„Vom munci doar trei săptămâni pe lună”

„Vom munci doar trei săptămâni pe lună”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reacţii contradictorii în rândul cadrelor didactice gălăţene *

Mai sunt doar câteva zile până la declanşarea grevei, iar dascălii gălăţeni se zbat între sentimente contradictorii. Disperarea, neputinţa, teama dusă până la teroare, revolta, lehamitea, ruşinea sunt numai câteva dintre sentimentele care-i  încearcă acum pe oamenii şcolii.

Nu se ştie deocamdată care va fi participarea la grevă. În unele unităţi, peste 90 la sută dintre profesori sunt de acord. În altele, părerile sunt împărţite.

Sunt însă şi instituţii unde, deşi nemulţumirile curg  râuri,  toată lumea a semnat că va veni în activitate, mai ales la grădiniţele cu program prelungit.

„Nu ne permitem să le punem părinţilor copiii în braţe, când nu au cu cine să-i lase. În plus, pentru noi  acum este o perioadă plină de activităţi pentru care ne-am pregătit tot anul”, spune directoarea de la Grădiniţa „Codruţa”, Maria Răuţă (FOTO 2).

Bacalaureatul -  în aer

Ministerul a cerut o situaţie de la ISJ, care a ajuns însă fără date complete: „Doar 40 la sută dintre dascăli vor face grevă. Însă am primit răspuns doar din aproape jumătate dintre şcoli”.

„Luni nu s-a lucrat, iar marţi la prima oră noi a trebuit să efectuăm sondajul. Nu ştim ce va fi la bacalaureat”, ne-a declarat inspectoarea general-adjunctă Laura Marin, care a ţinut ieri consfătuire pe tema bacalaureatului cu directorii liceelor pe care i-a rugat să insiste pe lângă colegi să se prezinte la examen.

„O grevă trebuie să afecteze sistemul”

„Ni s-a spus că ministerul va lua joi o decizie în legătură cu proba la bacalaureat. La noi în instituţie, evaluatorii şi supraveghetorii au semnat că nu se prezintă la examen”, ne-a declarat directoarea de la „Pedagogic”, Ileana Şelaru.

Profesorii se aşteaptă la orice ilegalitate din partea ministerului: „E posibil să încalce regulamentul. Să cheme profesori din afara şcolii, cum au mai făcut. Orice se poate întâmpla cu asemenea guvernanţi”.

„Însă colegii trebuie să ştie un singur lucru: noi nu am avut niciodată succes pentru că ne-am gândit la interesul elevilor şi nu am afectat niciodată sistemul. O grevă eficientă e cea care afectează sistemul”.

„Ceferiştii lasă oamenii în gări, cei de la metrou nu le mai asigură transportul la muncă. Noi vom putea încheia situaţia la învăţătură, vom da şi bacalaureatul mai târziu, nu-i lăsăm fără viitor,  dar trebuie să acţionăm acum”, susţine lidera de sindicat de la Economic, profesoara Eleni Cojocaru.

„Este o sfidare absolută”

Cel mai mult îi sperie pe profesori certitudinea că tăvălugul necazurilor nu se va opri aici. Pe lângă salariile cu 25 la sută mai mici, se vorbeşte de mărirea normei didactice la 26 de ore. Ar urma disponibilizări în rândul titularilor. În plus, Legea Educaţiei, aşa cum a fost votată, nu pare să convină niciunui cadru didactic.

„Este o sfidare absolută. Am trimis mii de amendamente la Legea Educaţiei. Nu s-a ţinut cont de niciunul. Vom rămâne fără posturi, vom fi la discreţia autorităţilor locale şi a clientelei lor politice”, spune profesoara Mioara Popa (FOTO 4) de la Economic.

O altă soluţie pe care o văd profesorii este ca începând cu anul şcolar viitor să muncească în funcţie de cât sunt plătiţi: „Ne ia un sfert din salariu, vom munci şi noi doar trei săptămâni pe lună, în a patra nu ţinem orele”, e de părere profesorul Constantin Horghidan (FOTO 5).

„Facem grevă degeaba”

Profesorul Constantin Şerban  de la Pedagogic susţine că protestele dascălilor vor fi zadarnice:

„Facem grevă degeaba, în condiţiile în care trăim într-o ţară al cărei preşedinte spune că era sub influenţa băuturilor alcoolice când a spus că va face pensia minimă de 500 de lei. Chiar nu are niciun rost dacă societatea nu reacţionează la aşa ceva”.  

„Trebuie să renunţăm la vocaţia mioritică”

Liderul SIP Valeriu Diculescu susţine că profesorii, dacă vor fi uniţi, vor avea totuşi câştig de cauză: „Celor cărora le e frică de faptul că nu-şi vor putea plăti ratele dacă fac grevă, le spun că în final guvernanţii vor fi nevoiţi să ne plătească, dacă vor să încheiem mediile”.

„Trebuie să renunţăm la vocaţia mioritică şi să nu mai stăm ca mielul la tăiere. Trebuie să fim conştienţi că de 20 de ani îşi bat joc de noi. Dacă nu reacţionăm acum, indiferent ce guvern va veni în viitor îşi va permite să-şi bată joc de noi. Am trecut de mult de limitele suportabilităţii”. 

„Suntem singurii care suportă sacrificiile. Consiliile locale din ţară îşi măresc acum salariile cu 25 la sută, ca din iunie să primească aceleaşi lefuri”, le transmite liderul sindicaliştilor afiliaţi la SIP.

Citit 2141 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.