Şcoli fără apă în România lui 2011

Şcoli fără apă în România lui 2011
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şcoli lipsite de apă curentă, localuri cu apă nepotabilă, grădiniţe la parter de bloc, instituţii de învăţământ cu grupuri sanitare în paragină sau cu şantierul în sala de clasă.

Pe 12 septembrie, zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi îi vor primi pe elevi în aceleaşi condiţii ca şi acum un an. Sau chiar şi mai proaste, pentru că diferite lucrări aşteaptă să fie terminate de luni bune.

Cu toate acestea, conducerea ISJ a raportat la Prefectură că la începutul cursurilor toate unităţile de învăţământ vor avea autorizaţie sanitară. Cum? Pe declaraţia de răspundere a directorilor.

Şi liceele au probleme

Conform raportului înaintat de conducerea ISJ la Prefectură, pe lângă grădiniţele care vor funcţiona în continuare la parterul blocurilor, în municipiul Galaţi mai sunt probleme chiar şi la unele licee.

Grupul Şcolar Industrial Căi Ferate aşteaptă autorizaţia sanitară pentru sala de sport, iar Seminarul Teologic pentru sala de mese. Colegiul Tehnic „Traian Vuia” nu are autorizaţie sanitară pentru cămin, ateliere şi sala de sport, din cauza infiltraţiilor şi din cauza lipsei apei calde.

La cămin s-a rezolvat problema infiltraţiei prin executarea unei şarpante, astfel că există speranţe pentru obţinerea autorizaţiei sanitare.

Apa curentă, eterna problemă în mediul rural

Probleme sunt şi în şcolile rurale din zona Galaţiului. Grădiniţa Slobozia Conachi funcţionează într-un local vechi de 100 de ani, şi, pentru că noua construcţie nu a fost finalizată din lipsă de fonduri, copiii vor învăţa în continuare în condiţii improprii.

Corpul vechi al Şcolii Gimnaziale Griviţa nu îndeplineşte condiţiile de igienă şi nici Grădiniţa Călmăţui, deoarece apa conţine nitriţi. Şcoala Gimnazială Smârdan nu are nici ea autorizaţie, pentru că grupurile sanitare nu sunt conforme cu cerinţele standard.

Zona Tecuciului, cea mai afectată

Cea mai afectată pare să fie zona Tecuci, atât în rural, cât şi în urban. În Tecuci, patru grădiniţe nu au primit autorizaţia sanitară din diverse motive: fie funcţionează în spaţii improprii (Grădiniţele Nr.1 şi Nr. 17), fie au un număr insuficient de grupuri sanitare (Grădiniţele Nr. 9 şi Nr. 12).

Mai rău este că în 13 localităţi din această zonă sunt numeroase unităţi de învăţământ care suferă la capitolul condiţiilor de igienă. Printre acestea se remarcă negativ comuna Brăhăşeşti, unde ambele şcoli (şi cea din Toflea) nu au autorizaţie, cum nu au nici grădiniţele.

Grupuri sanitare nefuncţionale, lipsa apei curente, faţadă deteriorată şi infiltraţii în pereţi sunt câteva motive pentru care nu s-a primit aviz.

11 unităţi cu probleme pe zona Tg. Bujor

Tot  din datele raportului de la ISJ, reiese că în zona Tg. Bujor 11 unităţi nu-şi vor primi nici anul acesta elevii în bune condiţii. Sunt probleme cu apa potabilă în toate unităţile din comuna Corni, la Grădiniţa Nr. 2 Chiraftei, la Şcoala şi Grădiniţa din Vădeni, la Şcoala Oancea, la Şcoala şi Grădiniţa din Stoicani, la Smulţi şi la Grădiniţa din Fârţăneşti.

La grădiniţele din Frumuşiţa, Tămăoani şi Fântânele sunt diverse probleme legate de clădiri şi de curţile neamenajate corespunzător.

Pe  ultima sută de metri, autorităţile şi directorii de şcoli trag tare să mai cârpească golurile pe ici, pe colo. Nu este nici primul şi nici ultimul an când lucrurile nu merg cum trebuie. Profesorii şi elevii trăiesc cu speranţa că vor ajunge să înveţe şi în condiţii civilizate.

Citit 1100 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.