„Oraşul bilelor din beton în care ne rupem gâtul” (FOTO)
Foto: Marian Calestru

„Oraşul bilelor din beton în care ne rupem gâtul” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

„Oraşul bilelor din beton, unde ne rupem gâtul împiedicându-ne de ele. Mergeţi, domnilor, să vedeţi ce-au făcut constructorii în intersecţia din Doja, în dreptul semafoarelor: bile din beton la un metru distanţă una de alta, iar pe trotuar, lângă pista de biciclete, din doi în doi metri. Unde au învăţat arhitectura? Îşi bat joc de acest oraş şi de cetăţeni! Cum să pună bile din beton din doi în doi metri, să ne rupem gâtul în ele?”, ne-a sesizat un gălăţean printr-un comentariu postat pe site-ul ziarului „Viaţa liberă”.

Intrigaţi de situaţia semnalată, am verificat la faţa locului şi am ajuns la concluzia că Dorel a făcut exces de zel la o modernizare cu fonduri europene. Deşi menirea bilelor din beton – bolarzi pe numele lor oficial – este de a împiedica autoturismele să urce pe trotuare, aici rolul lor pare a fi acela de a le pune piedică pietonilor care vor să traverseze strada. Bolarzii cu pricina obturează trotuarul chiar în dreptul trecerii de pietoni semaforizate. Iar dacă un grup mai mare de persoane ar dori să traverseze în acelaşi timp, nu ar putea, pentru că îi împiedică bolarzii!

Nu ştim dacă poziţionarea şi numărul bilelor sunt definitive sau doar provizorii, dar considerăm că ar trebui analizată situaţia. Vorba cititorului nostru: „Cum să gândeşti, domnule, aşa ceva? Dau un aspect dezolant cu bile... Pe lângă faptul că sunt urâte, sunt şi foarte periculoase!”.

Citit 5867 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iunie 2021 02:41

25 comentarii

 • postat de Lumea bună
  Joi, 03 Iunie 2021 20:21
  62.231.94.***
  In disprețul cetățeanului acțiunile Pucheanului.
  7
  7
  Raportează
 • postat de Sandu
  Joi, 03 Iunie 2021 18:27
  86.124.205.***
  Nu sunt bile, sunt puchinii unui semizeu!
  6
  9
  Raportează
 • postat de Aad
  Joi, 03 Iunie 2021 16:46
  70.25.40.***
  Bile sau blocuri de beton, stalpisori sau ziduri... pentru a fi in siguranta trebuie sa fie la nivelul soldurilor (aprox 1 metru inaltime). Spuneti ca trebuie sa te uiti pe unde mergi... Pai atunci, haideti sa mergem toti cu capul in pamant, cu privirea in trotuar, sa nu ne mai vedem unii cu altii pe strada. Pana va invata lumea, si va avea si timp, sa cheme in judecata municipalitatile, institutiile, firmele, alte entitati... atunci cand sufera daune fizice sau morale din vina acestora.
  7
  10
  Raportează
 • postat de Denis
  Joi, 03 Iunie 2021 16:33
  194.105.20.***
  Achizitia acestor bile s a facut la pret mare....mult prea mare fata de alte orase...amplasarea lor fara noima...in zona de acces pietonala. deci, ori cineva de la primarie doarme....si doar isi face poze ca sa aiba ce pune pe facebook...ori se doreste imbogatirea firmelor de casa ale partidului mult iubit de culoare rosie...Cert este ca marele primar in loc de investitii in calitatea vietii, in cresterea numarului locurilor de munca sau a zonelor verzi...ne ofera circ pe paine...bile de ciment si ipocrizie maxima.
  5
  8
  Raportează
 • postat de comunismul
  Joi, 03 Iunie 2021 16:24
  5.13.154.***
  mie oricum nu imi place acest primar zis spus si ionut pucheanu! dar asta cine l-a votat! eu nu in orice caz!
  4
  4
  Raportează
 • postat de MJChip
  Joi, 03 Iunie 2021 16:06
  62.231.94.***
  Numai atât? Eu aș fi pus și niste mine antipersonal, mine antitanc, frumos îngropate în dale care să nu suporte greutatea mai mare de 100 de kg, astfel încât orice "gospodin" cu tigaie, oală, cazan mai mare de greutatea suportată de dispozitivul de declanșare, să-i dea un pic și dureri de cap, de șale, de fund (chiar reală să-i fie durerea), și să-i sară în aer tupeul, nesimțirea și prostul comportament dobândit de acasă. Chiar nu am nimic cu bilele alea, dar în calitate de șofer responsabil, politicos și bun simț, dar și ca pieton, salut cu generozitate și respect acest proiect. La cât mai multe spații verzi și trotuare eliberate de acești șobolani rozalii apăruți peste noapte ce-și parchează "nesimțirea" unde vor ei !
  1
  9
  Raportează
 • postat de Parchez ca un bow
  Joi, 03 Iunie 2021 15:17
  5.13.148.***
  Acele bile din beton sunt puse ca să nu se urce bovinele cu mașinile pe trotuar.
  4
  12
  Raportează
 • postat de Radler
  Joi, 03 Iunie 2021 15:15
  194.105.20.***
  Maaaaa frate cate durere pentru uniii ...de ce au pus a cele bile ....pentru ca trebuie si sunt necesare (te pot proteja si in cazul unui accident - cand un invid pierde controlul masini si intra peste tine care stai la semafor - fiind un exemplu ). Este o idee si cea vehiculata de alti cititori a fi montate si alte tipuri / forme ..ex - vaze ș ghiveciuri ..etc., poate au fost ofertate dar nu s-au aprobat . Oricum principala problema pentru mine e ..CAND TERMINATI ODATA LUCRAREA ,,M_AM SATURAT DE AGLOMERATIE SI GROPI - DIN DOJA PANA LA GENERAL ....HAI FRATILOR CA TERMENUL A TRECUT ....
  P.S> - Propun ca acele " bile " sa fie vopsite in mingi de fotbal sau emoji/icon de culoare galbena cu diferite "fete" - chiar ar fi interesant. Daca nu le face primaria , gasim niste artisti binevoitori .....poate asa nu se mai impiedica nimeni de ele si schimba si fata intersectiei.
  4
  11
  Raportează
 • postat de caddy
  Joi, 03 Iunie 2021 14:31
  89.238.225.***
  cati comentatori, cati insi frustrati, merita din plin bilele, dar in alt loc ;)
  3
  3
  Raportează
 • postat de andu d.
  Joi, 03 Iunie 2021 11:44
  85.122.31.***
  Bolarzi din astia am vazut si in vest, nu stiu ce se mira lumea atata?!? E drept ca sunt amplasati cam prost, cel putin in zoona trecerilor de pietoni ar trebui lasat mai mult spatiu.
  8
  38
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Joi, 03 Iunie 2021 10:29
  86.34.180.***
  Solutie nu gluma...Impanzirea orasului cu guguloaie din ciment este parte integranta a marii gandiri de tip pesedist care timp de 30 de ani a fericit acest oras.
  Daca Galatiul se situa dpdv edilitar in randul primelor 5 orase ale tarii inainte de revolutie, astazi numeroasele "gaselnite" marca PSD, au bagatelizat orice lucrare pe care au pus mana. Uratenia, alaturi de inutilitate , termene uriase de realizare, sufocarea arterelor de circulatie, toate facute pe bani exagerat de multi; toate facute pe spinarea cetatenilor obisnuiti, ne-au trimis pe locul deloc onorabil de cel mai urat oras din marele orase ale Romaniei. Dupa ploaie, strazile arate ca niste canale mizere, canalizarile fiind parca pe invers, aducand apa, nicidecum s-o absoarba...Strazile si trotuarele sunt o ruina, parcurile s-au transformat in acelasi material cvasiprezent peste tot unde a pus PSD-ul mana: ciment, beton si piatra. La bolarzi, ciment, in parcuri la fel, pana si refugiile speciale din statiile Transurb, tot din ciment si prost realizate, nefinisate; iti rupi masina pe ele.
  Cladirile vechi, de patrimoniu, ce ar fi trebuit sa reprezinte o preocupare majora , care ar putea reda fala orasului vechi, sunt ignorate de ani de zile.
  Unde sunt maretele proiecte trambitate in campanie electrorala, unde-i artera de legatura ce ar fi trebuit demult sa fie gata, prin curtea fostei Politii de frontiera, unde este vestita "unda verde", promisa si uitata, unde-s "centurile", parcarile supraterane din fiecare cartier. Si mai ales, de ce platim inca Politia Locala, daca nu se vede nicaieri facand TREABA?
  12
  36
  Raportează
 • postat de Laur
  Joi, 03 Iunie 2021 10:13
  83.136.47.***
  Nu trebuie sa ai studii superioare pentru a exprima o părere in termeni civilizați bineînțeles despre ceva de care te lovești zi de zi. Fie că este o bordură , bilă sau o problema birocratică a orașului în care trăiești și în care plătești impozitele. Nu discutam despre operații pe cord sau medicină că nu ne băgăm nasul. Nu stim.Așa poate fi și cu altele. Dar despre o bilă din orice material ar fi ea ,,aruncată" de aiurea pe acele porțiuni pietonale eu cred că nu trebuie să vină un tătuc, specialist,diplomat sa ne explice ce și cum. In altă ordine de idei sper că toate acestea sa reziste in timp. Calitatea lucrării,a materialelor și metodele noastre tradiționale de deszăpezire cu utilaje grele cu lama, cupă,etc. Acestea când dau gres rup bordurile , lasă urme adânci în ele etc. Apoi echipele Ecosal cu răngi, târnăcoape, lopeți din tabla groasă fac praf zonele pietonale curățate. Acum ai dale . Așa cum sunt ele. In rest , toate vor fi acoperite cu un strat gros de praf de nu o sa le mai știm culoarea și forma.
  6
  16
  Raportează
 • postat de Unu...
  Joi, 03 Iunie 2021 09:23
  5.13.155.***
  Mai UBSD,citit trebue sa mai fi defaci atata parada de inteligenta ta, crezi cumva ca daca ai o diploma universitara, te ai si desteptat, parerea mea este, ca daca aveai cat de cat ceva in tartacuta nu slujeai cime rosii, chiar si din oportunitate.
  Cat despre biloele presarate unde trebue si unde nu trebue, asta dovedeste, fara dubii, ca politia nu si face datoria, iar respectul pentru legi si semnele de circulatie ,esteZERO, dati amenzi de mii de lei, luati carnete si sarmosii se vor disciplina...am masina de patruzeci de ani, conduc, dar nu am parcat niciodata pe trotuar.
  Cat despre vazele ornamentale de care pomeneste M.M, nefolosirea lor, vaze care dadeau un aspect de oras civilizat, ingrijit, deci nefolosirea lor arata clar, lipsa de respect pentru banul public, fiindca nu au costat putin, si lipsa de simt estetic.
  Tunelu preconizat de Stan, scotea acest oras, in lume, facea din galati un oras turistic, dar asa se intampla cand fiecare face ce vrea neraspunzand pentru aberatiile facute.
  16
  21
  Raportează
 • postat de Bathory
  Joi, 03 Iunie 2021 09:04
  98.158.249.***
  Ce de cetateni suparati ca nu mai au unde sa isi parcheze cazanul 1.9TDI...
  6
  39
  Raportează
 • postat de Florin@
  Joi, 03 Iunie 2021 08:31
  5.13.235.***
  Cică-ș rup gâtul în bilele respective...
  Bre cetățene revoltat ultragiat de schimbarea prăfuitului și vechiului (cu care erai obișnuit, în care te-ai plafonat), iar până mai ieri a încremenitului în timp a acestui oraș e vorba de schimbare, de nou, de modernizare. Vorbești că-ți rupi gâtul? Păi uită-te dumneata, matale pe unde pășești, pe unde mergi, cască ochii la/cu fiecare pas, așa cum e și normal când pui dreptul în fața stângului și invers. Se numește mers, cască ochii. Vorbești că-s urâte, hidoase? Pe bune? Gusturile nu se discută, dar ca exercițiu de imaginație hai să discutăm despre fața dumitale să vedem dacă unora le place sau nu... Vorbiți de forma/culoarea lor? Păi stimate cetățean, în alte orașe unii au trântit niște bile NEGRE. Cică perfect rotunde/finisate și NEGRE bre...Culoare de...kk.
  Măcar astea au o culoare albă mai plăcută ochiului, ba la ale noastre au și o textură aparte/nonconformistă, nu șlefuite. Și ce vroiai/vroiați să facă la numărul lor...să vă trântească doar o bilă, o singură bilă în drum? Cât despre faptul că circulă/traversează trotuarul un grup mare de oameni, tot nu ține vrăjeala cu aglomerarea de oameni care s-ar împiedica, fiindcă oamenii aceia(dacă au minte) nu traversează cot la cot, umăr la umăr, lipiți unul de altul încât să dea ca pr0știi peste acele bile. Așa, dacă vine vorba de asta, chiar și înainte, fără acele bile oamenii, grupuri ocupau trotuarele de nu mai puteai traversa de ei, de golani, că te băgau în gard... Toate, totul, tot ne deranjează și ne încurcă în orașul ăsta...dar să ne plângem că nu avem nimic în orașul ăsta, să ne plângem că de ce nu avem AEROPORT la/în GALAȚI, să ne plângem că de ce nu am rute/căi de traversare a Dunării/tunel pe la GALAȚI, să ne plângem că de ce ne ocolesc toți orașul GALAȚI.
  Din păcate, pentru că nu ați vrut și încă pare că nu vreți a fi construit NIMIC la/în GALAȚI, dra(g)(c)i gălățeni.

  Dar
  22
  27
  Raportează
 • postat de Logan
  Joi, 03 Iunie 2021 08:17
  86.123.138.***
  Pai va rupeti gatul! Ori mergeti pe trotuar ori dormiti din picioare? Ca face de ce face,ca nuse face,uite nimic nu se face....Baaa, sunteti si voi multumiti vreodata?Ati fost la Paris,Munchen,Roma? Si acolo sunt bil;e ....
  .......fiti ma treji cand mergeti pe strada,fiti autentici,prezenti in ceea ce faceti,nu dormiti in ghete.....sau daca tot dormiti pe strada,luati-va un caine ....Va salut si beti o cafea.O dau eu.Numai sa fiti multumiti. Singurul primar cu sange-n instalatie. PS.Sunt apolitic,dar chir imi place ce face.
  27
  28
  Raportează
 • postat de Laura
  Joi, 03 Iunie 2021 07:59
  46.97.176.***
  Păi dacă dai cu piciorul în ele e și normal să-ți rupi "gâtul"... Dar tu ca om nu ar fi normal să te uiți pe unde mergi? Sau umblați beți, ori sunteți cu capul în nori, visați(sunteți visători, vă gândiți la plăcinte, la amante) când mergeți/circulați prin oraș? Astfel de pietre rotunde ornamentale se găsesc și prin alte orașe...ba chiar dacă nu mă înșel și prin Arad și prin București. Numai la noi în oraș s-a răsturnat căruța cu..."bip" care merg visând pe stradă(fără să se uite pe unde calcă/merg) și dau cu picioarele, mai mult sau mai puțin intenționat, în acele bile ornamentale. Am ajuns să căutăm nod în papură la orice. Treziți-vă naibii, atât la propriu cât și la figurat. Dar cu voi care niciodată nu ați vrut nimic a fi construit în GALAȚI, pentru GALAȚI nu ne mai miră că vă plângeți de orice, din orice în acest oraș în care nu aveți nimic.

  Vgați plâns de tubel/pod, v-ați plâns de aproape toate, mai urmează să vă plângeți și de AEROPORTUL mult visat și mult dorit de voi gălățenii și chiar că nu veți avea nimic făcut/realizat în GALAȚI.

  Uitați-vă pe unde mergeți, sau mutați-vă în Brăilița, la brăilițeni, în orașul ăla învechit că ăia au mai "multe". Sau mutați-vă la Vaslui(Vai Doamne ce dezastru e acolo, ruine, vechi, ponosit, uitare).

  Hai să ne hotărâm odată ce vrem...Noi gălățenii vrem ceva mai mult, mai nou, mai bun pentru orașul ăsta GALAȚI, sau nu?
  La/În GALAȚI chiar să nu avem construit nimic? Ce vreți?

  Cu toată aprecierea, stima...
  28
  27
  Raportează
 • postat de pieton
  Joi, 03 Iunie 2021 07:46
  78.96.59.***
  Partea proasta e ca bilele, in multe zone, nu sunt montate pe bordura ci pe mijlocul trotuarelor. Astfel nu mai au nicio valoare. Masinile se pot urca (respectiv parca)fara probleme cu 2 roti pe trotuar. Doar pietonii isi mai rup picioarele in ele. Gandire de ,,specialistii,, marca primarie. Intrebare : de ce s-au montat bilele pe mijlocul trotuarelor si nu pe bordurile care delimiteaza trotuarul de carosabil ??????????
  20
  43
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 03 Iunie 2021 07:40
  5.13.244.***
  Ma asteptam ca bilele sa fie vopsite in rosu si nu in portocaliu , dar cine stie, poate una de o culoare si cealalta de alta culoare , sa impacam si capra si varza. Si cum asfaltare dureaza de ceva vreme incat taierea panglici cu foarfecul e uitata ca promisiunea se duice in alta promisiune adica pe altadata.
  27
  8
  Raportează
 • postat de Vox
  Joi, 03 Iunie 2021 06:22
  77.111.247.***
  Ușurel UBSD. În orașul asta sunt și alții care nu sunt "rromânache". Chiar și asa, indiferent de culoare, rasa, religie, nu trebuie sa ma împiedici pe mine ca pieton sa circul în zona trecerii când poți lua alte masuri mai dure. Când îl prinzi pe idiot cu mașina acolo, îl amendezi (dar nu cu banii de cafea) și ii reții permisul. Dar cine sa facă asta, că... .
  Poți sa stai liniștit cu mana pe cartea ta ca le avem pe ale noastre. Poate nu au aceeași învățătură în ele dar sigur nu-s din biblioteca partidului (dacă ma înțelegi ?)
  18
  44
  Raportează
 • postat de sitizan
  Joi, 03 Iunie 2021 05:35
  5.13.227.***
  cine-a pus bolardu-n drum, s-a gandit sa desfiinteze politia locala. Este vorba de eficienta. La ce-ar mai folosi politia locala cand poate fi inlocuita cu bolovani :D
  10
  41
  Raportează
 • postat de Betonuț Drujbeanu
  Joi, 03 Iunie 2021 05:28
  109.166.134.***
  La cât sunt de mari, nu ai cum să fii atât de chior sa te impiedici de ele.
  De plâns, o fac aia care nu se mai pot sui pe trotuar cu tigăile lor 2.0 tdi, aduse din Germania de la o bătrânică ce se ducea doar duminica la piață cu mașina.
  21
  54
  Raportează
 • postat de MM
  Joi, 03 Iunie 2021 04:14
  194.105.20.***
  Eheee ce stiti voi, dar acei bolarzi, or fi ei multi si pusi chiar si provizoriu de spui ca un copil s-a jucat cu niste bile, apoi le-a lasat in drum dupa ce s-a plictisit. Dar banii pe acei bolarzi sunt la ei si batjocura la adresa platitorului de taxe si impozite.
  Sanchi, cica acesti bolarzi, sunt amplasati pt a nu se urca vreun zevzec cu masina pe trotuar.
  Dar mai draga administratie, nu se putea confectiona si amplasa niste vaze ornamentale cu flori sau cu braduti Tuia, in locul acestor bolarzi? Eu cred ca dpdv vizual si ornamental dadea mai bine si nici nu se putea urca vreun zevzec cu masina pe trotuar.
  P. S.
  Alooo Primaria, CL si CJ, vedeti ca niste vaze ornamentale amplasate de administratia M. Stan, de la parcul Spicu si pana la Modern, zac aruncate pe langa gardul garajului Transurb Galati.
  Aaaa dar stai ca acele vaze ornamentale sunt sunt din alta administratie si nu mai conteaza ca s-au cheltuit bani de la bugetul local din taxe si impozite.
  19
  42
  Raportează
 • Joi, 03 Iunie 2021 00:49
  95.76.3.***
  Ați dat dovadă de finețe și amabilitate încercând să faceți citibil comentariul tovarășului de "driapta" atotștiutor. :)

  Într-adevăr, bolarzii sunt inutili în acele scuaruri pietonale din intersecții, dar își iau rostul în rest! Bineînțeles... fiind o sudo-democrație, fiecare își poate da cu părerea... Nu contează că ai luat sau nu BAC-ul, că ai sau nu studii superioare, că știi oarecum sau deloc cu ce se mănâncă ingineria civilă! Important este să aiurezi cât mai mult și să primești like-uri de la alți iubitori de banane!!

  Acești bolarzi sunt poziționați la o distanță de 1,5-2 metri, tocmai pentru a preveni niște inteligenți să-și urce mașinile pe spațiul pietonal, acțiune în care ar ciupi (grație presiunii exercitate de cauciuc pe muchia bordurii) din bordura de granit (da, NU se mai montează borduri din acelea ieftine de ciment pe această axă modernizată cu fonduri europene)! Totodată, un om inteligent NU circulă printre bolarzi, la marginea trotuarului!!! De asemenea, este foarte bine că aceștia au fost montați în afara pistei de biciclete! De altfel, rromânache merge pe unde vede, deși pista de biciclete este DOAR pentru biciclete! Nu în ultimul rând, bolarzii se asortează de minune cu pavajul! Faptul că unui gigel nu îi plac aceste sfere nu interesează pe nimeni! Asemănător, nici mie nu-mi plac ăștia de "driapta" care aiurează, dar, hei, nu le pot face nimic... Așadar, „câinii latră, caravana trece”, SĂNĂTATE și puneți mâna pe CARTE!
  71
  50
  Raportează
 • postat de Adrian
  Joi, 03 Iunie 2021 00:09
  89.39.81.***
  Știi ca primar ca ai reușit cand problema in orașul tau sunt bilele de care te impiedici ...sunt dese sa nu se urce involuații aia cu masina pe trotuar...ce sa zic daca dai peste bilele alea poate nu ar trebui sa stai in oraș...
  48
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.