Războiul orgoliilor părinţilor

Războiul orgoliilor părinţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  Profesorii de la Şcoala Nr. 28, puşi pe jar de familiile a doi elevi de clasa a II-a * În urma unei banale altercaţii între cei doi copii, s-a ajuns la ditamai scandalul cu ameninţări cu moartea, reclamaţii, plângeri la poliţie, adeverinţe de la psihiatrie * În loc să caute vina şi în propria ogradă, părinţii arată acuzator spre şcoală *

Ne întrebăm în fiecare zi de ce generaţiile actuale de copii devin din ce în ce mai violente.

Şi, cum nu ne place să ne ştim vinovaţi cu nimic, ne mulţumim să arătăm cu degetul spre şcoală, ca fiind singura răspunzătoare de educaţia copiilor, sau spre programele de televiziune, fără să ne treacă nicio secundă prin cap că în cea mai mare parte vina şi responsabilitatea ne aparţine nouă, părinţilor.

„Te calc în picioare, te omor, te arunc pe geam”

Un incident care ne demonstrează concret acest lucru s-a petrecut recent la Şcoala Nr. 28, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ, la care orgoliul părinţilor pare să fi devenit direct proporţional cu prestigiul instituţiei. 

Doi elevi de la clasa a II-a C s-au îmbrâncit în stilul devenit caracteristic în ultimul timp. Unul dintre ei a căzut cu capul de tablă, fără a păţi însă nimic grav.

A doua zi, tatăl celui care a căzut a venit la şcoală cu o falcă în cer şi una în pământ.

În timp ce învăţătoarea Vasilica Nedelcu încerca să afle cum s-au petrecut lucrurile între cei doi copii, tatăl a început să strige şi să ameninţe.

„A ţipat la nepotul meu, i-a spus că-l omoară, că-l calcă în picioare şi că-l aruncă pe geam”.

„Şi Andrei a fost de multe ori lovit de alţi copii, dar nu i-a ţinut nimeni partea”.

„Eu nu am venit la şcoală să mă iau de copiii oamenilor şi să fac scandal”.

„Mi se pare inadmisibil că învăţătoarea clasei nu a luat atitudine, ci l-a încurajat pe tatăl furios să se comporte violent”.

„De altfel, nu ştiu cum se face că doamna învăţătoare îi încurajează pe ceilalţi elevi să fie violenţi faţă de nepotul meu, ca şi cum ar fi singurul care i-ar crea probleme”.

„Dar dumneaei a fost anchetată anul trecut de către cei de la ISJ pe motiv că ar fi bătut o fetiţă”, spune bunica lui Andrei, Antoaneta Zaharia.

Aceasta a depus plângere la Inspectoratul Şcolar Judeţean, la Poliţie şi la noi la ziar. 

Din nefericire, toată povestea nu s-a oprit aici. Scandalul între cele două familii a continuat şi în curtea şcolii, şi dincolo de gardul acesteia. În replică, şi tatăl elevului dat cu capul de tablă a depus reclamaţie la Secţia 1 de Poliţie.

„Nu le putem interzice accesul în şcoală”

Directorul adjunct Ion Diaconeasa, care era şi el de faţă, ne povesteşte:

„Domnul respectiv şi-a pierdut cumpătul. A început să ţipe. Bunica celuilalt elev implicat a ridicat şi ea tonul”.

„Au fost ameninţări, i-am invitat să mergem în altă parte ca să nu discutăm în faţa copiilor, dar nici n-au vrut să audă”.

„Tatăl copilului lovit i-a spus celuilalt că îl va arunca de la etaj, dacă se va mai atinge de fiul său”.

„Nu mi se pare normal ca părinţii să fie violenţi faţă de elevii noştri şi să exagereze astfel lucrurile”.

„Nu s-a întâmplat nimic grav între cei doi elevi. Mai grave sunt lucrurile pe care le-au făcut familiile lor”.

„Din nefericire, au mai fost astfel de situaţii, când, de la incidente minore spiritele părinţilor s-au aprins şi au creat tensiuni fără rost”.

„Am încercat să limităm pe cât posibil intrarea părinţilor în şcoală, dar nici să le interzicem de tot accesul nu putem”, spune directorul adjunct.

„Andrei e un copil problemă”

Supărată  de acuzele care i se aduc şi de reclamaţiile depuse de familia Zaharia, învăţătoarea Vasilica Nedelcu se disculpă:

„Nu este adevărat nimic din ceea ce mi se impută. Eu chiar am încercat să-l ajut pe Andrei, pentru că este un copil-problemă”.

„Este purtat de la mama sa, recăsătorită a doua oară cu un bărbat care o bate, la bunici şi invers”.

„Din acest motiv, copilul are probleme de comportament, lipseşte de la şcoală şi nu-şi face temele”.

„Pe tatăl colegului său nu l-am chemat eu la şcoală, ci a venit pentru că de doi ani Andrei îi agresează băiatul”, spune învăţătoarea clasei.  

„Copilul a rămas cu traume”

Familia lui Andrei susţine că, în urma ameninţărilor pe care le-a primit de la tatăl furios, copilul a rămas cu traume, nu mai vrea să vină la şcoală, are coşmaruri şi se trezeşte noaptea din somn plângând.

„L-am dus şi la neuropsihiatrie, la Spitalul de Copii. Medicul a constatat că Andrei a suferit o traumă şi i-a prescris un calmant.”

Învăţătoarea susţine însă, că dacă elevul suferă de vreo traumă, aceasta se datorează familiei dezorganizate din care provine.

Directorul Diaconeasa crede, la rândul său, că Andrei, deşi mai neastâmpărat, nu este un copil-problemă.

Probleme au creat cei doi maturi care au transformat şcoala în câmp de luptă.

În cursul zilei de ieri, la Şcoala Nr. 28 se întrunise comisia de disciplină pentru a discuta cazul.

Concluzia a fost că nu învăţătoarea ar fi vinovată. Nici măcar copiii, care copiază de fapt ceea ce au văzut  în familie.  

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine că a primit într-adevăr plângerea familiei Zaharia şi că în zilele următoare un inspector se va afla la Şcoala Nr. 28 pentru a ancheta cazul.

În plus, întrucât de acolo au sosit mai multe reclamaţii în acelaşi timp, va merge săptămâna viitoare la un consiliu profesoral pentru a vedea ce se întâmplă.

Citit 1999 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.