Profesorii se prezintă la bacalaureat

Profesorii se prezintă la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numai în cinci licee, cadrele didactice  au semnat în bloc că nu se vor prezenta * Sindicaliştii acuză că ministerul, inspectoratele şi directorii au făcut presiuni asupra cadrelor didactice * Funeriu a promis că participarea evaluatorilor la bacalaureat se va plăti * Profesorii, dar şi elevii anunţă miting de 1 iunie *

Deşi la începutul săptămânii, din cele 33 de licee, doar trei anunţau că vor organiza luni, pe timp de grevă, proba de competenţe lingvistice, ieri, inspectorul general a anunţat că sunt deocamdată probleme doar în cinci instituţii unde oamenii chiar nu vor să se prezinte la bacalaureat: „Racoviţă”, Pedagogic, Economic, „Elena Doamna” şi „Moţoc”.  „Eu le garantez copiilor şi părinţilor că proba se va susţine.

Voi merge personal să vorbesc cu directorii de la liceele unde profesorii nu vor să se prezinte la bacalaureat. Dacă nu-i voi convinge, elevii vor fi mutaţi la alte licee unde examenul se desfăşoară în condiţii normale”, promite inspectorul general.

Liderul SIP, Valeriu Diculescu susţine însă că restul profesorilor vor face grevă, chiar dacă  membrii  comisiilor de bacalaureat au ales să se prezinte la probă.

Dintr-odată sunt bani pentru plata examinatorilor

Se pare că ministerul a aruncat în joc toate armele ca să convingă.

După ce s-a vorbit tot anul de inexistenţa fondurilor pentru plata profesorilor examinatori de la probele de competenţe, dintr-odată s-au găsit bani. Ieri am aflat cu stupoare de la inspectorul general: „Ministrul Funeriu a promis luni la întâlnirea cu sindicatele că vor fi plătiţi profesorii examinatori”.

„Funeriu să renunţe la ameninţări”

Deşi de data aceasta nu s-au mai cerut liste nominale cu profesorii participanţi la grevă, cadrele didactice susţin că, la modul insinuant, se fac presiuni asupra lor: „Nu ne-a spus nimeni nimic în mod direct, dar cei care au minte, iar noi profesorii avem, ne putem da seama ce se întâmplă.

Sunt foarte mulţi oameni speriaţi”, ne spune un profesor de la CNVA.  Fie din partea ministerului, ISJ-urilor sau directorilor, fie din partea elevilor şi părinţilor acestora, profesorii simt că li se forţează mâna să se prezinte la examen.

„Observăm în ultimele zile că ministerul a început un război psihologic în teritoriu. Se trimit adrese peste adrese referitoare la acţiunile de protest pe care salariaţii din şcoli sunt puşi să le semneze. Mai mult, pentru a bloca o acţiune de protest legală, ministerul se foloseşte de copii.

Îl avertizăm pe domnul ministru că, dacă vrea să punem în mijlocul conflictului elevii, o să o facem şi o să arătăm şi noi ce mult îi pasă actualei conduceri a MECTS de copii. O să arătăm adevărata faţă a învăţământului, a şcolilor prost dotate, a resursei umane prost plătite, a elevilor care nu vor mai beneficia de decontarea navetei”, ne-a declarat liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu.

„Nu copiii noştri trebuie să achite nota de plată”

Ieri, la conferinţa de presă desfăşurată la ISJ, s-au aflat şi mama unui elev de clasa a XII-a şi câţiva elevi  gălăţeni care au comunicat că, aşa cum a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor, vor face şi ei miting de protest pe 1 iunie.

Mariana Dobrin, mama elevului de la CNVA Andrei Dobrin, s-a plâns: „Nu noi, părinţii, şi copiii noştri trebuie să achităm nota de plată pentru situaţia la care s-a ajuns în învăţământ. Aceşti elevi au avut un an de maraton, cu participarea  la tot felul de teste internaţionale care să le permită accesul la universităţi din străinătate.

Copilul meu a fost admis la a patra universitate din lume şi nu se va putea  vedea student dacă nu va avea situaţia încheiată la învăţătură până cel târziu pe 15 iulie. Nu se poate ca profesorii lui să-i facă aşa ceva. Şansa de a pleca în străinătate nu trebuie ratată de către aceşti copii”, spune femeia.

Cristian Leaţă, fostul preşedinte al Consiliului elevilor şi elev în clasa a XII-a la CNVA, admis şi el la o universitate din străinătate, ne-a spus: „Nu protestăm împotriva profesorilor, ci a situaţiei create. Vrem să dăm bacalaureatul. Vrem să ni se încheie situaţia la învăţătură”.

Deocamdată protestul cadrelor didactice pare să înceapă cu stângul.

Mai rău e că greva se va transforma într-un război al nervilor, având în luptă două tabere: profesorii care fac miting pe 1 iunie şi elevii care au anunţat  proteste la aceeaşi dată. Cine stă în spatele fiecărei tabere, vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciţi.

Citit 1732 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.