Şcoala de dincolo de gard

Şcoala de dincolo de gard
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două şcoli din municipiul Galaţi nu-şi pot rezolva de câţiva ani buni o problemă aparent banală. Prin gardurile lor împrejmuitoare, care ar trebui să fie un semn al siguranţei, oricine poate trece ca prin brânză.

Cerşetorul fără adăpost, bunicuţa care îşi plimbă căţelul sau cetăţeanul întors de la serviciu aleg drumul cel mai scurt sau cel mai sigur pentru ei: curtea şcolilor nr. 7 şi nr 13, ambele din Ţiglina II.

Nimeni nu le cere şcolilor să devină fortăreţe, dar siguranţa elevilor din aceste unităţi şcolare este considerată vulnerabilă chiar şi de către poliţie. Aşa a reieşit şi de la o întâlnire recentă, organizată cu factorii implicaţi în supravegherea şcolilor.

Oamenii străzii, în curtea şcolii

În urmă cu 2 ani, în curtea Şcolii nr. 7 „Constantin Brâncoveanu” a început construcţia unui campus, care ar fi urmat să îi găzduiască şi pe elevii Colegiului Naţional „Cuza”. Cum fonduri nu au mai venit, construcţia terminată doar pe sfert atrage cerşetorii sau alte persoane fără adăpost, care sar foarte uşor gardul.

Directoarea instituţiei de învăţământ povesteşte că ultimul incident s-a petrecut chiar la sfârşitul săptămânii trecute, când în rulota părăsită de muncitori s-au mutat nişte oameni ai străzii.

„Poliţiştii de la Secţia 2 i-au ridicat în weekend, dar luni dimineaţa i-am găsit din nou acolo, trăgând de gratiile de la intrare. Mă gândesc că oricând pot sparge geamurile şcolii, care şi aşa au tâmplărie veche, sau pot chiar incendia ceva”, adaugă directoarea Monalissa Nica.

Într-adevăr, la începutul anului, Primăria Galaţi a izolat clădirea şcolii de construcţia nefinalizată cu un gărduţ.

Totuşi, conducerea consideră că problema nu s-a rezolvat deloc, deoarece orice poate sări gardul şubred care dă înspre o alee pietonală foarte circulată, şi solicită în continuare Primăriei înlocuirea lui. 

„Ne-au furat porţile peste noapte”

Curtea celeilalte şcoli din zonă, nr. 13 „Ştefan cel Mare”, a devenit alee de acces dinspre Ţiglina spre Str. Siderurgiştilor sau invers. Practic, din cauza garajelor sau a împrejmuirilor blocurilor ori a altor construcţii, pietonii nu alte căi (sau au dar foarte ocolitoare) de a ajunge rapid de pe Brăilei pe Siderurgiştilor.

Oameni cu sacoşe pline, doamne cu căţei sau chiar teribilişti pe scutere, toţi au acces în curtea şcolii, uneori plimbându-se nestingheriţi în timp ce elevii fac ora de sport.

„Pe timpul pauzei şi în afara orelor ar trebui să închidem toate cele patru intrări în curtea şcolii, căci avem gard. Am încercat asta odată, dar peste noapte ne-au fost furate porţile, ba ni s-a întâmplat o dată să fie rupte şi părţi din gardul împrejmuitor”, ne-a spus directoarea adjunctă Luminiţa Chiriac.

Deşi conducerea instituţiei de învăţământ declară că face demersuri în acest sens de aproape cinci ani, Primăria Galaţi a alocat abia anul acesta fonduri (40.000 de lei) pentru amenajarea unor alei pietonale pe lângă şcoală.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, ne-a precizat că în perioada următoare se va organiza licitaţia pentru contractarea lucrărilor.

Dacă aleile vor fi gata anul acesta, rămâne de văzut şi cât de repede se vor dezobişnui locuitorii din zonă să meargă de-a dreptul prin curtea şcolii.

Siguranţă

Deşi nu a fost nominalizată de factorii responsabili, nici Şcoala nr. 1, aflată chiar lângă stradă, vizavi de McDonald’s, nu  pune bază pe gardul împrejmuitor „înalt” de 1 metru.

În schimb, conducerea Şcolii nr. 29, din Micro 19, care s-a confruntat cu aceeaşi problemă ca a Şcolii nr. 13, declară că rezolvat situaţia.

„Am închis una dintre cele două porţi, iar singura cale de acces este păzită de un agent plătit de părinţi. Un poliţist comunitar supraveghează intrarea elevilor, dar ne e util şi sistemul video, achiziţionat tot din contribuţia părinţilor”, explică directoarea Cătălina Caragea.

Prin comparaţie, în timpul orelor, paza la Şcoala nr. 7 este asigurată de un singur agent. La Şcoala nr. 13 sunt, într-adevăr, doi agenţi, dar şi intrarea sau ieşirea din incintă se face prin patru puncte diferite.

Din fericire, până acum, instituţiile de învăţământ nu au fost lovite de incidente neplăcute. Ceea ce nu înseamnă că acestea nu pot avea loc oricând.

Comentarii foto:

1 - Gărduţul şubred al Şcolii 7, de lângă aleea pietonală, poate fi sărit de aproape oricine

2 - Şcoala 13, deschisă comunităţii zi şi noapte, în sensul propriu al termenului

Citit 1219 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.