Copiii pot merge în parc, iar gălățenii la restaurant
Foto: Marian Calestru

Copiii pot merge în parc, iar gălățenii la restaurant
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Toate restaurantele din Galați au liber pentru a deschide ușile clienților. Cu reguli mai mult sau mai puțin clare, reprezentanții restaurantelor pot primi clienți și în interior, nu doar pe terase. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a decis și redeschiderea locurilor de joacă pentru copii. Este vorba doar despre locurile de joacă în aer liber, celelalte spații de joacă, precum cele din mall-uri, rămânând în continuare închise.

După ce autoritățile de la nivel central au decis noi măsuri de relaxare, măsuri pe care le poate lua orice județ dacă are rata de infectare sub 1,5 la mia de locuitori, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență s-au întrunit pentru a transpune măsurile la nivel local. S-a întâmplat și la Galați, unde membrii CJSU au votat o decizie care a intrat în vigoare începând de ieri.

La baza hotărârii de CJSU a stat și o adresă de la Direcția de Sănătate Publică, conform căreia rata de infectare în municipiul Galați este de 0,84 la mia de locuitori, cu 0,02 mai mică față de rata de infectare stabilită săptămâna trecută. De cealaltă parte, rata de infectare din județ a crescut de la 0,64 la 0,65 la mia de locuitori, dar asta nu afectează cu nimic măsurile de relaxare.  

Așadar, începând de ieri, restaurantele și cafenelele își pot relua activitatea în interior. Administratorii, dar și clienții au de respectat mai multe reguli, printre care se numără și cea legată de programul de funcționare. Astfel, proprietarii restaurantelor și cafenelelor vor fi obligați să deschidă după ora 6,00 și să închidă înainte de ora 24,00, ultima comandă putând fi luată la ora 23,00. Nu vor putea beneficia însă de aceeași regulă discotecile sau cluburile, acestea rămânând închise, dacă își desfășoară activitatea în interior.

Vestea bună este că restaurantele pot organiza și evenimente în interior, dacă numărul clienților nu depășește 50. Dacă evenimentul se organizează în exterior, numărul participanților poate ajunge până la 100. De asemenea, conform unui proiect al Ministerului Economiei, în restaurante nu vor putea sta, la aceeași masă, mai mult de șase clienți, exceptie făcând membrii de familie. Totodată, se va asigura distanțarea socială prin amplasarea meselor pe principiul "o masă ocupată, una liberă", iar transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta este interzis. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință.

Responsabilități vor avea și clienții, care vor fi obligați să poarte mască de protecție atât la intrarea în restaurant, cât și atunci când se deplasează prin zonele comune ale unității de alimentație publică.

Liber la joacă în parcuri

În hotărârea CJSU se stabilește și faptul că, la nivelul județului Galați, se pot redeschide locurile de joacă. Este vorba doar despre locurile de joacă în aer liber și doar dacă se vor respecta mai multe condiții. Astfel, va fi obligatorie dezinfecția de cel puțin două ori pe zi cu produse biocide avizate / autorizate în acest scop. "Dezinfecția se va efectua după un program stabilit de către administratorul locurilor de joacă și în funcție de programul școlarilor”, se arată în decizia CJSU. Totodată, locurile de joacă trebuie să fie dotate cu dispenser cu dezinfectant pentru mâini acționat cu pedală / senzor și cu un număr adecvat de coșuri de gunoi închise cu capac acționat cu pedală, pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Administratorii trebuie să afișeze, la loc vizibil, în mod clar, regulile specifice privind utilizarea locurilor de joacă.

Conform hotărârii CJSU, cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concerte își pot relua activitatea în interior, cu condiția de a nu este depăși 50 la sută din capacitatea maximă a spațiului. Și în aceste cazuri, purtarea măștii va fi obligatorie pentru participanți.

Toate celelalte măsuri dispuse anterior rămân în vigoare. Astfel, purtarea măștii de protecție în aer liber, în zonele stabilite de autorități, rămâne obligatorie.

Toate aceste măsuri de relaxare pot fi anulate oricând de autorități, dacă rata de infectare va crește și va depăși 1,5 la mia de locuitori.

Citit 2048 ori Ultima modificare Marți, 01 Septembrie 2020 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.