Premianţi la Cangurul naţional

Premianţi la Cangurul naţional
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cinci elevi din Galaţi au obţinut premii la fazele naţionale ale concursului „Cangurul”, cunoscut drept cea mai populară competiţie pentru elevi, deoarece promovează un alt stil de evaluare a cunoştinţelor, acela care se bazează nu pe cantitatea de cunoştinţe asimilate, ci pe logică şi rapiditate.

Cel mai mic participant, cel mai mare premiu

Ştefan Nedelcu este elev în clasa a V-a la CNVA şi a obţinut premiul I la Cangurul poveştilor. Este cel mai mic din lotul care a reprezentat Galaţiul la fazele naţionale ale concursurilor din acest an.

A fost răsplătit de organizatori cu o excursie în Grecia. Doi ani la rând s-a calificat şi la fazele naţionale la matematică şi a obţinut premii şi excursii la Poiana Pinului.

„E destul de greu. Trebuie să fii atent la detalii şi să ai o gândire logică bună. Dar mie tocmai de aceea îmi place să particip la Cangurul”, ne mărturiseşte Ştefan.

Tot el a obţinut însă rezultate deosebite şi la alte concursuri, cum ar fi locul IV pe judeţ la olimpiada de matematică.

Bianca cea îndrăgostită de literatură

Pentru Bianca Prangate, elevă în clasa a VII-a B la Şcoala Nr. 40, întâlnirea cu profesoara sa de limba română, Oana Ichim, a fost decisivă.

„E îndrăgostită de lectură. Am descoperit-o citind în pauze pe sub bancă şi m-am bucurat nespus, pentru că astfel de copii sunt rari în ziua de astăzi”.

„Apoi am aflat că şi scrie versuri şi proză. Am încurajat-o să-mi arate şi am trimis câteva creaţii la concursuri”.

„Are deja câteva premii câştigate în numai un an de zile, cel mai important fiind locul I la Concursul naţional de la Piatra Neamţ - ˝Femeia - primăvara noastră˝”.

„De la Cangurul poveştilor s-a întors cu premiul al III-lea, în condiţiile în care a avut volum foarte mare de lucru, în timp foarte scurt, iar întrebările erau formulate în aşa fel încât să te inducă în eroare”, ne-a spus, mândră de eleva sa, profesoara Oana Ichim.

Bianca scrie poezii de la şapte ani. Recent a început să lucreze la un roman.

Citeşte pe nerăsuflate cărţi de dragoste şi romane SF şi e hotărâtă să nu renunţe la o carieră literară, chiar dacă e conştientă că un astfel de drum e foarte greu.

Pasionat de limbile străine

Şerban Bratu (clasa a VII-a, CNVA) îşi doreşte să se poată exprima în cât mai multe limbi străine. Acesta este şi motivul pentru care a obţinut un binemeritat premiu al II-lea la Cangurul lingvist.

Învaţă engleză de la 4 ani, iar anul acesta a obţinut premiul I pe judeţ, cu cel mai mare punctaj. Performanţe are şi la franceză, disciplină la care s-a clasat pe locul al III-lea pe judeţ.

De unul singur a învăţat germană, italiană şi spaniolă, iar în vacanţa de vară a încercat să înveţe japoneza.

„Am învăţat caracterele, dar a început şcoala şi m-am oprit, pentru că nu mai am timp. Dar nu voi renunţa”, ne spune Şerban.

Matematicianul şi poliţista

Deşi are câţiva ani buni de când obţine premii la nivel naţional la olimpiadele de matematică şi informatică, fiind cel mai bun elev de clasa a VI-a din judeţ la aceste discipline, Ştefan Eniceicu (CNVA) nu a reuşit în anii anteriori decât să obţină doar premiul al II-lea la Cangurul  matematicienilor.

„Sunt altfel de subiecte decât la olimpiadă. Aici se pune accent nu pe bagajul de cunoştinţe şi pe capacitatea de a rezolva probleme, ci pe un anumit tip de logică”, ne mărturiseşte el.

Anul acesta s-a gândit să renunţe la Cangurul matematic şi să participe la cel lingvistic şi bine a făcut. Aşa a câştigat premiul I, fiind răsplătit şi el cu o excursie în străinătate.

Aceeaşi pasiune pentru limbi străine o are şi Adelina Iacob, deţinătoarea locului al III-lea pe ţară, tot la Cangurul lingvist la clasa a VI-a. Ea are un vis mai puţin obişnuit pentru o fată: vrea să fie admisă la Academia de Poliţie.

Aceste premii reprezintă pentru toţi cinci doar o filă din istoria personală a concursurilor, pentru că suntem siguri că lista performanţelor lor nu se opreşte aici şi vom mai auzi de ei.

Explicaţii foto:

Foto 1: Ştefan Eniceicu, Şerban Bratu, Adelina Iacob şi Ştefan Nedelcu, premianţii de la CNVA

Foto 2: Bianca Prangate de la Şcoala Nr. 40, alături de profesoara care a descoperit-o, Oana Ichim

Citit 1900 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.