Comorile umane, spirituale și materiale ale Mănăstirii Vladimireşti

Comorile umane, spirituale și materiale ale Mănăstirii Vladimireşti
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Vladimireşti din judeţul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitoarea spirituală. Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, aflăm de la părintele Rareș Bucur.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit parastasul pentru ctitorii şi vieţuitorii mănăstirii trecuți la cele veșnice și au fost vizitate spațiile care alcătuiesc ansamblul monahal și cimitirul mănăstirii. La final, ierarhul Dunării de Jos a oferit daruri, în trapeza mănăstirii, tinerilor și copiilor prezenți la hram.

Situată la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimireşti, cu cele 110 maici ale sale, este pe locul trei în ţară ca număr de personal, după mănăstirile Agapia şi Văratec, fiind pe primul loc între mănăstirile cu vieţuire de obşte. Biserica mare - construită pe locul primei apariţii dumnezeieşti, în formă de cruce conform tradiţiei ortodoxe, are hramul Adormirea Maicii Domnului. 

Muzeul deţine 106 icoane vechi din secolele XVIII-XIX. Aici se păstrează crucea de lemn sau „crucea din porumb“ cu care s-a însemnat locul Sfântului Altar la arătarea semnului dumnezeiesc. Se mai află o icoană cu Maica Domnului lăsată maicii stareţe de mama sa pe patul de moarte. În stăreţia mănăstirii se păstrează opt potire de argint masiv dintre cele 12 găsite în faţa sfintei proscomidii în biserica mare (ascunse de o persoană necunoscută, la închiderea mănăstirii) şi alte icoane de valoare. La sud de biserica mare este mormântul părintelui arhimandrit Visarion Nicolau, ctitorul paraclisului, iar la nord mormântul maicii stareţe Veronica, decedată la 15 septembrie 2005. Mănăstirea Vladimireşti deţine ateliere de pictură, sculptură de rame şi mobilier bisericesc, de înrămat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale şi covoare. Gospodăria are 80 de hectare de pământ arabil, zestrea maicilor, vie, livadă, păsări, animale, o brutărie proprie, o bolniţă şi o mică pădure de salcâmi.

Foto: Costiuc Petrică

Citit 1457 ori Ultima modificare Joi, 19 August 2021 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.