Mii de găini moarte aruncate la marginea satului. Grav incident de mediu în judeţul Galaţi
Foto: Marian Calestru

Mii de găini moarte aruncate la marginea satului. Grav incident de mediu în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Încă din primăvara acestui an, locuitorii din zona Bucești - Ivești au remarcat un miros fetid, persistent, de animale moarte, ajunse în faza de putrefacție. În urmă cu circa zece zile, problema ne-a fost adusă la cunoștință, la redacție, iar marți, 24 august, sosiți la fața locului, am fost întâmpinați de o priveliște abominabilă, un adevărat genocid avicol, dacă putem folosi o asemenea comparație.

La circa un kilometru de drumul național ce leagă Galațiul de Tecuci și la câteva sute de metri de casele localnicilor, am fost martorii unor imagini ce nu au nicio legătură cu lumea civilizată a secolului al XXI-lea.

Resturi de păsări aparținând firmei vasluiene Vanbet SRL cloceau în căldura dogoritoare a verii, pe un teren îmbibat, parcă, în sângele scurs din nefericitele înaripate, duhorile fiind pe măsură. În loc să fie incinerate conform normelor de mediu, animalele au fost aruncate în gropi, pe un teren aparținând exploatației avicole, creând un adevărat focar de infecție. Din fericire, se pare că dejecțiile ce intră în sol sunt destul de departe, la doi kilometri de râul Bârlad, iar Siretul se află la o distanță și mai mare, cam cinci-șase kilometri spre vest, conform precizărilor primarului din Ivești, Maricel Gheoca.

Altfel, pe masa Gărzii de Mediu din Galați nu a existat, începând din această primăvară, nicio sesizare cu privire la acest grav incident, conform informațiilor oferite cotidianului nostru, în urmă cu o săptămână, de comisarul-șef Marian Daniel Mocanu.

Între timp, în urma dezvăluirilor din mass-media, problema a ajuns la cunoștința Gărzii Naționale de Mediu, instituție care a demarat o amplă acțiune de verificare în zonă, dar și în atenția organelor de cercetare penală.

Până la ora redactării materialului, reprezentanții firmei vasluiene nu au putut fi contactați. În 2020, compania Vanbet SRL a raportat la Ministerul Finanțelor Publice venituri totale de peste 296 milioane de lei și un profit net de circa 12,88 milioane de lei.

Vom reveni.

Citit 5318 ori Ultima modificare Miercuri, 25 August 2021 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.