Vineri, transportul judeţean încremeneşte

Vineri, transportul judeţean încremeneşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, timp de 15 minute, transportul privat de persoane va încremeni în judeţul nostru. În intervalul orar 14.00-14.15, microbuzele aflate pe trasee vor trage pe dreapta, iar autobazele şi autogările îşi vor închide porţile.

Acţiunea de protest este organizată de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi se desfăşoară la nivel naţional.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de FORT, acesta este un ultim avertisment adresat Guvernului, înainte de protestul din Capitală,

care se va desfăşura, cu sau fără autorizaţie, în cazul în care revendicările nu sunt rezolvate.

La nivel naţional, FORT reprezintă peste 70 la sută din societăţile comerciale cu profil de autogări din România, precum şi 80 la sută din transportatorii rutieri de persoane în trafic judeţean şi interjudeţean.

La Galaţi, FORT cuprinde cei mai importanţi operatori privaţi care asigură cursele pe tot cuprinsul judeţului.

Motivele pentru care operatorii îngheaţă transportul în Galaţi ne-au fost explicate de către preşedintele FORT, Sorin Amarinei.

Prelungirea licenţelor până în 2013

„Încă de la începutul anului, FORT a solicitat Guvernului prelungirea valabilităţii licenţelor de trasee judeţene şi interjudeţene, dar nu s-a concretizat încă nimic. Nu au spus nu, dar cea mai perversă formă de a nu face ceva este amânarea. Ultima licitaţie a avut loc în 2008 şi e valabilă până în 2011”.

„Termenele de amortizare a microbuzelor şi autobuzelor sunt între 6 şi 8 ani. Riscăm să ne trezim că maşini din 2008 nu mai sunt competitive pentru licitaţia din 2011 şi să fim nevoiţi să cumpărăm maşini noi. Aşa s-a întâmplat la licitaţia recentă”.

„Nu solicităm decât puţină înţelegere pentru prelungirea licenţelor până în 2013. Ţinând cont de faptul că e an de criză, de perioada de amortizare a mijloacelor de transport, aceasta e şansa noastră de a nu intra în faliment”, ne-a declarat Sorin Amarinei.

Datorii, contra datorii

FORT a solicitat şi compensarea datoriilor pe care statul le înregistrează faţă de operatorii de transport, precum şi alte măsuri ce ţin de stabilitatea afacerilor din transport.

„Statul ne este dator pentru călătorii care au folosit cupoane de transport şi nu şi-a achitat obligaţiile de la începutul verii anului trecut! Un an datorii! Am solicitat compensarea datoriilor pe care statul le înregistrează cu datorii pe care chiar noi, ca operatori, le avem”, ne-a explicat Sorin Amarinei.

FORT acuză consiliile locale şi judeţene că aplică măsuri de tip „stat în stat”. Federaţia acordă termen de o săptămână Guvernului să ia o decizie în acest sens.

„În cazul continuării tergiversării lucrurilor, o ţară întreagă trebuie să se aştepte să rămână «pe jos», nemaiavând alternativă de transport rutier, iar Bucurestiul va fi invadat de microbuze şi autocare”, se arată în comunicatul FORT.

Scuze pentru călători

Pe toate trasee importante interjudeţene, Galaţi – Tecuci, Galaţi-Pechea, Galaţi – Târgu Bujor – Bereşti, traseele din nordul judeţului, Tecuci-Matca, Tecuci-Valea Mărului, Tecuci-Cudalbi, zeci de microbuze vor încremeni timp de 15 minute, pe marginea şoselelor.

Autogara Dumitru din Galaţi, autogările din Tecuci şi cele din judeţ membre FORT îşi vor sista activitatea.

Gheorghe Dumitru, administratorul Dumony SRL, ne-a explicat că toate traseele care pleacă din Autogara Dumitru se vor opri în trafic timp de 15 minute:

„Îi rog pe gălăţeni să ne înţeleagă că am ajuns la capătul răbdării. Suntem în pragul falimentului. Firmele de leasing ne somează să predăm maşinile, băncile ne-au blocat conturile, Finanţele ne trimit executări silite, la fel şi Primăria”, ne-a declarat Gheorghe Dumitru.

Printr-un anunţ, FORT îşi cere scuze pentru situaţia creată şi face apel la înţelegerea călătorilor: „Stimaţi clienţi, vă anunţăm că în data 7 mai 2010, între orele 14:00 şi 14:15, mijloacele de transport ce vă asigură deplasarea nu se vor afla în mişcare, lucru ce va cauza anumite întârzieri”.

„Din păcate, suntem nevoiţi să ne manifestăm astfel, deoarece Guvernul României refuză să aplice măsuri anticriză menite să atenueze impactul crizei mondiale şi să asigure o «aterizare lină» a economiei româneşti, până la nivelul la care va fi sustenabilă prin propriile sale forţe”.

„Dacă nu avem susţinerea dumneavoastră, cât de curând, din cauza FALIMENTULUI NAŢIONAL, ne vedem nevoiţi să paralizăm în totalitate şi pe perioadă nedeterminată, transportul rutier de persoane, situaţie în care dumneavoastră veţi rămâne fără mijloace de deplasare”.

„Vă cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru înţelegere. Cu stimă, conducerea FORT”.

Citit 779 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.