* Selectat în lotul lărgit, tânărul mai are de susţinut încă două teste dificile în perioada imediat următoare *
Andrei Ciocan, elev la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci, participă la fazele naţionale ale olimpiadei de informatică încă din clasa a V-a. Deşi de fiecare dată a obţinut punctaje destul de mari, şase ani la rând nu a câştigat niciun premiu.
Abia acum, în clasa a XI-a, Andrei a prins doi iepuri dintr-o lovitură: a câştigat premiul al III-lea la faza naţională şi a fost selectat în lotul lărgit pentru faza internaţională, performanţă pe care n-au mai obţinut-o gălăţenii de când Filip Buruiană a terminat liceul.
Ingredientul principal: experienţa
Tânărul consideră că succesul său se datorează în special experienţei acumulate de-a lungul acestor ani:
„Nu este deloc uşor să iei premiu la olimpiada de informatică. Trebuie multă muncă, ambiţie, concentrare, dar experienţa cred că şi-a spus cuvântul de data aceasta. M-a bucurat în special că m-am regăsit în primii zece după examenul de baraj pentru lotul lărgit”.
Şi matematician
În afară de informatică, de care este îndrăgostit de când se ştie, îi mai place şi matematică, unde în ultimii ani are rezultate remarcabile. „Şi anul trecut, şi anul acesta, am luat locul I la olimpiada judeţeană de matematică. Am renunţat însă la participarea la faza naţională, pentru că am preferat să merg la informatică”.
„Sunt naţionalist”
Andrei Ciocan se bucură că premiul obţinut anul acesta îi asigură intrarea fără examen la orice universitate de profil din România.
„Nu vreau să plec din ţară. Sunt naţionalist. În plus, slujbe în domeniul informaticii plătite destul de bine găseşti şi la noi în ţară, dacă eşti bun.”
Alt două examene de baraj
Perioada imediat următoare va fi una foarte solicitantă pentru tânărul tecucean. Pe 15 aprilie va pleca într-o tabără de pregătire, după care va susţine un alt test de selecţie.
Apoi, în mai, va mai participa la un alt examen de baraj, pe care va trebui să-l treacă dacă vrea să se numere printre cei care vor reprezenta România la concursurile internaţionale.
Alături de cei patru elevi de la matematică, Andrei aduce un nou record Galaţiului: cinci elevi într-un singur an selectaţi în loturile lărgite. Le dorim succes!