Proba scrisă la română, mai uşoară decât în vară

Proba scrisă la română, mai uşoară decât în vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se poate obţine uşor nota 5.00 * Patru elevi au fost eliminaţi * 305 nu s-au prezentat

Candidaţii ieşiţi ieri din sălile de examen au declarat că subiectele la proba scrisă la limba şi literatura română au fost mai uşoare decât cele din vară.

Ei au avut de răspuns la două întrebări pe marginea unui fragment din „Adela” de Garabet Ibrăileanu şi de alcătuit un text argumentativ despre prietenie, pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu „Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă”. Subiectul al III-lea le-a cerut să prezinte modul în care se reflectă o temă într-o nuvelă studiată. 

„Nu vom promova pentru că am învăţat mai mult”

„Deşi ministrul a spus că subiectele vor fi la fel de grele, s-au gândit probabil că rapoartele vor da foarte prost, dacă se menţine o cotă a promovabilităţii foarte scăzută. Nu vom promova pentru că am învăţat mai mult, ci pentru că subiectele au fost mai uşoare”, ne-au declarat câţiva elevi de la Liceul de Arte, care au susţinut examenul la centrul de la Grupul Şcolar de Marină.

„Se poate obţine relativ uşor nota 5.00”

Inspectoarea de specialitate la limba şi literatura română, Nicoleta Crînganu, ne-a declarat la rândul său că, într-adevăr, subiectele au fost mai uşoare comparativ cu cele din vară.

„La primul punct au primit un text în proză, care este mai ofertant decât unul în versuri, iar eseul de la punctul al III-lea este mai simplu, având în vedere că li s-a cerut să scrie despre temele literare, mult mai uşor decât o caracterizare de personaj. Eseul argumentativ despre prietenie va ridica ceva mai multe probleme, dar şi aici subiectul este mai generos. Se poate obţine uşor nota 5.00”, a spus Crînganu.

Patru elevi eliminaţi

Deşi au fost avertizaţi că nu au voie cu telefoane mobile şi alte surse de „inspiraţie”, patru candidaţi au fost eliminaţi. Trei au fost prinşi la centrul de la Colegiul de Agricultură şi Economie Tecuci şi unul la centrul de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic).

Aceştia nu vor mai putea participa la bacalaureat timp de două sesiuni consecutive.

Dintre cei peste 1.800 de candidaţi înscrişi la limba şi literatura română, o şesime nici nu s-au mai prezentat la examen.

Mâine urmează proba cea mai dificilă - disciplina obligatorie a profilului, respectiv matematica, istoria şi geografia, pentru care s-au înscris în jur de 3000 de candidaţi.

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.