„Împreună, pentru toată viaţa”

„Împreună, pentru toată viaţa”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eduard e catolic, Magdalena e ortodoxă, dar asta n-a fost vreodată o piedică în calea iubirii lor, a dorinţei de a fi o familie adevărată, familia Simon.

Acum zece ani, căsătoria lor a fost oficiată mixt la Biserica Catolică, de către părintele paroh Blăjuţ.

În această noapte, când creştinii catolici şi ortodocşi vor rosti împreună „Cristos a înviat!”, iar lumina Învierii va pătrunde în sufletele şi casele lor, merită să aflaţi o poveste de viaţă, de înţelegere şi iubire, cu binecuvântarea lui Dumnezeu: cea a lui Eduard şi a Magdalenei Simon.

Un singur lucru vă mai putem spune: dragostea lor... are un zâmbet perfect. E firesc, din moment ce amândoi sunt tineri medici stomatologi!  

Dragoste şi dinţi

Eduard şi Magdalena s-au cunoscut în liceu, relaţia lor a continuat fără sincope în timpul studenţiei, iar la finele facultăţii s-au căsătorit. Sunt împreună de peste 15 ani.

Sunt un cuplu nu doar în viaţă, ci şi în carieră: medici stomatologi în acelaşi cabinet, dar pe ture diferite, ca să poată avea grijă de cei doi copii: Francisc, de cinci ani jumate, şi Denis, de trei ani jumate.

Magdalena a ştiut că Eduard e catolic: „Nu a fost o surpriză de genul ˝Ştii, eu sunt musulman, mai am două neveste în Turcia˝”,  zâmbeşte Eduard.

Şi sora lui, Alina, are tot căsătorie mixtă. „Nici pentru cumnatul meu, nici pentru soţia mea, căsătoria mixtă, oficiată în Biserica Catolică, nu a fost vreun sacrificiu personal”, îşi aminteşte Eduard.

„Tu cu Dumnezeu”

Pentru catolici, prima sfântă împărtăşanie, la vârsta cunoaşterii, 6-7 ani, când copilul e conştient de sacramentul primit, este practic o acceptare în rândul credincioşilor.

Pentru Eduard e o amintire de suflet pe care nu o poate traduce în cuvinte.

Când Paştele Catolic şi cel Ortodox pică în date diferite, familia Simon se bucură de două ori. S-au obişnuit de pe vremea când erau studenţi la Târgu Mureş:

„Profesorii erau 50 la sută catolici, 50 la sută ortodocşi şi se dădea liber şi de Paştele Catolic şi de cel Ortodox. Spiritual, fiecare trăieşte Paştele în sufletul lui”.

„În Biserică intri ca să fii tu cu Dumnezeu, nu ca să îţi dai coate cu ceilalţi ori să comentezi”.

Francisc şi Denis sunt botezaţi catolic, iar tatăl lor se ocupă de formarea lor religioasă. Aşa a fost înţelegerea părinţilor lor.

Secretul căsniciei

Care e secretul căsniciei soţilor Simon? „Trăim într-o epocă a ambiţiilor personale, în care fiecare vrea să demonstreze ceva celuilalt. Şi ai tendinţa de a demonstra partenerului de viaţă, că-i mai la îndemână: ˝Sunt nervos, eu sunt şeful!˝”.

„Dar gândeşte-te că şi celălalt de lângă tine e om. Şi tu greşeşti, şi celălalt greşeşte. Nu scoate sabia, că ori eşti hotărât să o foloseşti şi va cădea adversarul, ori cazi tu”.

„Într-o căsnicie, nu poţi să te înţelegi tot timpul, inevitabil mai ajungi la conflict şi atunci trebuie să fii echilibrat. De căsătorit, te căsătoreşti o singură dată în viaţă”.

„Şi la ortodocşi şi la catolici, doar moartea îi desparte pe cei doi. La catolici, eşti căsătorit în faţa lui Dumnezeu, rolul preotului este acela de martor”, spune Eduard.

Tânărul medic crede că mersul la Biserică are rolul său într-o căsnicie. Echilibrează. Îşi aminteşte că, după ultima neînţelegere cu soţia, a mers la Biserică.

Predica pentru copiii i-a deschis ochii şi inima: „Părintele vorbea despre un câine care a intrat la un bâlci, în sala oglinzilor. S-a trezit înconjurat de foarte mulţi câini, mari, mici, hidoşi.

Speriat, a început să latre simţindu-se ameninţat. Câinii din oglinzi lătrau la fel de furioşi.

Agitându-se, câinele a spart oglinzile, s-a rănit. Morala: în loc să latre furios, nu ar fi putut să dea din coadă, că dădeau şi ceilalţi?

„Prima atitudine contează!”, şi-a spus Eduard, gândindu-se că, în loc să se certe, putea să facă altfel.

„Până când moartea ne va despărţi”

I-am cerut tânărului familist, de numai 33 de ani, Eduard Simon, un sfat pentru toţi cei care vor să se căsătorească, pentru ca relaţia lor să nu ajungă vreodată la tribunal:

„Trebuie să aibă minte în cap ambele persoane. Trebuie să se echilibreze reciproc”.

„Poate sună misogin, dar noi, bărbaţii, spunem uneori că femeile se împart în două categorii: unele de distracţie, altele de neveste”.

„Nu le confunda! Îţi alegi o persoană cu care eşti hotărât să trăieşti o viaţă. Nu cred că poţi să iubeşti la fel mai multe femei”.

„Mi se pare o prosteală joaca de-a căsătoria pentru o zi de Valentine’s Day. Subliminal se introduce ideea că şi căsătoria e de scurtă durată. Iar în viaţă, orice neglijenţă se întoarce împotriva ta ca o palmă!”.

Sărbători cu bine familiei Simon şi tuturor celor care îşi vor aprinde în suflete candela Învierii.

Citit 6066 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.