Pandemia a ţinut şi infractorii în casă

Pandemia a ţinut şi infractorii în casă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Restricţiile legate de circulaţie, faptul că mulţi gălăţeni au stat acasă, fie în izolare, fie au muncit de la domiciliu, cel puţin în perioada stării de urgenţă, i-au ţinut la distanţă pe infractori. Mai puţine furturi, mai puţine accidente rutiere, mai puţine acte de contrabandă şi evaziune fiscală sunt raportate de Poliţia Galaţi la finele unui an cu totul atipic, în care, paradoxal, criza sanitară a avut şi un efect pozitiv: mai multă linişte şi siguranţă pentru cetăţeni. 

În orice rău există şi o parte bună şi asta este valabil, cu siguranţă, în privinţa evoluţiei infracţionalităţii în judeţ în cursul anului care s-a încheiat. 2020 a fost un an atipic, guvernat de pandemia care a îngheţat şi dreptul de circulaţie şi numeroase domenii de activitate. S-a restrâns inclusiv plaja de acţiune a celor certaţi cu legea, pentru că oamenii au fost mai mult în propriile case, au plecat mai puţin în concedii, au muncit de la domiciliu, au ieşit mai puţin în oraş şi, inevitabil, au interacţionat mai puţin, şi cu cei cunoscuţi, dar mai ales cu necunoscuţii. Pe cale de consecinţă, a scăzut drastic riscul producerii evenimentelor rutiere, a infracţiunilor legate de siguranţa persoanei sau a celor care au vizat patrimoniul. 

Drumuri mai sigure

Efectul direct al restricţiilor de circulaţie s-a văzut în siguranţa traficului rutier. Mult mai puţine accidente decât în anii trecuţi sunt raportate de reprezentanţii Serviciului Rutier, obişnuiţi să contabilizeze trenduri ascendente, de la an la an. Statistic, numărul accidentelor în judeţul Galaţi a scăzut cu 35 de procente faţă de 2019, principalele cauze rămânând însă aceleaşi: vina pietonilor, abaterile bicicliștilor, viteza, neacordarea de prioritate pietonilor și neacordarea priorității vehiculelor. Un merit ar fi şi al polițiștilor, care s-au concentrat mai mult pe zonele de risc. 

"În principal, s-a urmărit asigurarea prezenţei agenţilor de circulaţie  în punctele cu risc ridicat de accident şi la orele cu trafic intens, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora, şi executarea de acţiuni cu efective mărite, atât cu forţe proprii, cât şi în cooperare cu alte formaţiuni de poliţie, ori reprezentanţi ai unor instituţii abilitate prin lege în reglementarea unor segmente ale domeniului rutier", explică cms. şef Cornel Mototolea, şeful IPJ Galaţi. În cursul anului trecut, poliţiştii rutieri au constatat 442 de infracţiuni la regimul circulaţiei, au dat aproape 33.000 de amenzi şi au reţinut peste 4.000 de permise de conducere. 

Hoţii, ţinuţi la distanţă

Furturile din locuinţe precum şi cele din societăţi comerciale au scăzut şi ele, susţin poliţiştii, care bifează la capitolul criminalitate contra patrimoniului o scădere de peste 17 procente. Cel mai mult, cu peste 33 la sută, au scăzut furturile din locuinţe, procent motivat, desigur, de faptul că oamenii au stat mai mult pe lângă case şi nu le-au lăsat front de "lucru" spărgătorilor. Şi hoţii de maşini au avut mai puţine şanse de reuşită, furturile de auto scăzând cu peste 26 de procente, dar şi tâlharii, a căror "cifră de afaceri" s-a redus cu peste 30 la sută. 

Contrabanda a intrat la apă 

Posibilitatea de a face bani din comercializarea bunurilor cu regim special a fost şi ea redusă de pandemie. Contrabanda de ţigări, dar şi de alte produse accizabile, a scăzut drastic în statisticile poliţiei, cu peste 86 la sută. Surprinzător, a crescut vigilenţa polițiștilor în instrumentarea faptelor de corupţie. 

"Infracționalitatea sesizată cu privire la faptele de evaziune fiscală a scăzut cu 39 la sută. O creștere de sută la sută a fost înregistrată, totuși, în ceea ce privește infracțiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Prejudiciul recuperat în cursul perioadei de referință este de 6.412.790 de lei", se mai arată în concluziile Poliţiei Galaţi referitor la activitatea pe 2020.

Citit 2780 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2021 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.