Se construieşte rampa de care are nevoie un gălăţean în scaun rulant (FOTO)

Se construieşte rampa de care are nevoie un gălăţean în scaun rulant (FOTO)

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
4 comentarii

"Rampă de acces pentru un gălăţean în scaun rulant. Asociaţia îl refuză, administraţiile locale îl duc cu vorba", era articolul pe care îl publicam în ediţia de marţi, 21 iulie, a ziarului "Viaţa liberă". La o săptămână de la apelul lansat din partea lui Anton Cătălin, a început construcţia rampei de care gălăţeanul are atâta nevoie.

"Doar nouă trepte - atât de degradate încât ar cere atenţie la coborâre şi din partea unui om cu picioare zdravene - îl despart pe gălăţeanul Cătălin Anton de lumea din jur. Dependent de un fotoliu rulant, el este nevoit să apeleze la bunăvoinţa trecătorilor pentru a coborî din bloc. Două administraţii locale cărora le-a solicitat construirea unei rampe l-au purtat cu vorba. Asociaţia de proprietari din care face parte nu doreşte să se implice financiar", scriam, în urmă cu o săptămână în "Viaţa liberă".
După publicarea acestui articol, am fost contactată de mai multe persoane care au lăsat de înţeles că doresc să se implice în rezolvarea problemei.
Marţi-dimineaţă, Anton Cătălin ne-a dat vestea cea bună: a început construcţia rampei de care are atâta nevoie. Într-adevăr, la blocul din Ţiglina III în care locuieşte, o echipă de muncitori lucra de zor la amenajarea rampei de acces în bloc. "Vinovat" de rezolvarea problemei este Picu Apostol Roman, viceprimar al municipiului Galaţi. Acesta a contactat o firmă de construcţii, care, după ce a aflat situaţia gălăţeanului Anton Cătălin, a fost de acord să construiască rampa. După cum am aflat, este deja a patra rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi a cărei construcţie i se datorează lui Picu Roman. Acestea au fost construite, în mare parte, cu materiale rămase de la construcţii, refolosite.
"Eu provin dintr-o familie cu mulţi copii. Surorile şi fraţii mei sunt oameni în vârstă, eu fiind mezinul familiei. Vederea şi mersul mi se par extraordinar de importante pentru un om. Mă gândesc că, la un moment dat, oricare dintre noi am putea ajunge în imposibilitatea de a merge pe propriile picioare şi atunci o facilitate de acest fel, cum este o rampă de acces, ne-ar îmbunătăţi calitatea vieţii", ne-a mărturisit Picu Roman motivul pentru care s-a implicat în cazul semnalat de noi, precizând că nu şi-ar dori ca gestul său să fie catalogat drept campanie electorală.
Nu credem că rezolvarea problemei unui om în scaun cu rotile poate fi considerată un gest de imagine. Dar poate că nu ne-ar strica o campanie electorală a faptelor bune, nu a vorbelor, acuzaţiilor şi promisiunilor mincinoase.

Citit 2592 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:16

4 comentarii

 • postat de Akbar Miercuri, 29 Iulie 2020 21:42 5.13.152.*** Link la comentariu
  1
  6

  In ce lume anormala traim ! Un viceprimar se implica in constructia unei rampe de acces in bloc, cand acest tip de constructie ar fi trebuit sa existe la toate intrarile in bloc, din oras. E utila nu numai celor cu probleme, dar si parintilor si bunicilor nostri. Cinic presedintele asociatiei de proprietari, care i-a refuzat omului rampa. Ar trebui demis !

  Raportează
 • postat de Mariuca Miercuri, 29 Iulie 2020 12:21 5.12.46.*** Link la comentariu
  12
  5

  Felicitari domnului Roman si firmei care se ocupa de construirea rampei! Nici nu trebuie sa ne gandim de ce o face ci pur si simplu trebuie sa apreciem faptul ca atunci cand cineva a cerut ajutor domnul Roman s-a implicat.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 29 Iulie 2020 11:19 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  21

  Atentie constructori, respectati panta STANDARD de 8%, pentru ca rampa sa fie utilizabila;

  Atentionez, nu ca sa o fac pe interesantul, ci pentru faptul ca majoritatea acestor rampe construite in oras sunt facute in dorul lelii, de ochii lumii, unele nefiind accesibile nici pentru un om sanatos, iar organele abilitate cu calitatea in constructii, respectiv Inspectia in Constructii, ca, nu-i asa, si o rampa de acest fel se construieste in baza unui proiect, sa-si indeplineasca atributiile pentru care functioneaza si sunt platiti!

  Ar trebui ca Inspectia in Constructii Galati, impreuna cu Primaria - biroul pentru asociatii de proprietari, sa treaca la verificarea tuturor rampelor amplasate pentru persoane cu dizabilitati, aplicand corect legea in domeniu pentru respectarea pantei si a mainii curente!

  Pentru facaturile de rampe facute aiurea, mamaaaa, ce i-as sanctiona pe cei de la Inspectia in Constructii, care iau bani cu ghiotura!

  Altfel, degeaba vorbim!

  Raportează
 • postat de titi Miercuri, 29 Iulie 2020 08:21 84.243.108.*** Link la comentariu
  10
  3

  bravo Picu!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.