* 9 premii I şi un premiu de excelenţă pentru „Cuclin” *
Câţi elevi au şansa să expună încă din gimnaziu pe simezele unui muzeu serios de artă contemporană? Iată că minunea aceasta se întâmplă de ani buni la Galaţi.
Toţi participanţii la Concursul „Camil Ressu” organizat de Liceul de Artă „D. Cuclin” au avut şansa să le fie expuse lucrările la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.
Acesta este şi motivul pentru care juriul a avut de departajat în jur de 400 de lucrări venite din toată ţara, de la 17 licee de artă.
Preşedintele comisiei, decanul Facultăţii de Arte din Bucureşti, Mihai Mănescu, prezent pentru a noua oară la „Camil Ressu”, a lăudat deschiderea pe care o are muzeul pentru promovarea tinerilor aflaţi încă pe băncile şcolii, dar şi calitatea învăţământului de artă de la liceul gălăţean:
„E foarte importantă organizarea unor astfel de concursuri deoarece se confruntă viziuni diferite ale profesorilor din diferitele licee de artă. La un număr mare de lucrări, am dat anul acesta un număr mare de premii”.
„Dacă arunci o privire pe lucrările expuse realizezi din prima că Galaţiul stă foarte bine la pictură şi artă decorativă, lucru care subliniază valoarea profesorilor de aici”.
La festivitatea de premiere şi la vernisajul expoziţiei cu toate lucrările, care au avut loc vineri, au mai participat inspectorul general din MECTS, Adrian Brăescu, inspectorul de arte de la ISJ Galaţi – Ioan Traian Ilisan, directorul Liceului de Artă „D. Cuclin”, Ioan Tudor, şi directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu.
Acesta din urmă le-a mulţumit colegilor săi care l-au ajutat ca într-un timp foarte scurt să aşeze pe simeze un număr impresionant de lucrări şi i-a felicitat pe concurenţi şi pe profesorii lor deopotrivă.
Oana Năstăsache – premiul de excelenţă
Numărul premiilor pentru gălăţeni a fost destul de numeros: 9 elevi au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, primind câte un premiu I: Oana Năstăsache, Florentina Neculai şi Ioana David – la pictură, Ana Maria Ştefan – la grafică, Izabela Iuraş şi Mioara Stamate – artă monumentală, Claudiu Panţâru – arhitectură şi Teodora Geru - la desen gimnaziu.
Juriul a fost impresionat de lucrările Oanei Năstăsache (FOTO 1) – căreia i-a atribuit şi un premiu de excelenţă:
„Este o tânără care a realizat două lucrări de excepţie, una dintre ele impresionantă, portretul unei bătrâne. Are un nivel de anul al II-lea sau al II-lea de facultate, nu de liceu”, ne-a explicat Mihai Mănescu de ce juriul a luat această decizie.