Ca din revistă - Şcoala din Vlădeşti

Ca din revistă - Şcoala din Vlădeşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şcoală nouă - proiecte asemenea * Vine şi terenul de sport din urmă *

Oprit în faţa şcolii, primarul Eracli Drujescu (FOTO 5) ne arată nemulţumit: „Lucrarea s-a terminat anul trecut, în 2009. Am făcut tot – am pus centrală, am pus geamuri, am făcut izolaţia, am tencuit, am zugrăvit şi uitaţi…”, ne arată o bucăţică de tencuială jupuită – „asta nu este lucrare făcută cu simţ de răspundere”, observă primarul cu ciudă. 

Înconjurată de grădină, Şcoala din Vlădeşti arată mai bine decât multe şcoli gălăţene – cu ferestre de termopan, culori vesele pe faţadă şi lambriuri lucioase, de lemn, la interior.

7 miliarde de lei vechi a costat refacerea din temelii a Şcolii din Vlădeşti, dar lucrarea a meritat.

„Avem absolut toate avizele sanitare, copiii au toalete, cadrele didactice la fel. Tot mobilierul şi toate utilităţile sunt noi. Reuşita cea mai mare este însă centrala termică”, recunoaşte primarul.

Învăţatul – într-un singur schimb

Cu primarul facem şi turul şcolii, în aşteptarea directorului, plecat la cealaltă şcoală a comunei, din satul Brăneşti:

„Şcoala de acolo este mai mică, învaţă doar clasele întâi şi a doua acolo”, detaliază directorul Tănase Cepraga, 55 de ani, revenit de la Brăneşti.

„Dimineaţa, am făcut un sistem: ca să nu facă microbuzul curse goale – când vin copiii mari de la Brăneşti, se duc copiii de la clasele întâi şi a doua acolo”.

„Sunt cam patru curse în fiecare zi, între orele 7,30 şi 8,00. Am vrut însă să învăţăm într-un singur schimb, de aceea am procedat în acest fel”. 

Doar un microbuz, dar bun

Un singur microbuz pentru transportul elevilor există la Vlădeşti (FOTO 4), dar este suficient, ne asigură primarul şi directorul:

„În total, avem la şcoală 210 de copii, plus 60 de copiii la grădiniţe – 40 la Vlădeşti şi 20 la Brăneşti. Cât a fost închisă şcoala din Vlădeşti, pentru reconstrucţie, s-a învăţat la Brăneşti”, spune directorul.

Bani pentru cadrele didactice

Ca şi în alte comune, profesorii preferă să facă naveta şi dacă de obicei nu sunt probleme cu banii pentru decontarea transportului pentru cadrele didactice, anul acesta criza a mai strâns buzunarele primăriei:

„Vom deconta în continuare transportul”, asigură însă primarul, care nu ezită nici un moment:

„Nici nu intră în discuţie. Pentru şcoală facem orice. Întotdeauna am dat bani pentru întreţinerea microbuzului şcolii, pentru plata şoferului, pentru tot”.

Fără ambiţii universitare

Rezultatele investiţiilor în şcoală se văd: „70 la sută dintre elevii care termină opt clase la Vlădeşti urmează apoi liceul la Galaţi”, zice directorul Tănase Cepraga. Recunoaşte însă că „…nu, nimeni nu mai urmează şi cursuri Universitare”.

Teren de handbal-tenis

Ajunşi şi în spatele şcolii, vedem şi terenul pe care primarul visează să îl transforme total, pe banii Guvernului:

„Aici va fi un teren de handbal-tenis, cu sală de gimnastică şi vestiare pentru fete şi băieţi”, ne arată el cu mâna întinsă, acoperind orizontul gri de moloz, pământ bătătorit şi niscaiva buruieni.

Nu este greu să îl credem, la fel proiecta şi refacerea şcolii, şi iată că azi e gata. Chit că i se jupoaie puţin tencuiala pe la poale…

Citit 2109 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.