Galați, în siguranță sau de la oameni, pentru oameni

Galați, în siguranță sau de la oameni, pentru oameni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fundația Comunitară Galați. Pentru unii, acest nume nu înseamnă nimic. Pentru alții însă, înseamnă totul. Iar pentru asta pot depune mărturie toți cei care au primit o mână de ajutor din partea Fundației Comunitare Galați, care, de mai bine de șase ani, se implică activ în viața comunității.

Au început timid, ca un Grup de Inițiativă, iar după un an și jumătate, în octombrie 2015, s-au transformat în Fundație, o organizație non-profit și non-guvernamentală, care a început să își asume responsabilitatea pentru a transforma orașul într-un loc pe care să îl poți numi, cu mândrie, acasă, un loc de unde să nu mai vrei să pleci.

Și, cu pași mici, au pornit pe un drum pe care nu îl cunoșteau, dar dorința de a face bine i-a ghidat pe cei din Fundația Comunitară Galați. Astfel, a apărut evenimentul filantropic ”Semimaraton”, eveniment care era în plină pregătire atunci când coronavirusul a apărut în țara noastră.

”Înainte de provocarea Covid-19, zilele în Fundația Comunitară Galați treceau în pas alergător. Ne apropiam de linia de start un adevărat eveniment filantropic, cu caracter sportiv – Semimaraton Galați 2020. E un fapt bine știut că semimaratonul Galațiului este organizat anual de către noi și este un proiect carte de vizită, unde coagulăm de fiecare dată energia și empatia minunatei comunități gălățene.

Pe hartă, China e departe și cumva asta ne făcea să ne simțim în siguranță și încrezători că activitatea propusă nu o să fie cu nimic afectată. Speranțele s-au epuizat cu aceeași viteză cu care a ajuns virusul la noi în țară”, povestește Liliana Cristea, directorul executiv al Fundației Comunitare Galați.

Cunoscând impactul avut de virus în China, dar și în țări din Europa, primul stat lovit crunt fiind Italia, cei de la Fundația Comunitară s-au reorganizat și au decis că trebuie să se implice activ în lupta împotriva coronavirusului, și asta pentru a proteja comunitatea.

Astfel, acțiunea filantropică, cu caracter sportiv,  ”Semimaraton Galați 2020” a fost pus în așteptare, acesta fiind înlocuit de un maraton pentru ajutorarea sistemului medical.

”Când veștile au început să sune îngrijorător, am decis să mobilizăm resursele fundației către un altfel de semimaraton. Unul al solidarității, al empatiei. Unul cu care să ținem orașul Galați în siguranță. Așadar, proiectul “Galați În Siguranță” a apărut din solidaritate față de sistemul medical”, a adăugat Liliana Cristea.

Au înțeles rapid că eroii sunt medicii, asistentele și toți cei care lucrează în spitale, eroi care trebuie să lupte cu mâinile goale pentru a salva vieți, cu prețuil vieții lor. Astfel, energia tututor celor de la Fundația Comunitară Galați s-a concentrat spre un proiect îndrăzneț ”cu și despre oameni”, intitulat sugestiv ”Galați în siguranță”.

”Ne-am propus, îndrăzneț, să schimbăm și am crezut într-o manieră deplină că vom reuși să mobilizăm oameni, timp și resurse, într-un proiect cu și despre oameni. Proiectul acesta a fost ca un fel de horă a faptelor bune în care s-au prins zilnic, tot mai mulți oameni simpli, dar și societăți comerciale”, ne-a explicat directorul executive al Fundației Comunitare Galați.

Îndrăzneala lor, munca făcută cu suflet și dorința lor de a face bine a atras energia pozitivă și ajutorul comunității nu a întârziat să apară. Platforma creată pentru ”Semimaraton” a fost reconfigurată și folosită cu generozitate și empatie de gălățenii care au înțeles că doar luptând împreună, sub același scut, se poate învinge.

Astfel, lupta a început pe mai multe fronturi: mobilizarea donatorilor, lecții noi de învățat, tabele de necesități, achiziții publice etc. Totul s-a mișcat extrem de repede, lecțiile noi s-au învățat din mers, iar lucrurile au început să prindă contur. Cu banii strânși din donații, Fundația Comunitară Galați a reușit să ajute toate unitățile medicale din județul Galați, devenite, peste noapte, redute în lupta cu Covid-19.

Mii de echipamente de protecție -viziere, măști, combinezoane, ochelari – au ajuns la Spitalul Județean, la Spitalul de Boli Infecțioase, la Spitalul Municipal Tecuci, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Pediatrie, Spitalul CFR, dar și la  Maternitate.

Legătura strânsă pe care Fundația comunitară a ținut-o în toată acestă perioadă cu spitalele din județul Galați a scos la iveală multe lipsuri. Tocmai de aceea, au fost achiziționate, cu peste 170.000 de lei, două ventilatoare, unul mobil și unul de urgență, care au ajuns la Spitalul Județean de Urgență.

De asemenea, Spitalul de Boli Infecțioase a primit două EKG-uri, achiziționate tot cu sprijinul donatorilor persoane juridice care au donat pentru asta peste 20.000 de lei.  În lupta aceasta acerbă, cu un inamic nevăzut, s-au implicat și serviciile de ambulanță, motiv pentru care și ele au beneficiat de ajutorul Fundației Comunitare, care a le-a donat un nebulizator – nocospray, cu care ambulanțierii au reușit să rămână în siguranță pentru a merge să salveze vieți.

De donațiile oamenilor cu suflet au beneficiat și jandarmii gălățeni, dar și cadrele medicale de la Spitalul Județean Brăila și Serviciul de Ambulanță Brăila, valoarea totală a achițiilor, pentru toate unitățile medicale, îna ceastă perioadă fiind de 508.280 de lei.

Lupta continuă și, deși de mai bine de patru luni nu au avut odihnă, toți cei de la Fundația Comunitară nu se dau bătuți. Continuă să de implice în viața comunității din care fac parte și au, în continuare nevoie de ajutor.

Pacienții din spitale sunt din ce în ce mai mulți, nevoile nu au fost acoperite, stocurile de echipamente de protecție se împuținează, iar medici sunt și ei din ce în ce mai obosiți. Pentru a face această luptă mai ușoară, comunitatea are nevoie de fiecare dintre noi.

Tocmai de aceea, donațiile sunt binevenite oricând, în orice sumă, banii urmând a fi folosiți acolo unde autoritățile uită se se implice. Și, să nu uităm, chiar dacă pandemia va trece, necesitățile comunității sunt multe, iar o luptă se câștigă mai ușor cu mai mulți soldați.

Citit 2648 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Iulie 2020 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.