INTERVIU. Lucica Grigorică: Avem pacienți cu urgențe care refuză internarea în spital

INTERVIU. Lucica Grigorică: Avem pacienți cu urgențe care refuză internarea în spital
Dr. Lucica Grigorică, medic primar cardiolog
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un sondaj recent arată că unul din cinci români cu boli cardiovasculare nu a fost deloc la medic, pe parcursul anului trecut. Mai bine de jumătate dintre respondenți spun că au evitat să meargă la doctor pentru a nu risca să se infecteze cu virusul SARS-CoV-2 sau pentru că spitalul era închis. Rezultatele cercetării inițiate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România sunt confirmate și de medicii cardiologi, care spun că teama de infecția cu SARS-CoV-2 persistă și acum în rândul pacienților cronici cu boli cardiovasculare.

Una dintre fețele nevăzute ale pandemiei de COVID-19 este aceea că pacienții au întâmpinat dificultăți în accesarea serviciilor medicale. Chiar și atunci când unele spitale au fost redeschise, începând cu luna mai a anului trecut, mulți bolnavi cronici nu au mai mers la controalele periodice, de teama virusului SARS-CoV-2. Dr. Lucica Grigorică, medic primar cardiolog la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” din Galați, îi îndeamnă pe pacienți să vină la controalele medicale periodice, deoarece, în prezent, riscul de a se infecta în spital cu noul coronavirus este unul minim.

- A scăzut la Galați numărul pacienților cu boli de inimă care vin la medic?

- Da, a scăzut, într-adevăr, dar astfel de probleme sunt în toată Europa. Numărul pacienților cronici care vin la medic este mai mic, din cauza situației generate de pandemia de COVID-19. La fel, și numărul infarctelor miocardice a scăzut, dar este vorba, din păcate, doar despre o falsă diminuare. În realitate, mulți dintre pacienții cu afecțiuni severe nici nu mai apucă să vină la medic și sunt situații tot mai numeroase în care colegii de pe echipajele de urgență sunt chemați pentru a constata decesul unor pacienți, uneori tineri, care au suferit infarcte de miocard la domiciliu.

- De ce credeți că se tem oamenii să se prezinte la spital?

- Este un sentiment de teamă care s-a perpetuat pe parcursul ultimului an, probabil și ca urmare a focarelor de COVID-19 care au mai izbucnit în spitale. Totuși, în prezent, riscul de infectare în Spitalul Județean Galați sau la cabinetul din ambulatoriu (policlinică – n.red.) este cât se poate de mic, incomparabil mai mic, spre exemplu, cu riscul de a lua virusul atunci când te duci în supermarket pentru a prinde o promoție. Cea mai mare parte a personalului medical este deja vaccinată împotriva COVID-19, iar pacienții sunt testați înainte de internare.

- Totuși, oamenilor le este frică.

- Da, teama a fost și este, în continuare. Avem pacienți pe care-i putem interna, care reprezintă uneori chiar urgențe medicale, și care refuză internarea. În cabinetul de Cardiologie din Policlinica spitalului, sunt zile când chiar și jumătate dintre pacienții programați nu se prezintă la consult. Unii dintre ei aleg să meargă la privat, dar alții nu mai vin, pur și simplu, la medic. Totuși, în ultima perioadă, adresabilitatea a început să crească, ușor, ușor.

- Cum s-a schimbat relația dintre medic și pacient, odată cu această pandemie?

- Există o percepție în rândul publicului, cum că noi lucrăm acum cu jumătate de program, ceea ce nu este deloc adevărat. Noi avem lunar același număr de gărzi, iar consultații în policlinică oferim la fel. În timp ce unii pacienți nu au mai venit la controale, avem noi pacienți cronici veniți dinspre alte spitale, care funcționează acum exclusiv ca unități COVID-19. Deseori, suntem chiar foarte aglomerați din această cauză, iar situația pare că se va prelungi. Ceea ce s-a schimbat odată cu pandemia este modul în care putem acum să comunicăm cu pacienții. E mult mai dificil decât înainte, deoarece trebuie să purtăm toate echipamentele de protecție atunci când discutăm cu bolnavii. Acest lucru ne îngreunează și munca, și comunicarea, dar nu avem încotro, pentru moment.

- Vedeți o speranță de revenire la normalitate odată cu această campanie de vaccinare anti-COVID?

- Da, cred că aceasta este singura noastră speranță de a reveni la viața de dinainte de COVID-19. Vaccinurile își fac fără îndoială efectul, iar acest lucru începe deja să se vadă. Vin pentru internare pacienți care au fost vaccinați, dar sunt și alte aspecte pe care trebuie să le subliniem. Odată ce vaccinurile au devenit disponibile, au venit pacienți cronici care nu se mai prezentaseră în ultimele luni la medic pentru a ne întreba dacă trebuie să-și schimbe schema de tratament în vederea vaccinării. Cu această ocazie, i-am putut și consulta, ceea ce este un lucru benefic. Personal, mă aștept ca, în perioada următoare, din ce în ce mai mulți pacienți să-și învingă teama și să revină la medic.

Citit 7666 ori Ultima modificare Marți, 23 Martie 2021 13:27

5 comentarii

 • postat de Pacient, din pacate
  Vineri, 12 Martie 2021 17:30
  86.124.115.***
  Încă o dovada clara de distanțare fata de pacient.
  Ce întrebări i-au fost puse, ce răspunsuri a dat?
  Tuturor ne e teama de comportamentul criminal al cadrelor medicale, vezi Sibiu, Tg Mureș și vor mai apărea nenumărate cazuri.
  În schimb tot respectul pentru cei care cu adevărat profesează cu suflet aceasta meserie.
  0
  20
  Raportează
 • postat de sistemul
  Vineri, 12 Martie 2021 15:07
  78.96.59.***
  Sistemul de sanatate romanesc merge incet si prost de ani de zile. Daca esti salariat si muncesti numai dimineata, nu ai nicio sansa sa te tratezi la stat. Ti se opreste de pomana CAS si Asigurare de sanatate 35 % din salar in fiecare luna. O groaza de bani . Cand te imbolnavesti esti obligat sa fugi la privat pentru ca la stat totul functioneaza numai dimineata si foarte, foarte greu........
  0
  24
  Raportează
 • postat de Un patit
  Vineri, 12 Martie 2021 09:22
  5.13.209.***
  Intradevar asistenta medicala in privat e devastatoare, asta cand o vizita la un cardiolog unde ti se spune ca este nevoe si de un dopler, te costa jumatate din pensie, si asta o spune un profesor si fost director de scoala.
  Foarte , foarte scumpe sunt tarifele la medicul privat, indiferent de specialitate...o ,,consultatie ,,la un urolog , care nu dureaza zece minute si consta intrun tuse, costa 150 de lei...au salarii dublate si totusi rapacitatea unora, este de ne inteles.
  1
  56
  Raportează
 • postat de Elena
  Vineri, 12 Martie 2021 08:28
  89.136.0.***
  Doamna in alb din imagine stie cum functioneaza cabinetul de cardiologie din policlinica Spitalului morga judetean? Va spun eu ca nu stie. Am mers in calitate de insotitor cu un bolnav, doua zile la rand si am asteptat medicul care nu a venit. Doua zile a cate cinci ore am asteptat pe holul insalubru plin de pacienti fara masca (sau cu ea sub barbie), care mai si tuseau. O asistenta fara inima (sa nu spun fara simturi) si atat. "Asteptati" era lozinca aruncata cand intrebam de medic. Sima gandeam ca au platit o viata asigurare de sanatate unui sistem mort, populat cu neoameni, care stiu doar de plicul necesar sustinerii excursiilor saptamanale la schi sau in insulele capului rosu, respectiv vileelor si jepurilor fara numar. Ce puteam face. Am mers la cabinetul particular al medicului, care conform programului trebuia sa fie in spital. Achitat 200 plus 180, plus 70. Asta era in 2020 august. Acum suntem intr-o tara europeana cu adevarat. Te suna de la medicul de familie sau din spital sa te cheme la control. Iar ceasul le functioneaza. Fix la ora programata, personalul te urca pe carucior chiar daca poti merge singur si intri pe flux. Iar in maxim doua ore ai diagnostic in mana si poti merge la farmacie sa-ti ridici medicamentele, daca nu necesita internare. Culmea este ca totul este in baza asigurarii achitate in Romania, pe care stiu ei cum sa si-o recupereze de la statul/sistemul mafiot.
  0
  60
  Raportează
 • postat de Aderin
  Vineri, 12 Martie 2021 02:01
  5.13.138.***
  La stat se face programare cu 2-3 luni inainte, la privat stai ceva mai puțin , câteva zile, o săptămână ; dar și consultația costa destul, nu mai zic un EKG, Doppler și că sa vezi și niște analize ajungi la 600 lei . Mai trebuie și tratament.... Faceți socoteală.
  Omul s-ar controla dar daca sistemul a devenit ștrangulat cu cordonul ombilical.
  Vă puneți în locul meu că pacient?
  Mulțumesc.
  1
  76
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.