Sărăcia naşte foame

Sărăcia naşte foame
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul beneficiarilor la Cantina de Ajutor Social a Primăriei Galaţi  este în creştere * De la 950 la sfârşitul lui 2009, la 1.100 în acest moment * Lunar sunt investigate între 30 şi 40 de cazuri de familii în nevoi *

Diminuarea veniturilor în toate sectoarele vieţii economico-sociale româneşti atrage după sine şi adâncirea sărăciei.

De aceea, am dorit să aflăm cât de mare este foamea (trupească) pentru categoriile cele mai defavorizate din comunitatea noastră - asistaţii Cantinei de Ajutor Social din cadrul Primăriei Galaţi. Cum se resimte criza?...

„Sigur că sărăcia se resimte în rândul categoriilor defavorizate, iar noi am găsit de cuviinţă să intensificăm aceste servicii şi să întindem o mână de ajutor la cât mai mulţi semeni”.

„Astfel, numărul celor asistaţi a crescut cu zece la sută în ultimele luni”, ne-a spus domnul Stelică Croitoru, directorul cantinei.

„Anul trecut aveam în jur de 900-950 de asistaţi şi, în ultimul timp, datorită solicitărilor, numărul beneficiarilor a ajuns la 1.100 persoane”.

„Cu toată sărăcia, prin grija domului primar Dumitru Nicolae şi a consilierilor locali, numărul persoanelor s-a mărit, iar pentru a veni în întâmpinarea problemelor lor, autoritatea locală a crescut numărul asistaţilor”.

„Sunt oameni cu un venit de maximum 125 lei pe membru de familie”.  

7 lei pe zi

Fiecare asistat are o alocaţie zilnică de 7 lei şi doar cei şapte bucătari ai Cantinei de Ajutor Social ştiu să chivernisească bine treaba, pentru a asigura din banii respectivi o masă caldă, cu două feluri de mâncare, plus cina!

Noi am încercat cu mintea un astfel de exerciţiu şi, sincer, ne-am lăsat păgubaşi...

La Cantina de Ajutor Social a Primăriei Galaţi faptele sunt însă altfel, porţia de ciorbă e porţie, felul doi e întotdeuna consistent, iar pachetul de seară este şi el rezonabil. 

„Din aceşti bani, asistaţii noştri primesc masa de prânz - două feluri de mâncare caldă - plus cina”, a adăugat domnul Croitoru.

„Suma alocată nu este spectaculoasă, dar, când se găteşte la cazan, iese gustoasă”.

„În plus, permanent, căutăm să achiziţionăm alimente de la acei agenţi economici care au oferte avantajoase şi produse de calitate...”.

Zilnic, la Cantina de Asistenţă Socială din strada Dogăriei nr. 26A, de dimineaţă până înspre amiază, familiile beneficiarilor vin şi îşi iau porţia de hrană.

Oamenii sunt mulţumiţi că au mai trecut peste o zi şi au reuşit să-şi acopere nevoile şi sărăcia şi i-au îndestulat pe cei ai casei.

Situaţia lor este însă greu de imaginat pentru un parlamentar sau guvernant pus doar să „opereze” pe hârtie cifre, entităţi neînsufleţite, reduceri de cheltuieli, în speranţa că vom redresa economia!

Câtă vreme nu avem o economie sănătoasă, câtă vreme munca la negru înăbuşă economia reală, reveniri şi creşteri reale nu vom avea.

Sistemul va produce doar din ce în ce mai mulţi asistaţi. Devenim, dacă nu suntem deja, o ţară de asistaţi sociali.

Copiii şi bolnavii - prioritari

De pildă, la Cantina de Ajutor Social Galaţi am întâlnit familii cu un venit total lunar de 310 lei, banii care provin din alocaţii şi care se împart la cinci persoane: trei copii şi doi adulţi, între care un copil cu handicap şi un soţ alcoolic! În altă familie sunt nouă suflete cu un venit sub 500 lei...

Grav este că mulţi dintre cei care suferă sunt copiii. „Între priorităţile noastre am avut în vedere copiii, iar 63 la sută dintre beneficiarii noştri sunt din rândul minorilor”, a adăugat domnul Stelică Croitoru.

La fel de importanţi sunt bolnavii cu boli cronice, această categorie  reprezentând 24 la sută dintre asistaţi, diferenţa fiind cei cu ajutor social.

Situaţia însă e departe de a se ameliora şi sărăcia vine peste noi ca un tăvălug şi se resimte şi la amintitul serviciu comunitar.

În medie, pe lună, serviciul de specialitate al Primăriei Galaţi are de investigat  între 30-40 de cazuri noi...

„Nu ştim cum e să te descurci cu o alocaţie de hrană de doar 7 lei pe zi”.

Dar, pentru echilibrarea situaţiei, propunem  uniformizare alocaţiei de hrană - la 7 lei, pe zi - şi pentru aleşii noştri.

Nu se vor acoperi pensiile pensionarilor, dar o astfel de experienţă i-ar face măcar să înţeleagă ce înseamnă sărăcia.

Citit 616 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.