza recomandărilor, va propune emiterea avizului pentru clasare sau nu, urmând ca în funcţie de acesta să fie emis sau nu ordinul ministrului Culturii", ne-a explicat Marius Mitrof.

Direcţia pentru Cultură Galaţi speră ca acest demers să se încheie într-un timp rezonabil şi este convinsă că va avea finalitatea pe care ne-o dorim cu toţii, salvarea clădirii sau măcar a faţadei sale spectaculoase.

Foto: Marian Calestru şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi

Citit 5146 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.