Unirea, cerută deschis

Unirea, cerută deschis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studenţii basarabeni din Galaţi au încheiat proiectul „Zilele Basarabiei” cu dezbaterea „Unirea, o provocare actuală, din perspectiva interacţionării celor două medii educaţionale”, desfăşurată în Sala Senatului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

La discuţiile organizate de Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (CSBB) din cadrul Ligii Studenţilor Galaţi au participat Dinu Gându (director general al Institutului Eudoxiu Hurnuzachi pentru Românii de Pretutindeni), Cristi Dumitru (reprezentant al Departamentului Românilor de Pretutindeni), profesorul Iulian Bârsan (prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”), Mihalcea Eduard (director adjunct la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”), Cristi Mortu (directorul Casei de Cultură a Studenţilor), profesorii Ion Şişcanu şi Vasile Lica, reprezentanţi ai catedrei de Istorie de la facultatea de profil din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

La apelul LSG a răspuns şi profesorul Neagu Djuvara, care, deşi nu a putut fi prezent fizic la Galaţi, a acordat un interviu, acesta fiind proiectat audienţei din sală.

Domnul profesor a afirmat ca Unirea trebuie să se realizeze deoarece „consider că existenţa unei republici separate de România, între Prut şi Nistru, este o monstruozitate, un lucru nefiresc”.

Profesorul Ion Şişcanu a amintit de implicaţiile pactului Ribbentrop-Molotov şi a afirmat că „data de 27 martie ar trebui să fie Ziua Naţională a Republicii Moldova, fiind cea mai importanta data din ultimul secol pentru Basarabia”.

Acesta si-a reafirmat încrederea că Unirea mai este încă posibilă. Şi profesorul Vasile Lica, care a făcut un scurt rezumat al momentului în care România a pierdut Basarabia, îi îndeamnă pe tineri să fie „vectori de opinie” şi să lupte pentru idealurile lor, „aşa cum generaţia de la 1918 a reprezentat un vector pentru societatea acelei perioade”.

Citit 615 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.